Παρότι η χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου ταλανίζεται τις τελευταίες ημέρες από τις πυρκαγιές https://tomanifesto.gr/ypo-elegcho-oi-foties-stin-ispania/, αυτό δεν την πτόησε να εγκαινιάσει επίσημα τη δική της διαστημική υπηρεσία.

Για την Ισπανία η διαστημική βιομηχανία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Η έδρα του Ισπανικού Διαστημικού Οργανισμού (Agencia Espacial Española, AEE) θα βρίσκεται στη Σεβίλλη (νότια Ισπανία), κοντά στην εγκατάσταση εκτόξευσης Arenosillo στην Ουέλβα, η οποία κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’60 στο πλαίσιο της συνεργασίας της ισπανικής κυβέρνησης με τη NASA.

Ο πρώτος επαναχρησιμοποιήσιμος υποτροχιακός πύραυλος της Ευρώπης θα μπορούσε επίσης να εκτοξευθεί από την Ισπανία ήδη από τον επόμενο μήνα.

Μια ισπανική εταιρεία πυραύλων, η PLD Space, ετοιμάζεται να εκτοξεύσει τον πρώτο επαναχρησιμοποιήσιμο υποτροχιακό πύραυλο της Ευρώπης, τον Miura 1, στις αρχές του επόμενου μήνα από το El Arenosillo.

Η Ισπανίδα Υπουργός Επιστημών και Καινοτομίας, Diana Morant ανακοίνωσε ότι ο αρχικός προϋπολογισμός της AEE για φέτος θα είναι πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ.

Η χώρα θα διαθέσει χρηματοδότηση ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ σε νεοφυείς επιχειρήσεις της διαστημικής βιομηχανίας.

Η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται σε περίοδο που οι ευρωπαϊκές χώρες στοχεύουν να ενισχύσουν τα διαστημικά τους προγράμματα έχοντας μείνει πίσω στη διαστημική κούρσα.

Την περασμένη εβδομάδα, μια επιτροπή που σύστησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) δημοσίευσε μια έκθεση που προειδοποιούσε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει την επόμενη μεγάλη τεχνολογική έκρηξη, εάν δεν διαθέσει περισσότερα κεφάλαια για τη διαστημική της βιομηχανία.

Σύμφωνα με την έκθεση, απαιτείται ένα σχέδιο για την αποστολή Ευρωπαίων αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης επιφάνεια μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα οι Ισπανοί Pablo Álvarez Fernández και Sara García Alonso, επιλέχθηκαν μεταξύ των 17 υποψηφίων αστροναυτών του ESA για το 2022.