Το θέμα της κλιματικής κρίσης και της προστασίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν και την χώρα έθεσε το Tomanifesto στον πρωθυπουργό με τον ίδιο να επισημαίνει ότι λαμβάνονται διαρκώς μέτρα και διορθώνονται λάθη και παραλείψεις τα οποία η παρούσα κυβέρνηση αναγνωρίζει αξιοποιώντας τα διδάγματα που προκύπτουν. «Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο» είπε και τόνισε ότι «αναγνωρίζουμε τα λάθη μας» για να προσθέσει πως σε κάθε περίπτωση «δέχομαι καλοπροαίρετα την κριτική αλλά όχι από αυτούς που παίρνουν στη διαχείριση κάτω από τη βάση με τα γνωστά αποτελέσματα».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως δίνεται μεγάλη έμφαση στην πρόληψη καθώς και ότι αυτός είναι και ο ρόλος του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας το οποίο σημειωτέον δημιουργήθηκε και λειτουργεί με γνώμονα την κλιματική κρίση και τα φαινόμενα που ολοένα και πιο συχνά λαμβάνουν την μορφή του ακραίου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μετά τις πυρκαγιές αναλήφθηκε η πολιτική ευθύνη, κυρίως όμως τέθηκε σε εφαρμογή ένα σχέδιο, μέσα απο το επιτελικό κράτος, που στην φετινή αντιπυρική περίοδο λειτούργησε με ικανοποιητικό τρόπο με αποτέλεσμα να υπάρξουν 220000 λιγότερα στρέμματα από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Ανάλογος σχεδιασμός έγινε και με αφορμή τον χιονιά, το ακραίο φαινόμενο που έπληξε την Αττική για το οποίο επίσης αναγνωρίστηκαν τα λάθη και οι παραλείψεις όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος σημείωσε ότι με τα όσα προωθούνται και μέσα από τα λάθη η διαχείριση αυτών των θεμάτων γίνεται διαρκώς καλύτερη.

Και αυτό απέναντι σε ένα φαινόμενο παγκοσμίων διαστάσεων το οποίο ακόμη και οι πιο καλά οργανωμένες χώρες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν χωρίς απώλειες που ευτυχώς για τη χώρας κινούνται μέχρι τώρα χωρίς να αφορούν ανθρώπινες ζωές.

Όπως άλλωστε δήλωσε και στην ομιλία του το Σάββατο το βράδυ, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ήρθε για να μείνει και να για συμβάλλει στον συντονισμό και στην εφαρμογή των σχεδίων που καταρτίζονται.