Σε συντονισμένη αποδέσμευση έως 100 εκατ. βαρελιών ντίζελ και αργού πετρελαίου προχωρά η G7 για να περιορίσει τις πιέσεις στις τιμές καυσίμων.
Οι ηγέτες των επτά χωρών συμφώνησαν τα αποθέματα να διοχετευθούν στην αγορά μέσα σε τέσσερις μήνες, υπό τον συντονισμό του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ενώ δεσμεύτηκαν να μην επιβάλουν περιορισμούς στις ενεργειακές εξαγωγές μεταξύ των μελών της ομάδας. Η απόφαση ακολούθησε την πίεση των ΗΠΑ προς την Ευρώπη για αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων, με την Ουάσιγκτον να έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο περιορισμών στις αμερικανικές εξαγωγές ντίζελ.
Μεγάλη ποσότητα ντίζελ στην αγορά εντός 20 ημερών
«Αποφασίσαμε να αποδεσμεύσουμε στρατηγικά αποθέματα ντίζελ και αργού πετρελαίου υπό τον συντονισμό του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (...) προκειμένου να αποδεσμεύσουμε έως και 100 εκατομμύρια βαρέλια εντός τεσσάρων μηνών», ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών, την οποία συγκάλεσε η Γαλλία ως προεδρεύουσα της G7.
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, «σημαντικές» ποσότητες ντίζελ θα διατεθούν ήδη κατά τις πρώτες 20 ημέρες, ενώ οι χώρες δεν απέκλεισαν να εξετάσουν και την αποδέσμευση πρόσθετων αποθεμάτων εφόσον το απαιτήσουν οι συνθήκες στις αγορές.
Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι υπήρξε κοινή δέσμευση για αποφυγή απαγορεύσεων στις εξαγωγές μεταξύ των εταίρων. «Όλοι δεσμευτήκαμε να μην υπάρξει καμία απαγόρευση εξαγωγών. Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν πολύ σαφής σε αυτό το σημείο», ανέφερε.
Τραμπ: «τεράστια ποσότητα» ντίζελ από την Ευρώπη
Λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση της κοινής απόφασης, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει μέσω Truth Social ότι η Ευρώπη συμφώνησε να διαθέσει στην αγορά «τεράστια ποσότητα» από τα αποθέματα ντίζελ της.
«Η Ευρώπη μόλις συμφώνησε να αποδεσμεύσει μια τεράστια ποσότητα από τα μεγάλα αποθέματα ντίζελ που διαθέτει. Η διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Την απόφαση χαιρέτισε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας τη σημασία της αλληλεγγύης μεταξύ των εταίρων και της αποφυγής απαγορεύσεων εξαγωγών προς συμμάχους. Παράλληλα, δήλωσε ότι η Επιτροπή υποστηρίζει τη συντονισμένη αποδέσμευση αποθεμάτων καυσίμων μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.
Στόχος η αποκλιμάκωση των τιμών
Κατά τον Μακρόν, οι παρεμβάσεις «θα πρέπει να μειώσουν τις τιμές των καυσίμων», οι οποίες έχουν αυξηθεί απότομα λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή και των αναταράξεων στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό.
Οι χώρες της G7 συμφώνησαν επίσης, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, να εργαστούν για τη μείωση των περιθωρίων κέρδους των διυλιστηρίων και του κόστους μεταφοράς, το οποίο έχει επιβαρυνθεί σημαντικά από τις διαταραχές στη ναυσιπλοΐα γύρω από τα Στενά του Ορμούζ.
Οι αγορές είχαν ήδη αρχίσει να προεξοφλούν την παρέμβαση. Μέχρι το μεσημέρι στο Λονδίνο, το αμερικανικό αργό WTI είχε καταγράψει πτώση περίπου 5%, ενώ υποχώρηση σημειώθηκε και στα συμβόλαια ντίζελ σε ΗΠΑ και Ευρώπη καθώς ενισχύονταν οι προσδοκίες για απελευθέρωση αποθεμάτων.
Οι διαβουλεύσεις Μακρόν με Τραμπ
Οι επαφές συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας στις Βρυξέλλες, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ της Πέμπτης, πριν από την τηλεδιάσκεψη των ηγετών.
Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι χώρες της G7, δηλαδή Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν κοινό συμφέρον να κινηθούν συντονισμένα και χωρίς περιορισμούς στις εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων.
Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε «συντονισμένες λύσεις» ώστε να αποτραπούν νέες διαταραχές στις αγορές, σε μια περίοδο κατά την οποία η στενότητα στην παγκόσμια προσφορά εξακολουθεί να διατηρεί τις τιμές του ντίζελ σε υψηλά επίπεδα.