ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην αναζήτηση ειρηνικής λύσης και με ξεκάθαρες προθέσεις, η Ελλάδα στρέφει το βλέμμα στη διεθνή κοινότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει ψύχραιμα τις απειλητικές τάσεις και κινήσεις τηής Τουρκίας που ασφαλώς δεν είναι χθεσινές.

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και τα Αραβικά Κράτη στην πλειοψηφία, οι τηλεφωνικές κλήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουν στόχο την ενημέρωση ομολόγων του προβάλλοντας τις θέσεις της Ελλάδας.

Η Ανγκέλα Μέρκελ και ο Εμμανουέλ Μακρόν βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

Θεωρητική και ψύχραιμη η πρώτη. Περισσότερο πρακτικός ο δεύτερος. Οι λόγοι και το σκεπτικό διαφορετικοί. Πιθανότατα με βάση την πολιτική ταυτότητα του καθενός και της καθεμιάς.

Γεγονός είναι κατά την προσωπική μας άποψη και εκτίμηση, ότι η Μέρκελ κρατάει τα ηνία της Ευρωπαϊκής άμαξας!…

Αλλά ό Μακρόν θεωρείται διάδοχος τής εξουσίας. Και οι δύο έχουν μπει δυνατά στο παιγνίδι.

Με το Ταμείο ανάκαμψης ή ανασυγκρότησης αφ’ ενός και τις πολιτικές εξελίξεις σε Γερμανία και Γαλλία που πλησιάζουν με ταχύτατους ρυθμούς, αφ’ ετέρου. Οι δυσκολίες γέρνουν προς το μέρος της Μέρκελ. Λιγότερο για τον Μακρόν.

Οικονομία, υγεία και κορωνοϊός. Δεν ήταν ανάγκη και υποχρέωση να τους γίνει πονοκέφαλος ή Τουρκία και οι φιλόδοξοι εγωισμοί του Ερντογάν.

Έγινε κι’ αυτό.

Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων της ΕΕ σαφώς είναι με το μέρος της Ελλάδας.

Για τον Μακρόν, η Μεσόγειος που φλέγεται σε Λιβύη, Συρία, Λίβανο κ.α. είναι προτεραιότητα.

Η Ελλάδα κατά συνέπεια ως βάση και παράδοση είναι  ή κυρίως φίλη και χρήσιμη χώρα. Πρέπει λοιπόν να την στηρίξουν οι Γάλλοι ιδιαίτερα. Έμπρακτα με πλοία, αεροπλάνα, υποβρύχια και ένα αδιαπέραστο “υγρό τείχος” στην περιοχή της Μεσογείου ως ένα επιπλέον δεδομένο.

Ότι το Παρίσι αντλεί και διακινεί πετρέλαιο, άλλα και την παραγωγή προς εξαγωγή αμυντικών και οπλικών συστημάτων.

Παραδοσιακά η Γαλλία, έχει το κυρίαρχο κομμάτι σε πολλές αφρικανικές χώρες με την Μέση Ανατολή να συζητά και να συνεννοείται κυρίως στην γαλλική διάλεκτο!

Αντίθετα η Μέρκελ έχει στο διάβα της πιθανές πολιτικές ανατροπές, στο εσωτερικό της Γερμανίας, τις οποίες θα επιθυμούσε να προλάβει πριν από την παράδοση της Καγκελαρίας τον Οκτώβριο τού 2021.

Για τον Μακρόν, η Μεσόγειος που φλέγεται σε Λιβύη, Συρία, Λίβανο κ.α. είναι προτεραιότητα.

Κοντά σ’ αυτό πρέπει να προστεθεί όπως είναι φυσικό και η υστεροφημία και το ιστορικό της ως πολιτικός καριέρας με μέντορα τον Χέλμουτ Κολ.

Για την καγκελάριο λοιπόν, τα τηλεφωνήματα στον Ερντογάν είναι και εύλογα και φρόνημα…

Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία αδελφό μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος!

Στην ιδιά παράπλευρη θέση η Γερμανία, κρατά με την Ανγκέλα Μέρκελ τα ηνία της “διακυβέρνησης” των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν ξαναβρίσκει τον δρόμο του ηγέτη όπως τον ψήφισαν οι Γάλλοι και εμπιστεύθηκαν οι εταίροι στην ΕΕ.

Η Μαρί Λεπέν χάνει αργά αλλά σταθερά τη λάμψη της. Με την ακροδεξιά να έχει ήδη υποχωρήσει στις προτιμήσεις των Γάλλων όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Με τα ηνία ασφαλή και τον Μακρόν στην εξουσία η Ελλάδα θα βρει συμμαχίες ώστε να έχει τα νότα της καλυμμένα και τις βέλτιστες προοπτικές θετικών εξελίξεων με τους γείτονες!

Η κεντροδεξιά δείχνει να στηρίζεται ικανοποιητικά στα πόδια της μετά τις αναταράξεις στο εσωτερικό και την προσχώρηση στο κυβερνητικό σχήμα ικανών στελεχών της, τα οποία ανέλαβαν υπουργικές θέσεις.

Με την Μέρκελ ο Μακρόν βρήκε το βηματισμό του στην ΕΕ. Μαζί και τον κόσμο σε Κοινοβούλιο και Συμβούλιο.

Το εξάμηνο της ευρωπαϊκής προεδρίας θα βρει τον Γάλλο Πρόεδρο χωρίς τη σκιά της Μέρκελ. Αλλά και την Αγγλία μετά το Brexit.

Ο Μακρόν θα έχει αναβαθμιστεί και ανασυγκροτηθεί τόσο στη Γαλλία, όσο καί στην ευρωπαϊκή ένωση. Όπως επίσης και στον διεθνή παράγοντα πού ήδη με την τακτική καλών σχέσεων με τις μεγάλες δυνάμεις ΗΠΑ, ΡΩΣΙΑ, ΚΙΝΑ αλλά και τις Αφρικανικές χώρες ο Μακρόν θα ‘χει κατακτήσει το χαμένο έδαφος μιας προεδρίας που γνώρισε τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις στην ιστορία μετά τον Μάιο του 68′ στο εσωτερικό της τεράστιας οικονομικής κρίσης και της πανδημίας που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το χρόνο και το μέγεθος των απωλειών. Σε ανθρώπινες ζωές και οικονομική κρίση.

Παρ όλα αυτά η εξουσία θα είναι δική του υπόθεση όπως προβλέπουν οι δημοσκόποι και οι πολιτικοί αναλυτές. Στις προεδρικές της ίδιας χρονιάς θα συμπέσει και το εξάμηνο της ευρωπαϊκής προεδρίας. Στην αναβάθμιση των προσδοκιών του, ο Γάλλος πρόεδρος θα πάρει την σκυτάλη από μια Ευρώπη γερμανικής σταθερότητας για να την οδηγήσει στην ανάκαμψη και με πιθανές αλλαγές στις Συνθήκες όπως επιθυμεί και η Μέρκελ.

Με τα ηνία ασφαλή και τον Μακρόν στην εξουσία η Ελλάδα θα βρει συμμαχίες ώστε να έχει τα νότα της καλυμμένα και τις βέλτιστες προοπτικές θετικών εξελίξεων με τους γείτονες!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν της Επίτροπου Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα.