Ενα πρωτοποριακό έργο για τη Δικαιοσύνη θα υλοποιηθεί στα δύο μεγαλύτερα Πρωτοδικεία της χώρας, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Είναι το Εργαλείο Μείωσης Εκκρεμών Υποθέσεων, που τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή για πρώτη φορά στη χώρα μας. Κατάφερε να το εξασφαλίσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, έπειτα από αίτημα που υπέβαλε στην Κομισιόν

Το καινοτόμο πρόγραμμα στοχεύει στη σημαντική απομείωση των υποθέσεων, των οποίων χρονίζει η εκδίκαση, με συνέπεια την ταλαιπωρία των πολιτών, του δικαστικού προσωπικού και της κατασπατάλησης εθνικών πόρων. Πρόκειται για μια ειδική μεθοδολογία, βάσει της οποίας μελετώνται οι παθογένειες του συστήματος, οι ελλείψεις σε δικαστικούς υπαλλήλους, σε τεχνικό εξοπλισμό κ.ο.κ. και στη συνέχεια υποβάλλονται προτάσεις και διαμορφώνεται ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα δράσης για την αντιμετώπιση της καθυστέρησης, με στόχο συγκεκριμένα αποτελέσματα. 

Βεβαίως, η επιτυχία του προγράμματος συναρτάται με τον βαθμό ενεργούς συμμετοχής των δικαστών, των δικαστικών υπαλλήλων και των διαδίκων κάθε υπόθεσης. Η θετική ανταπόκρισή τους στο πιλοτικό έργο μπορεί να δώσει μια τεράστια ώθηση όχι μόνο στα δύο αυτά δικαστήρια, αλλά στο σύνολο της Δικαιοσύνης. Μέσω της μείωσης των εκκρεμών υποθέσεων, θα βελτιωθεί έτι περαιτέρω η κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, σε συνέχεια των θετικών επιδόσεων που αναφέρονται στη σχετική έκθεση της Κομισιόν για το 2024. 

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα παρουσιάστηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τα μέλη της Κομισιόν. «Θα μας βοηθήσει να πετύχουμε νωρίτερα τους στόχους που έχουμε θέσει», επεσήμανε για το έργο ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. «Είναι πολύ σημαντικό σε μια στιγμή που πραγματοποιούνται μεγάλες αλλαγές στον τομέα της Δικαιοσύνης, οι οποίες όλες αποβλέπουν στην επιτάχυνση της απόδοσής της και ειδικότερα στην επιτάχυνση της έκδοσης των αποφάσεων έτσι ώστε να βρεθούμε σε ένα καλύτερο περιβάλλον για τους Ελληνες πολίτες αλλά και για τη διεθνή εικόνα της χώρας μας», τόνισε ο υπουργός. 

Η πιλοτική εφαρμογή θα έχει διάρκεια δύο ετών, θα αφορά κυρίως τις πολιτικές υποθέσεις που εκδικάζονται σε πρώτο βαθμό και θα εκτελεστεί από τη CEPEJ (τεχνικοί σύμβουλοι της Κομισιόν για την αποτελεσματικότητα στη Δικαιοσύνη). Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν.

Το Πρωτοδικείο Αθήνας με αριθμούς 

Οι αριθμοί δείχνουν ξεκάθαρα τον όγκο εργασίας που διεκπεραιώνεται από το Πρωτοδικείο Αθήνας: 

- 740 δικαστές
- 750 δικαστικοί υπάλληλοι
- 100.000 δικόγραφα κατατέθηκαν το 2023
- 220.000 δικόγραφα διεκπεραιώθηκαν το 2023
- Πανελλαδικά αποτελούν το 50-55% της δικαστικής ύλης

" "