Την ώρα που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, έστελνε επιστολή στους Ευρωπαίους επιτρόπους Γεωργίας και Αλιείας Γιάνους Βοϊτσεσχόφκι και Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου –την οποία κοινοποίησε και στους 26 ομολόγους του των κρατών-μελών της ΕΕ– ζητώντας επιπλέον πόρους για να καλυφθούν οι ζημιές των κτηνοτρόφων από την πανώλη, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας λάμβανε χώρα, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, μια ευρείας έκτασης και κλίμακας κτηνιατρική επιχείρηση.
Γράφει η Ελευθερία Γεωργίου
Μάλιστα σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία επιχειρούν ήδη κτηνίατροι και γεωτεχνικοί άλλων ειδικοτήτων του ΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι συνεχώς καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα, αλλά και ιδιώτες κτηνίατροι από την περιοχή.
Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να ελεγχθούν άμεσα 2.504 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και 436.500 αιγοπρόβατα που διαβιούν στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης, όπως έχουν ορισθεί από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία, μέχρι σήμερα σε όλη την Ελλάδα έχουν θανατωθεί ή έχει προγραμματισθεί να θανατωθούν στις αμέσως επόμενες ημέρες συνολικά 18.335 αιγοπρόβατα. Αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπάρχουν πέντε εστίες, τρεις στην Αιτωλοακαρνανία και δύο στην Ηλεία και επιδίωξη είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν ο κλινικός έλεγχος όλων των ζώων που βρίσκονται στις ζώνες επιτήρησης, ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει περαιτέρω εξάπλωση της νόσου. Να σημειωθεί ότι και οι πέντε αυτές εστίες συνδέονται επιδημιολογικά με μολυσμένη εκτροφή από τη Λάρισα.
Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται σε συναγερμό, ενώ κλιμάκια του ΕΦΕΤ ενημερώνουν για τα μέτρα διαχείρισης του γάλακτος και ελέγχουν την τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας σε όλα τα τυροκομεία της περιοχής.
Δίπλα στους αγρότες
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, έχει διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να σταθεί δίπλα στους αγρότες και κατ’ επέκταση να μην εξαφανιστεί το ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Ηδη, χθες, έκανε το πρώτο βήμα με την επιστολή του προς την Κομισιόν, μέσω της οποίας ενημερώνει τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές ότι η χώρα μας, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της νόσου, επέβαλε όχι μόνο όλα όσα προβλέπει ο Κανονισμός 687/2020, αλλά υιοθέτησε και πρόσθετα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό και την εκρίζωση της νόσου.
Σύμφωνα με τον Κώστα Τσιάρα, το ζήτημα αφορά πολλά κράτη-μέλη και αποτελεί απειλή με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για όλη την Ενωση. Επικαλούμενος την αρχή της αλληλεγγύης, τονίζει ότι «αυτή η κοινή πρόκληση απαιτεί συντονισμένη και αποτελεσματική απάντηση. Είναι επιτακτική ανάγκη να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για την προστασία και την υποστήριξη της κτηνοτροφίας, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητά της».
Για την εξάλειψη των οικονομικών επιπτώσεων από την PPR, ο Ελληνας υπουργός προτείνει: «Δεδομένων των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων αυτής της επιδημίας στους κτηνοτρόφους μας, πρέπει να ληφθούν μέτρα αποζημίωσης για την υποστήριξη των πληγέντων. Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, έχουν ήδη υποστεί σημαντικές απώλειες λόγω άλλων κρίσεων, όπως οι σοβαρές πλημμύρες στην Ελλάδα και επιβαρύνονται περαιτέρω από τις συνεχιζόμενες κρίσεις σε όλα τα κράτη μέλη. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική η παροχή οικονομικής βοήθειας όχι μόνο για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων με το υψηλότερο δυνατό ποσό για την απώλεια κάθε ζώου αλλά και για την αντιστάθμιση της απώλειας του εισοδήματός τους».
Σε κάθε περίπτωση, πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίζονται αισιόδοξες για τον περιορισμό της νόσου, δεδομένων των σκληρών μέτρων που –μέχρι σήμερα– έχουν ληφθεί. Αλλωστε, ο μικρός αριθμός θανατώσεων ζώων, σε σχέση με χώρες όπως η Ρουμανία, αποδεικνύει ότι τα μέτρα ήδη αποδίδουν.