Nα αυξήσουν τις θέσεις τους σε μακροπόθεσμους ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους συστήνει η JP Morgan. Η επενδυτική τράπεζα επισημαίνει ότι τα εγχώρια ομόλογα είχαν υποαποδώσει έναντι των ιταλικών και θεωρεί ως καλή τοποθέτηση τους τίτλους διάρκειας από 7- 10 χρόνια, τονίζοντας παράλληλα ότι το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη καλύψει σημαντικό μέρος της εκδοτικής δραστηριότητας του 2023.

Η αμερικανική τράπεζα θεωρεί ότι μετά την τελευταία έξοδο στην αγορά των ομολόγων της προηγούμενης εβδομάδας, η χώρα έχει καλύψει περισσότερο από το 40% των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της για έκδοση ομολόγων το 2023, σύμφωνα με την εκτίμησή της ή 3,5 δισ. ευρώ ήδη έναντι στόχου 8 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2023, οπότε αναμένει ότι η Ελλάδα θα μείνει εκτός της πρωτογενούς αγοράς για το υπόλοιπο του πρώτου τριμήνου φέτος.

Η επενδυτική βαθμίδα
Όσον αφορά την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας εκτιμά ότι θα συμβεί στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024.«Βλέπουμε υψηλή πιθανότητα περαιτέρω αναβαθμίσεων χωρών με χαμηλή αξιολόγηση, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα. Εκτός από αυτές, βλέπουμε περιορισμένα περιθώρια για αναβαθμίσεις σε άλλες χώρες», σημειώνει η επενδυτική τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι οι κομβικές ημερομηνίες γαι το ελληνικό χρέος είναι στις 27 Ιανουαρίου και 9 Ιουνίου -αξιολόγηση της Fitch Ratings- στις 13 Μαρτίου της DBRS, στις 17 Μαρτίου της Moody’s και στις 21 Απριλίου -αξιολόγηση της S&P.

«Οι κίνδυνοι των ενεργειών αξιολόγησης παραμένουν ισορροπημένοι: κίνδυνοι αναβάθμισης θα μπορούσαν να προέλθουν από καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις στις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας και επίσης, χάρη στις υποστηρικτικές πολιτικές σε επίπεδο ΕΕ.Οι κίνδυνοι υποβάθμισης θα μπορούσαν να συνδεθούν με πιο έντονα από τα αναμενόμενα μακροοικονομικά σοκ ή απρόβλεπτους πολιτικούς κινδύνους. Βλέπουμε υψηλή πιθανότητα περαιτέρω αναβαθμίσεων για χώρες με χαμηλή αξιολόγηση όπως η Κύπρος και η Ελλάδα. Εκτός από αυτές, βλέπουμε περιορισμένα περιθώρια για αναβαθμίσεις σε άλλες χώρες», εξηγεί η JP Morgan .

Οι φετινές προοπτικές

Η JPM στο report με τις προοπτικές της φετινής χρονιάς επεσήμανε ότι παραμένει σε γενικές γραμμές εποικοδομητική για τα ελληνικά ομόλογα (GGBs) και προβλέπει ότι η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται σταθερά έως ελαφρώς στενότερα από την Ιταλία μέχρι το τέλος του 2023.

«Δεδομένων των περιορισμένων πιέσεων προσφοράς στα GGBs κατά το προσεχές διάστημα και τις και ελκυστικές αποτιμήσεις, συνιστούμε τοποθετήσεις σε θέσεις αγοράς στην Ελλάδα έναντι της Ιταλίας με προτίμηση στον ενδιάμεσο τομέα, καθώς διαπραγματεύεται με την υψηλότερη άνοδο σε σχέση με την υπόλοιπη».

Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ότι το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας θα διαμορφωθεί σε 224 δισ. ευρώ φέτος, με πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1%, ο πληθωρισμός στο 6% σε μέσα επίπεδα, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα προσεγγίσει το 1,8%.

Βλέπει σημαντική πτώση στο ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ στο 162%, εξαιτίας και του υψηλού πληθωρισμού, ενώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, της τάξεως του 8,6%.

Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι τα ελληνικά spreads θα κινηθούν ανοδικά από τις 210 μονάδες βάσης στις 225 μ.β. τον Μάρτιο φέτος, 235 μ.β. τον Ιούνιο και έπειτα πτώση στις 200 μ.β. τον Σεπτέμβριο και, τέλος, 185 μ.β. τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας.