Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από τις διαδηλώσεις, τις απεργίες, το νέκρωμα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με πρόσχημα το «παλλαϊκό» αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης σχετικά με την εθνική τραγωδία των Τεμπών: αυτό της υποκρισίας.
Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ
Την ώρα που σχεδόν καθημερινά, μετά τη φρικιαστική τραγωδία, έρχονται στην επιφάνεια ανατριχιαστικοί διάλογοι μεταξύ υπαλλήλων του ΟΣΕ, του μοιραίου σταθμάρχη αλλά και άλλων εμπλεκομένων, δείγματα ενός υπόγειου συστήματος ρουσφετιών, ανικανότητας και βολέματος με το οποίο η σημερινή κυβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο, το βασικό αίτημα των κινητοποιήσεων –της σημερινής και της αυριανής συμπεριλαμβανομένης– είναι η κατάργηση των ιδιωτικοποιήσεων.
Η κατάσταση στον ΟΣΕ δεν είναι καινούργια και γι’ αυτό η κυβέρνηση ανέλαβε όχι μόνο τη δική της πολιτική ευθύνη αλλά και όλων των προηγούμενων. «Ηταν κομμάτι της πολιτικής ευθύνης που ανελήφθη, όφειλαν να ξέρουν το μαύρο χάλι που υπήρχε στη διοίκηση του ΟΣΕ», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτική εμφάνισή του.
Και εξήγησε: «Μιλάμε για τη νοοτροπία τού λουφάρω και φεύγω μισή ώρα νωρίτερα από τη βάρδια, βάζω τον καινούργιο για να πάρουν τα ρεπό τους οι παλιοί, κάνω τον έξυπνο και φεύγω παίρνοντας μια αναρρωτική άδεια την επόμενη μέρα για να μην μπλέξω».
Η στυγνή εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών ως πολιτική επιλογή και στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό ότι στοχεύει στην επανάληψη του κλίματος του 2010, αυτήν τη φορά πίσω από το πένθος και την οδύνη των οικογενειών, αλλά και μιας ολόκληρης κοινωνίας.
Ο ομφάλιος λώρος που διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το αρρωστημένο και όχι το υγιές κομμάτι του συνδικαλισμού στη χώρα είναι γνωστό ότι λειτουργεί ως δεξαμενή ψήφων, αλλά και διατήρησης διαφόρων κομματικών ισορροπιών, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν χτιστεί στο ημίφως – αν όχι στο σκοτάδι.
Οι ιδιωτικοποιήσεις, σε κάθε περίπτωση, επέφεραν ανατροπές σε πολλές από αυτές τις ισορροπίες. Αλλά το μεγάλο ζητούμενο, όπως φαίνεται πίσω από το εντέχνως καλλιεργούμενο κύμα διαμαρτυριών που καπελώνει κάθε ειλικρινή φωνή που ζητεί δικαιοσύνη για την τραγωδία, είναι η δημιουργία γενικευμένης αναταραχής και αποσταθεροποίησης διά της τραγικής υποκρισίας που επιδεικνύεται με αφορμή την πραγματική τραγωδία.
Και ιδού ο χάρτης της υποκρισίας με αφορμή την «πανεργατική απεργία»…
1. Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ διατυμπανίζει ότι θα καταργήσει, θα πρέπει να αναφερθεί ότι αυτός ήταν που στα μέσα Σεπτεμβρίου 2017 προχώρησε στην αποκρατικοποίηση της δημόσιας εταιρείας ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που είχε μετονομαστεί σε Hellenic Train, όταν το ΤΑΙΠΕΔ πούλησε την εταιρεία έναντι 45 εκατ. ευρώ στην ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane.
Τον Ιούνιο του 2012 ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε την «εθνικοποίηση και υπαγωγή υπό δημόσιο κοινωνικό και διαφανή έλεγχο» των τραπεζών, το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων των στρατηγικής σημασίας για την εθνική οικονομία δημόσιων οργανισμών (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μεταφοράς κ.λπ.), καθώς και σταδιακά υπό δημόσιο έλεγχο στρατηγικών επιχειρήσεων που είτε βρίσκονταν σε πορεία ιδιωτικοποίησης είτε είχαν ιδιωτικοποιηθεί.
Όλοι γνωρίζουμε τη συνέχεια. Τελικά ιδιωτικοποιήθηκαν τέσσερις συστημικές τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015, πωλήθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ο ΟΛΠ, πωλήθηκαν ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως προαναφέραμε, τα περιφερειακά αεροδρόμια στη Fraport. Το νέο σκηνικό που έχει στήσει προσωπικά ο κ. Τσίπρας σχετικά με την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ –σαν να είναι πάγκος λαϊκής που μπορεί να αλλάζει χέρια όποτε τύχει, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα μετοχικά δικαιώματα των ιδιωτών επενδυτών στη ΔΕΗ– σκοντάφτει στην κανονική πραγματικότητα και περιορίζεται μόνο για χρήση στα συλλαλητήρια.
2. Το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο τελεί υπό κατάληψη με αφορμή –και αυτό– την τραγωδία στα Τέμπη. Παρ’ όλα αυτά, τα αιτήματα που κυριαρχούν είναι πολύ διαφορετικά και υποτιμούν όχι απλώς τον πόνο και τον θρήνο, αλλά και την ίδια τη νοημοσύνη όλων όσοι αξιώνουν τη δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους.
Όποιος επιχειρήσει να ενημερωθεί από πρώτο χέρι στο υπό κατάληψη ΕΚΠΑ, θα πληροφορηθεί ότι σε πρώτο πλάνο είναι η «υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών» και ακολουθούν ως αιτήματα «η επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου, η κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, καθώς και η κατάργηση συνολικά του νέου νόμου-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια».
3. Η ΑΔΕΔΥ, η ανώτατη συνδικαλιστική αρχή του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση που έλαβε από το Γενικό Συμβούλιο, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης πανδημοσιοϋπαλληλικής πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης για αύριο Πέμπτη.
Τα αιτήματα, όπως ακριβώς διατυπώνονται:
– Να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαιτίους.
– Να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος.
4. Η ΟΛΜΕ στην ανακοίνωσή της για την απεργία κάνει σαφείς τις επιδιώξεις της: «Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη Πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 για να απαιτήσουμε μαζί με όλους/ες τους/τις εργαζομένους/ες και τον λαό να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών».
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η απόδοση των ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη έρχεται δεύτερη μπροστά στο «να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων».