Η απάντηση Καλογήρου για το ενδεχόμενο αποφυλάκισης της 17Ν

60
tomanifesto.gr tomanifesto manifesto manifesto.gr Η απάντηση του Καλογήρου για το ενδεχόμενο αποφυλάκισης της 17Ν

Για προσπάθεια εμπλοκής των αλλαγών του Ποινικού Κώδικα στην προεκλογική αντιπαράθεση κάνει λόγο ο Μιχάλης Καλογήρου, σχολιάζοντας τη δυνατότητα αποφυλάκισης με όρους των καταδικασμένων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι με το νέο κώδικα η αντιμετώπιση των πολυϊσοβιτών γίνεται βαρύτερη, ενώ βάσει νόμου του 2014 η ηλεκτρονική επιτήρηση με βραχιολάκι δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη για όσους εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης, τονίζοντας παράλληλα πως για το όποιο αίτημα αποφυλάκισης τον τελευταίο λόγο έχουν τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια.

Ολόκληρη η δήλωση του Μιχ.Καλογήρου έχει ως εξής:

«Τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν σύμφωνα με τα οποία πολυισοβίτες για τρομοκρατία θα μπορούν να αποφυλακιστούν με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα, είναι πρόχειρα, ψευδή και επιχειρούν να εμπλέξουν την μεταρρύθμιση των Ποινικών Κωδίκων στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Η αντιμετώπιση των πολυισοβιτών με τον νέο Ποινικό Κώδικα είναι βαρύτερη απέναντι σε όλες τις κατηγορίες εγκλημάτων. Ενδεικτικά, με τον παλιό Ποινικό Κώδικα όποιος είχε περισσότερες καταδίκες ισόβιας κάθειρξης, έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή για 19 έτη, ενώ με τον νέο Ποινικό Κώδικα 25 έτη. Παράλληλα σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΠΔ. 62/2014 δεν εμπίπτουν στην πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Συνεπώς, σήμερα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη ο εν λόγω θεσμός στις περιπτώσεις που αφορούν τα προκείμενα δημοσιεύματα.

Πέραν αυτού, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι κανένα αίτημα αποφυλάκισης από μόνο του δεν μπορεί να οδηγήσει σε αυτή, αφού απαιτείται απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, που κρίνει τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις.»