«Η Λίνα Μενδώνη, δεν θα διακινδύνευε την υγεία οποιουδήποτε πολίτη, της οικογένειάς της, του περιβάλλοντός της, όπως και τη δική της υγεία».
Αυτή είναι η επίσημη απάντηση που δίνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) σε δημοσιεύματα τα οποία την κατηγόρησαν για το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα ξενάγησε στην Αρχαία Ολυμπία γκρουπ Ιταλών τουριστών προερχόμενων από το κρουαζιερόπλοιο MSC Opera επιβάτης προηγούμενης εκδρομής του οποίου διαγνώστηκε με κορωνοϊό.
Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ χαρακτηρίζει τα εν λόγω δημοσιεύματα «fake news» ενώ κάνει λόγο για «εκμετάλλευση της ευαισθησίας και της διάχυτης ανησυχίας της ελληνικής κοινωνίας». Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιείται για την αντίκρουση των κατηγοριών είναι τα γεγονότα, ότι δηλαδή, «όλοι όσοι έχει πιστοποιηθεί ότι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στην περιοχή της Ηλείας, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, είναι ταξιδιώτες από τους Αγίους Τόπους ή πρόσωπα, τα οποία συνδέονται με αυτούς». Επισημαίνεται δε ότι «την ώρα του κατάπλου του συγκεκριμένου κρουαζιερόπλοιου στο Κατάκολο, ήταν παρόντες εκπρόσωποι του ΕΟΔΥ και της αρμόδιας υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της περιοχής».
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επισκέφθηκε την Αρχαία Ολυμπία στις 3 Μαρτίου και πραγματοποίησε αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων εν όψει τόσο της τελετής της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που θα ταξιδέψει στο Τόκιο όσο και της επικείμενης τουριστικής περιόδου. Η ίδια μάλιστα, με την παρουσία της, θέλησε να περάσει ένα μήνυμα στήριξης και ψυχραιμίας τόσο στους εργαζόμενους, κάποιοι από τους οποίους είχαν εκφράσει έντονη ανησυχία, όσο και στους κατοίκους της περιοχής.
Δεδομένου ότι δεν είχε υπάρξει σχετική οδηγία από την ελληνική Κυβέρνηση για μη αποδοχή τουριστών από την Ιταλία η κυρία Μενδώνη υποδέχτηκε και ξενάγησε τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου. Θα πρέπει εδώ να υπογραμμιστεί ότι το περιστατικό του επιβάτη που διαγνώστηκε με κορωνοϊό έγινε γνωστό το απόγευμα της επόμενης ημέρας, δηλαδή της 4ης Μαρτίου. Επρόκειτο για άνδρα ο οποίος είχε αποβιβαστεί από το κρουαζιερόπλοιο πριν ξεκινήσει το ταξίδι του προς την Ελλάδα.
Μετά την ανησυχία που προκλήθηκε η εταιρία MSC Cruises ανακοίνωσε ότι «σε όλους τους επιβάτες επετράπη να αποβιβαστούν, όπως είχε προγραμματιστεί, αφού ουδέποτε τέθηκαν σε καραντίνα επιβάτες ή πλήρωμα» και πως «όλοι μπορούσαν να κάνουν ελεύθερη χρήση των εγκαταστάσεων και των εστιατορίων του πλοίου πριν αναχωρήσει από τον Πειραιά για την Κέρκυρα» στο λιμάνι της οποία αγκυροβόλησε την 5η Μαρτίου.
Στην ανακοίνωση της εταιρείας αναφερόταν επίσης ξεκάθαρα πως «οι υπεύθυνοι των υγειονομικών αρχών στην Κέρκυρα επιβιβάστηκαν νωρίτερα στο πλοίο όπως ορίζει η κοινή ναυτική πρακτική, για να αναθεωρήσουν τα πλήρη ιατρικά αρχεία του πλοίου, όπως συνέβη και στον Πειραιά, και εκτίμησαν ότι δεν χρειάζονται πρόσθετα υγειονομικά μέτρα πέρα από τα υπάρχοντα αυστηρά προληπτικά μέτρα υγείας του σκάφους » και ότι «οι ελληνικές αρχές ολοκλήρωσαν την εκτίμηση του πλοίου χθες στο λιμάνι του Πειραιά και του έδωσαν άδεια να πλεύσει προς την Κέρκυρα.
Πάντως, στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ επισημαίνεται πως η κ. Μενδώνη «επιφυλάσσεται για την άμεση άσκηση των νομίμων ένδικων μέσων εναντίον όσων δημιουργούν και αναπαράγουν fake news».