Mέχρι και τις 19 Αυγούστου παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα για τις μετακινήσεις και σφαγές ζώων λόγω της πανώλης των αιγοπροβάτων, με την ανησυχία των κτηνοτρόφων για το μέγεθος της καταστροφής από τη ζωονόσο να «χτυπάει» κόκκινο.
Την ίδια ώρα, ορατός είναι ο κίνδυνος να αναζωπυρωθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά κρέατος τόσο λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης όσο και εν όψει της ανοδικής ζήτησης λόγω του Δεκαπενταύγουστου.
Ήδη διατίθενται αρνιά, κατσίκια και γιδοπρόβατα αποκλειστικά από τη Ρουμανία, που επίσης πλήττεται από την πανώλη (έχουν ήδη θανατωθεί περίπου 230.000 αιγοπρόβατα) και την Ισπανία, σε τιμές μάλιστα πολύ υψηλότερες συγκριτικά με πέρυσι.
Η παράταση των μέτρων αποφασίστηκε, μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση νέων κρουσμάτων πανώλης αιγοπροβάτων στις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Δράμας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας και Καρδίτσας, καθώς και τη συνέχιση καταγραφής νέων κρουσμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Τρικάλων και Κορίνθου.
Φόβος αισχροκέρδειας
Τη θερινή περίοδο, με αποκορύφωμα τον Αύγουστο, η αυξημένη ζήτηση για αρνί και κατσίκι ικανοποιείται μέσω των εισαγωγών. Και αυτό γιατί το καλοκαίρι τα ελληνικά αιγοπρόβατα βρίσκονται σε περίοδο γαλακτοπαραγωγής και οι σφαγές είναι περιορισμένες.
Ερωτήματα πάντως ανακύπτουν για την προέλευση των αμνοεριφίων που θα υπάρχουν στην αγορά για τις ανάγκες του Δεκαπενταύγουστου. Με βάση τα στοιχεία, πωλούνται αρνιά Ρουμανίας από 9,50 ευρώ/κιλό έως 11 ευρώ/κιλό και Ισπανίας από 9,70 ευρώ/κιλό έως 11,20 ευρώ/κιλό.
Σε αυτό το περιβάλλον ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι μαζικές εισαγωγές και ελληνοποιήσεις από γειτονικές χώρες. Οι παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν για το ενδεχόμενο κάποιοι επιτήδειοι να βρουν πρόσφορο έδαφος να αισχροκερδήσουν την ώρα που από τη μία οι κτηνοτρόφοι χάνουν το βιος τους και από την άλλη τα νοικοκυριά αδυνατούν να αγοράσουν τα απαραίτητα.
Από τις 7 Αυγούστου, κλιμάκια της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) πραγματοποιούν εκτεταμένους ελέγχους στην κεντρική αγορά Αθηνών στην περιοχή του Ρέντη. Οι έλεγχοι, που αφορούν αμνοερίφια, μοσχάρια, χοιρινά και κοτόπουλα θα συνεχιστούν όλη την εβδομάδα σε καταστήματα, κυρίως σε εισαγωγείς κρεάτων και χονδρεμπόρους, με ζητούμενο την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021.
Χωρίς... γαμοπίλαφο
Βαρύ ήταν το κλίμα στη συνάντηση των κτηνοτρόφων με τους φορείς της περιφέρειας Κρήτης για την πανώλη των αιγοπροβάτων. Το χάσιμο του Δεκαπενταύγουστου, ο φόβος για την επόμενη ημέρα και η αντίδραση των καταναλωτών που μπορεί να επιφέρει ραγδαία πτώση της τιμής προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία την ώρα που οι υγειονομικές υπηρεσίες της Κρήτης κινήθηκαν έγκαιρα και έκαναν αυτά που έπρεπε.
Σε εφιάλτη για τους κτηνοτρόφους ανάγεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σφαγεία, να πέσει η τιμή κοντά στα 4 ευρώ όταν το κόστος εκτροφής φτάνει τα 7 και 7,50 ευρώ.
Για την Κρήτη, πάντως, οι συνέπειες είναι πολλαπλές, αφού η πανώλη δεν δημιουργεί προβλήματα μόνο στους κτηνοτρόφους, αλλά και στους παραδοσιακούς κρητικούς γάμους. Το αρνί και το κατσίκι αντικαθίστανται από... κοτόπουλο, χοιρινό και μοσχάρι, μετά την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για απαγόρευση μετακίνησης αμνοεριφίων και κλείσιμο των σφαγείων.
Για τους γάμους στην Κρήτη, οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι να γίνουν αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, σημαίνει μεγάλη αλλαγή στο μενού, αφού το βασικότερο χαρακτηριστικό της τοπικής κουζίνας είναι το βραστό αρνί και το περίφημο γαμοπίλαφο.
Θύμα και η φέτα
Εν τω μεταξύ, μεγάλη ανησυχία παραμένει η προμήθεια φέτας, που παρασκευάζεται τόσο από πρόβειο όσο και από κατσικίσιο γάλα. Η Ελλάδα παράγει πάνω από 140.000 τόνους φέτας ετησίως και περίπου το 65% αυτής εξάγεται, βοηθώντας τη χώρα να εισπράξει ένα ποσό ρεκόρ, ύψους 730 εκατομμυρίων ευρώ, από το τυρί, το 2023.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων πανώλης ανέρχεται σε όλη τη χώρα σε 40, ενώ ήδη έχουν οδηγηθεί προς θανάτωση 18.335 αιγοπρόβατα. Οι κυβερνήσεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προσπαθούν να περιορίσουν μια επιδημία πανώλης που φέρεται να ξεκίνησε τον περασμένο μήνα στη Ρουμανία και απειλεί να εξαπλωθεί στη Βουλγαρία και τα Βαλκάνια.