Η επανεκκίνηση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση εκτιμάται να είναι στις προτεραιότητες του επανεκλεγέντα προέδρου της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον διπλωματικό συντάκτη της ΕΡΤ Νίκο Μελέτη, η τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει ο Τζο Μπάιντεν με τον Ερντογάν θα είναι η αφετηρία ενός δύσκολου δρόμου που καταλήγει στις 11 Ιουλίου στο Βίλνιους, εκεί που θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Πριν από ένα χρόνο, στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης είχε αποφασιστεί η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, μια δουλειά η οποία έχει μείνει στη μέση και αυτό είναι ένα πρώτο μεγάλο τεστ crash test των σχέσεων του Ερντογάν με τη Δύση.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Αν ο Ερντογάν επιμείνει στο βέτο του για τη Σουηδία, τότε θα έχουμε μια νέα κρίση και αυτή θα συμπαρασύρει βεβαίως και την υπόθεση των 16. Εάν αλλάξει στάση ο Ερντογάν τότε θα του ανοίξει στον δρόμο και μια επικοινωνία με την Ουάσιγκτον και το Λευκό Οίκο, ενώ θα μεταφερθεί η πίεση για τα F-16 στο Κογκρέσο. Πάντως, μέχρι στιγμής ο Μενέντεζ δεν δείχνει να αλλάζει καθόλου στάση. Είδαμε σήμερα το “παζάρι” που έκανε ο Καλίν. Ξεκίνησε λέγοντας ότι εάν δεν πάρει τα F-16 η Τουρκία, θα αναγκαστεί να στραφεί αλλού. “Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές”, όπως λέει. Πάντως η έκθεση του Κογκρέσου που εκδόθηκε στις 17 Μαΐου, προβλέπει ότι ακόμα κι αν εγκριθούν τα F-16 για την Τουρκία, η “γραμμή παραγωγής” της Λαϊκής στη Νότια Καρολίνα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο αίτημα αυτό, και θα περάσουν τουλάχιστον τρία χρόνια μέχρι να παραλάβει τα F-16 η Τουρκία».

Για το πόσο τα ανωτέρω επηρεάζουν και τα ελληνοτουρκικά, σημείωσε ότι «η Αθήνα είναι συγκρατημένη και νομίζω ότι και η κυβέρνηση που θα προκύψει στις 25 Ιουνίου στις εκλογές, όπως είπε Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επιδιώξει μια επαφή με τον Ταγίπ Ερντογάν, πιθανότατα στο Βίλνιους, εφόσον το επιτρέπει και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που θα υπάρξει εκεί».

Εκτιμάται ότι «προς το παρόν έχουμε ένα μορατόριουμ στις ασκήσεις μεγάλης και μεγάλης κλίμακας, το οποίο τηρείται σε γενικές γραμμές. Θα διαρκέσει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Εάν μέχρι τότε όλα έχουν προχωρήσει ομαλά, πιθανότατα θα δρομολογηθεί η επανάληψη των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ή / και οι επαφές, κατ’ αρχήν σε διπλωματικές επαφές, σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο. Η επίλυση της διαφοράς για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας τεχνικά είναι μια εξίσωση που δεν είναι άλυτη, όλα εξαρτώνται από το πώς θα συμπεριφερθεί η Τουρκία, αν θα συνεχίσει δηλαδή και επιμείνει να βάζει στην ατζέντα θέματα που άπτονται της ελληνικής κυριαρχίας, γιατί τότε η συζήτηση θα τελειώσει».

Πηγή: ΕΡΤ