Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου  επιστρέφει στο γνώριμο θέατρο των «αντιστάσεων» και των βαρύγδουπων καταγγελιών, παριστάνοντας την αδέκαστη υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ώρα που η ίδια και το πολιτικό της DNA άνοιξαν την πόρτα στην ασυδοσία των ΜΚΟ και στο χάος των ανοιχτών συνόρων. Σήμερα, την ενοχλεί η ευθύνη. Μάλιστα επιχείρησε ξανά να κερδίσει μερικά λεπτά δημοσιότητας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «διολίσθηση σε ρατσισμό».

Ειδικότερα, διολίσθηση του κράτους σε «αντιδημοκρατική, ρατσιστική λειτουργία» κατήγγειλε με στόμφο η Ζωή Κωνσταντοπούλου, προσπαθώντας να αποδομήσει μια τροπολογία που βάζει κανόνες και τέλος στο όργιο παράνομων ροών από τη Βόρεια Αφρική. Μάταιος κόπος: η κοινωνία έχει πια μάτια και βλέπει ποιοι τρέφονταν τόσα χρόνια από την ασυδοσία.

Με μια παρέμβαση γεμάτη κλισέ, η κυρία Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη, ισχυριζόμενη ότι «τοποθετήθηκε για να κάνει τη βρόμικη δουλειά». Η ίδια ξέχασε –ή μάλλον θέλει να ξεχάσουμε– ποιοι έστρωσαν τον δρόμο στη Χρυσή Αυγή και ποιοι άφησαν τα νησιά να μετατραπούν σε αποθήκες ψυχών, χωρίς έλεγχο, χωρίς υποδομές και χωρίς μέτρο.

Μονόλογος

Διολίσθηση του κράτους σε αντιδημοκρατική, ρατσιστική λειτουργία με ευθύνη και επιλογή της κυβέρνησης καταλόγισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της υπουργικής τροπολογίας για την αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται παράνομα από τη Β. Αφρική.

Η κυρία Κωνσταντόπουλου με παρέμβασή της, μετά την υποστήριξη της τροπολογίας από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη, του είπε πως η τοποθέτησή του στο υπουργείο έγινε ακριβώς «για να κάνετε τη βρόμικη δουλειά, να ξαναφέρετε τον ρατσισμό στο επίκεντρο της πολιτικής, ακριβώς όπως έκαναν τα κόμματά σας και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ το 2011-2012», που με την πολιτική του ρατσισμού το μόνο που «κατάφεραν ήταν να βάλουν τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας χαρακτήρισε την τροπολογία «ντροπή και όνειδος που θα σας συνοδεύει στην ιστορία». Κάλεσε την κυβέρνηση να ονοματίσει από ποιο κράτος ή κρατική οντότητα γίνεται εισβολή στη χώρα λέγοντας «πως εισβολές "ορφανές" δεν υπάρχουν».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου εγκάλεσε τον υπουργό Μετανάστευσης για τον όρο «λαθρομετανάστες» που χρησιμοποίησε λέγοντας πως «εγώ ως Πρόεδρος της Βουλής την είχα θέσει εκτός του κοινοβουλευτικού λόγου αυτήν τη λέξη, γιατί είναι ανεπίτρεπτη σε ένα κράτος δικαίου», σημειώνοντας πως «υπάρχουν και οι σχετικές αποφάσεις και εισηγήσεις και των αρμοδίων Επιτρόπων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και όλων των οργανώσεων προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων «για να μη χρησιμοποιείται ο όρος αυτός».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, παράλληλα απέρριψε με έντονο τρόπο τις αναφορές του κ. Πλεύρη για «ψευτοανθρωπιστές ΜΚΟ» και «δήθεν διασώστες», όπως και της εκπομπής του μηνύματος ότι «δεν είστε ευπρόσδεκτοι. Είστε ανεπιθύμητοι». Η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε χαρακτηριστικά στον υπουργό «παριστάνετε τον πατριώτη και δεν ξέρετε ότι τα πρώτα Συντάγματα των επαναστατημένων Ελλήνων μιλούσαν για την ισότητα όλων των ανθρώπων που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια», αλλά και ότι «το Σύνταγμά μας θεσπίζει την προστασία των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αναρωτήθηκε «πώς θα μπορεί να επιστραφεί κάποιος χωρίς καταγραφή;» και πρόσθεσε πως «Εδώ και δεκαετίες υπάρχει το δίκαιο του ασύλου, το δίκαιο της διεθνούς προστασίας του πρόσφυγα και του μετανάστη. Οι μετανάστες δεν είναι στερούμενοι δικαιωμάτων, ούτε οι ξένοι είναι στερούμενοι δικαιωμάτων. Πώς θα επιστρέφεται χωρίς καταγραφή και πώς ξέρετε ποια είναι η χώρα προέλευσης ή καταγωγής του;»

Πίσω από την τροπολογία αυτή, είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου, είναι ότι «θέλετε να κάνετε push backs, χωρίς διαδικασία σε ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να δικαιούνται άσυλο. Και δεν ντρέπεστε!»

Η πρόεδρος Πλεύσης Ελευθερίας ισχυρίσθηκε ότι «ήδη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αντιδρά στην τροπολογία αυτή». Πως η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε την ΚΥΑ με την οποία αποπέμπονταν άνθρωποι στην Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα, όπως και τις μονομελείς επιτροπές ασύλου ως αντισυνταγματικές, ενώ και ο ΟΗΕ για τις αναστολές στον Έβρο του 2020 είπε ότι είναι «χωρίς νομική βάση», όπως και η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου έκανε εκτενείς αναφορές και στο ναυάγιο της Πύλου και των πολιτικών αποτροπής λέγοντας «είστε απολίτιστοι, κύριοι! Παραβιάζετε όλο το κεκτημένο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μας παριστάνετε τους δήθεν Ευρωπαίους και τους δήθεν πολιτισμένους».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας επίσης αντέδρασε στον χαρακτηρισμό του κ. Πλεύρη ότι «εσείς ήσασταν Πρόεδρος της Βουλής της Μόριας που δημιούργησε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ» λέγοντάς του πως «εγώ ήμουν Πρόεδρος της Βουλής τέτοιες μέρες, όταν εσείς ψηφίσατε το τρίτο μνημόνιο μαζί με την κυβέρνηση Τσίπρα» και «ουδεμία σχέση έχω με τη Μόρια και να ανακαλέσετε την έκφρασή σας», προσθέτοντας ότι «εγώ ως επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας που ίδρυσα το 2016, επισκέφθηκα τη Μόρια το καλοκαίρι του 2016, έφριξα με τις συνθήκες που αντίκρισα και με τα ασυνόδευτα παιδιά και με τους ανθρώπους που στοιβάζονταν σε σκηνές και τα κατήγγειλα. Μην μπερδεύεστε, λοιπόν. Εγώ δεν μπερδεύτηκα ποτέ στη ζωή μου και ούτε ποτέ βασίστηκα στα ψέματα στην πολιτική αντιπαράθεση. Και καλό είναι και εσείς να εγκαταλείψετε αυτήν την ψευδολογία. Γιατί πράγματι μπορεί σε όλα τα πεδία να υπάρχουν λαμόγια, όπως βεβαίως και στο πεδίο της μετανάστευσης που είδαμε τους Παπαδημούληδες, είδαμε τους Μουζάλες που κάνανε περιουσίες, αλλά δεν είμαστε όλοι το ίδιο».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε τον λόγο του κ. Πλεύρη «ανεπίτρεπτο για υπουργό δημοκρατικής κυβέρνησης», «οι δομές για την υποδοχή των μεταναστών έπρεπε να υπάρχουν για την υποδοχή και όχι για τη φυλάκιση» και ότι «κλειστά σύνορα έχουν τα απολυταρχικά καθεστώτα. Τα σύνορα δεν είναι, ούτε κλειστά, ούτε ανοιχτά σε μια δημοκρατία, είναι ελεγχόμενα, και οι διεθνείς συμβάσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετανάστευσης, ασύλου έχουν εδώ και δεκαετίες προβλέψει και πώς γίνεται ο έλεγχος των συνόρων. Δεν γίνεται με τουφέκια».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, παράλληλα, επέκρινε και το ΠΑΣΟΚ που όπως έχει αναφέρει θα τοποθετηθεί με το «παρών» στην ψηφοφορία της τροπολογίας ζητώντας του να αναθεωρήσει.

Σχετικά με την αντισυνταγματικότητα ή μη της τροπολογίας και στη συζήτηση που έγινε εμβόλιμα της συζήτησης με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, η κυρία Κωνσταντοπούλου τον ρώτησε «σε ποια άρθρα του Συντάγματος, κατά τη δική σας άποψη, και σε ποια άρθρα του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και του Δικαίου Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ερείδεται η συνολική απαγόρευση πρόσβασης στη διαδικασία του ασύλου; Ποιος σας δίνει το δικαίωμα να λέτε ότι η χώρα μεταπίπτει σε καθεστώς όπου δεν εφαρμόζονται οι διεθνείς διατάξεις και οι συνταγματικές προβλέψεις για το άσυλο;»

Επισήμανε πως οι τροπολογίες δεν περνούν από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, η οποία εντοπίζει τις αντισυνταγματικότητες. Υποστήριξε ότι αυτό που «εμπεριέχεται στην τροπολογία είναι και αξιόποινο» σημειώνοντας ότι θα πρέπει «να ενεργοποιηθούν διαδικασίες ευρωπαϊκές ενίσχυσης του πλαισίου του ασύλου και όχι αναστολής και παρεμπόδισης υποβολής αιτήσεων ασύλου. Γιατί αυτό είναι και παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, η αναστολή της διαδικασίας ασύλου».