Πρόσφατα είχα την τιμή να εισηγηθώ για λογαριασμό της πλειοψηφίας ένα σημαντικό νομοθέτημα που έφερε προς ψήφιση ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης. Πρόκειται για κωδικοποίηση τεσσάρων παλαιών νόμων σε ενιαίο κώδικα, ώστε να μπορούν πολίτες και διοικητικά όργανα να έχουν άμεση και ασφαλή γνώση της συνολικής νομοθεσίας που αφορά ζητήματα θαλάσσιων ενδομεταφορών και δικαιωμάτων και υποχρεώσεων επιβατών και μεταφορέων στις θαλάσσιες ενδομεταφορές. Και το κυριότερο να εφαρμόζεται ο νόμος από κάποιον που δεν είναι κατ’ ανάγκην έμπειρος νομικός.

Αυτό είναι το νόημα της κωδικοποίησης νομοθεσίας. Να αντιμετωπίσει το νομοθετικό χάος και την πολυνομία, που αποτελεί βασική ελληνική κακοδαιμονία. Ολοι γνωρίζουμε ότι η πολυνομία «είναι πηγή πολλών κακών», «τροχοπέδη στην ανάπτυξη», «εμπόδιο στον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου», «μήτρα της γραφειοκρατίας», οδηγεί στην «κακονομία και εντέλει παρατυπία ή/και παρανομία».

Και τι κάναμε για αυτό τόσα χρόνια; Διαπιστώσεις! Διαπιστώναμε το πρόβλημα. Κάναμε πως δεν το βλέπουμε. Το σπρώχναμε πιο κει με τη λογική κάποιος, κάποτε, να το λύσει. Και αυτό άλυτο φυσικά μεγάλωνε. Φτάσαμε στο σημείο να λένε οι ειδικοί πως η αντιμετώπιση της πολυνομίας είναι ένα απαιτητικό έργο που χρειάζεται είκοσι χρόνια για να ολοκληρωθεί. Και πράγματι η κωδικοποίηση και αναμόρφωση δικαίου είναι ένα έργο υψηλής εξειδίκευσης. Είναι ένα έργο δύσκολο.

Επειδή όμως το έργο της κωδικοποίησης είναι προαπαιτούμενο για ένα νομοθετικό πλαίσιο σταθερότητας. Και επειδή ένα νομοθετικό πλαίσιο σταθερότητας είναι προαπαιτούμενο για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την ανάπτυξη του τόπου, η κυβέρνηση της ΝΔ, ήδη από το 2019, ξεκίνησε να αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Με τον εμβληματικό νόμο 4622 για το επιτελικό κράτος, που αφορά και την τακτοποίηση του χάους της ελληνικής νομοθεσίας, ξεκίνησε το «ηράκλειο έργο» της κωδικοποίησης.

Το νομοσχέδιο που έφερε ο Γιάννης Πλακιωτάκης και εισηγήθηκα είναι μέρος αυτού του μεταρρυθμιστικού έργου. Συνιστά κωδικοποίηση και αναμόρφωση δικαίου. Και ως πρακτική καλής νομοθέτησης συντείνει στην πραγμάτωση της αρχής της ασφάλειας του δικαίου.

Η κωδικοποίηση της ελληνικής νομοθεσίας και η τακτοποίηση του νομοθετικού χάους είναι μια από τις πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Διότι είναι από τις λίγες κυβερνήσεις που αντιλαμβάνεται τα τεράστια αναπτυξιακά εμπόδια που προκαλεί το φαινόμενο της πολυνομίας. Και είναι από τις πλέον λιγοστές κυβερνήσεις που διαθέτει ισχυρή πολιτική βούληση να το περιορίσει.

Πρόκειται για ουσιώδη διαφορά του τρόπου διακυβέρνησης αυτής της κυβέρνησης με αρκετές προηγούμενες. Γιατί, ανεξάρτητα από το αν και πού θέλουμε νέους νόμους, το σίγουρο είναι ότι δεν θέλουμε νόμους που να μην εφαρμόζονται. Ή, όταν εφαρμόζονται, να εφαρμόζονται σωστά.

 

Ο Μάξιμος Σενετάκης είναι Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”