Η σημερινή ψήφιση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας με την έγκριση των συμβάσεων για την προμήθεια τριών φρεγατών, μαζί με τον εξοπλισμό και την υποστήριξή τους και τη συμπληρωματική προμήθεια έξι ακόμη Rafale (που προστίθενται στα 18 που θα αποκτήσει η Πολεμική Αεροπορία) σηματοδοτεί τη δημιουργία μιας δύναμης αποτροπής έναντι οποιοσδήποτε εξωτερικής απειλής.

Ταυτόχρονα, σηματοδοτεί και πρακτικά την απόφαση της κυβέρνησης να ανατάξει τις ένοπλες δυνάμεις και να θωρακίσει τη χώρα, αναβαθμίζοντας τις αμυντικές δυνατότητές της. Είναι το επιβεβλημένο μετά από χρόνια μαρασμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιβάλλεται από τη συγκυρία και τη γεωπολιτική πραγματικότητα της ταραγμένης γειτονιάς μας, χωρίς, όμως, να υποτάσσεται σε αυτήν.

Οσο αυτονόητη κι αν μοιάζει μια τέτοια κίνηση για μια χώρα που προσβλέπει στο καλύτερο σενάριο, αλλά οφείλει να προετοιμάζεται για το χειρότερο, δεν είναι αποκομμένη από τις πραγματικότητες που αντιμετωπίζει καθημερινά η Ελλάδα.

Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική δύναμη, ούτε θωρακίζεται για να μπει σε μια ανταγωνιστική κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Εφαρμόζει το δόγμα της αποτροπής μιας μεσαίας δύναμης που ταυτόχρονα επιδιώκει να είναι παραγωγική στην περιοχή. Δεν υιοθετεί ψυχροπολεμική λογική με τους γείτονές της. Είναι μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος.

Απαντά με τη δύναμη των επιχειρημάτων της και επί του πεδίου, όταν αυτό απαιτείται. Και το απέδειξε ήδη όποτε χρειάστηκε, στέλνοντας μήνυμα υπεράσπισης της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Το ίδιο κάνει και σε όλες τις σχέσεις της με τους γείτονές της και τους συμμάχους της – παλαιούς και νέους – αξιοποιώντας δυνατότητες και δημιουργώντας ευκαιρίες. Στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, μήνυμα που εκπέμπεται και με σειρά επισκέψεων του Πρωθυπουργού στα Βαλκάνια. Συμμετέχει στους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζει μια στρατηγική ανοιγμάτων στις χώρες του Κόλπου, αλλά και στην Αφρική.

Εφαρμόζει στην πράξη το Διεθνές Δίκαιο συνάπτοντας συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τους γείτονές της, συμφωνίες που αποκαθιστούν την έννομη τάξη των θαλασσών στην περιοχή.

Στις σύνθετες γεωπολιτικές εξισώσεις, απαντά με πρωτοβουλίες και λύσεις ως δύναμη ψυχραιμίας και λογικής.

Το ίδιο έκανε από την πρώτη στιγμή και στην ουκρανική κρίση ζητώντας να εξαντληθούν όλα τα μέσα της διπλωματίας και καλώντας σε αποκλιμάκωση, καθώς μια κλιμάκωση θα επέφερε σοβαρές συνέπειες. Το μήνυμα αυτό, σε συντονισμό με την ΕΕ, μετέφερε στο ανώτατο επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Σότσι στις 8 Δεκεμβρίου.

Η χώρα μας ενηλικιώνεται στρατηγικά και το εκπέμπει, τόσο με τις συμμαχίες και συμφωνίες που συνάπτει, όσο και μι την επίδειξη ρεαλισμού απέναντι σε ισχυρά διλήμματα ασφαλείας. Η νηφαλιότητά της, όμως, δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Η Ελλάδα είναι χώρα που έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και τάσσεται υπέρ του διαλόγου για την επίλυση διαφορών όπως επιτάσσει το Διεθνές Δίκαιο. Είναι εξίσου έτοιμη για σκληρές απαντήσεις επί του πεδίου, όταν αυτό απαιτείται.

Η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων σε ένα πολυσύνθετο και μεταλλασσόμενο διεθνές περιβάλλον είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική υπόθεση. Επιβάλλει κεραίες ανοικτές στο νέο και στη μεγάλη εικόνα. Και αυτή θυμίζει συχνά, αν όχι πάντα, ότι η μεγαλύτερη επίδειξη δύναμης είναι η αυτοσυγκράτηση.
*Η Αριστοτελία Πελώνη είναι αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ