Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ενδέχεται σύντομα να χρειαστεί να πληρώσουν ακριβότερα τα γλυκά, καθώς οι καλοκαιρινοί καύσωνες ανεβάζουν την τιμή της ζάχαρης, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Οι αγοραστές και οι παραγωγοί ζάχαρης διαπραγματεύονται επί του παρόντος τα συμβόλαια για την περίοδο συγκομιδής 2023-24, η οποία αρχίζει τον Οκτώβριο. Οι τιμές που αναφέρονται είναι πάνω από 1.000 ευρώ τον τόνο, δήλωσαν άνθρωποι με γνώση του θέματος, υπερδιπλάσιες από ό,τι ήταν στα μέσα του περασμένου έτους. Αυτό πρόκειται να αυξήσει το κόστος στα γλυκά εδέσματα που χρησιμοποιούν ζάχαρη.

Η περσινή πτώση της παραγωγής ζάχαρης λόγω ξηρασίας προσφέρει μια ιδέα για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν το ίδιο συνέβαινε ξανά. Η παραγωγή ζάχαρης για την τρέχουσα περίοδο 2022-23 μειώθηκε κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη και, με ήταν κατά ένα εκατομμύριο τόνους χαμηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις της ΕΕ.

Ενώ οι μεγάλες εταιρείες -και με τη σειρά τους οι καταναλωτές- προστατεύονταν από μεγάλες αυξήσεις των τιμών χάρη στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, οι τιμές στην αγορά spot έχουν αυξηθεί κατά 58% από τον περασμένο Οκτώβριο, συμπιέζοντας τα μικρότερα και μεσαία ζαχαροπλαστεία.

Τα προειδοποιητικά σημάδια κάνουν ήδη την εμφάνισή τους: οι βροχές καθυστέρησαν τη φετινή φύτευση κατά περίπου ένα μήνα, και η άνοδος της θερμοκρασίας αύξησε έκτοτε τον κίνδυνο τόσο της ξηρασίας όσο και των παρασίτων να εξαπλωθούν ταχύτερα και να καταστρέψουν τις μικρές καλλιέργειες ζαχαρότευτλων.

Οι παραγωγοί έχουν υιοθετήσει μέχρι στιγμής μια προσεκτική προσέγγιση στην τιμολόγηση, δήλωσε ο John Stansfield, ανώτερος αναλυτής για τα ζητήματα που αφορούν τη ζάχαρη στην DNEXT Intelligence. «Κρίσιμο είναι τι θα συμβεί τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες: θα έχουμε βροχή ή θα έχουμε απλώς συνθήκες ξηρασίας;»

Με τις προμήθειες να είναι ήδη περιορισμένες και την απειλή της ξηρασίας να ελλοχεύει, η γερμανική Suedzucker AG και η γαλλική Tereos είναι μεταξύ εκείνων που αναμένουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές. Και φέτος, με την υπογραφή νέων συμβολαίων σε επίπεδα ρεκόρ τιμών, το επιπλέον κόστος δεν θα είναι εύκολο να αποφευχθεί. Η Κόνα Χάκε, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων στην ED&F Man, δήλωσε ότι ορισμένες εταιρείες θα πρέπει να μετακυλήσουν το βάρος στους καταναλωτές.

«Δεν είναι το τέλος του πληθωρισμού των τιμών της ζάχαρης για την Ευρώπη», δήλωσε ο Γιούρι Σαράνοφ, πρόεδρος της CIUS, μιας ομάδας πίεσης που εκπροσωπεί τόσο τους καταναλωτές ζάχαρης όσο και τους αγοραστές βιομηχανικής κλίμακας στην Ευρώπη.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από τα χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων ζάχαρης, τα οποία συρρικνώθηκαν πέρυσι, καθώς οι εταιρείες χρησιμοποίησαν τα αποθέματά τους. Η απομάκρυνση των αποθεμάτων θα είναι "ο τελικός μοχλός για τις τιμές της ζάχαρης στην ΕΕ, οι οποίες είναι απίστευτα κολλώδεις", δήλωσε ο Τζούλιαν Πράις, ανεξάρτητος σύμβουλος ζάχαρης και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εμπόρων Ζάχαρης.

Παρ' όλα αυτά, ορισμένοι αναλυτές είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί. Η ΕΕ έχει προβλέψει ότι η παραγωγή θα μπορούσε να φθάσει τα 15,5 εκατ. τόνους αυτή τη σεζόν, με την αύξηση της έκτασης των ζαχαρότευτλων στην Πολωνία να αντισταθμίζει τη μείωση στη Γαλλία.

Δεν συμφωνούν όμως όλοι. Οι αναλυτές έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους για τον ιό του ίκτερου των τεύτλων, μια ασθένεια που μπορεί να αφανίσει τις καλλιέργειες ζαχαρότευτλων. Μετά τους περιορισμούς της Γαλλίας στα νεονικοτινοειδή -ένα είδος φυτοφαρμάκου που προστατεύει από τον ιό- οι ειδικοί της Green Pool Commodity Specialists εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή ζάχαρης θα μπορούσε να μειωθεί κάτω από την εκτίμηση της ΕΕ σε 14,8 εκατ. τόνους.

«Ενώ μέχρι στιγμής υπάρχουν λίγες αναφορές για συμπτώματα του ιού του ίκτερου των τεύτλων, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε αν οι καλλιέργειες τεύτλων του 2023 τον έχουν αποφύγει», σημειώνουν οι αναλυτές της Green Pool. «Είναι πιθανό τα συμπτώματα να εμφανιστούν αυτόν τον μήνα».

Η αστάθεια αυτή δεν περιορίζεται στην Ευρώπη. Η παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο, το οποίο καλλιεργείται σε τροπικά κλίματα και από τεύτλα, τα οποία ευδοκιμούν σε παραδοσιακά ψυχρότερες περιοχές. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν και τα δύο είδη.