Σχετικό βίντεο δημοσίευσε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) από την επέμβασή του σε απόπειρα σύλληψης από το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό δύο εμπορικών δεξαμενόπλοιων που έπλεαν σε διεθνή ύδατα στον Κόλπο του Ομάν, με το ένα από αυτά, μάλιστα, το Richmond Voyager, να είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με την εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey. Πιο συγκεκριμένα το ΠΝ των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως το συμβάν έλαβε χώρα σήμερα, Τετάρτη 5 Ιουλίου.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πέμπτου Στόλου του αμερικανικού ΠΝ Τίμοθι Χόκινς:  «Πλοιάριο του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού εκτόξευσε πυρά κατά τη δεύτερη απόπειρα σύλληψης». Επίσης, η εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey είπε ότι ένα πλοίο ήταν πετρελαιοφόρο με σημαία Μπαχαμών, το οποίο ήταν ελληνικής ιδιοκτησίας και το διαχειριζόταν αμερικανική εταιρεία. Ακόμα, επικαλούμενη τη δική της έρευνα, πρόσθεσε πως το πλοίο κατευθυνόταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς τη Σιγκαπούρη και τώρα συνεχίζει το ταξίδι του εντός των χωρικών υδάτων του Ομάν. Αύξησε την ταχύτητα και άλλαξε πορεία μετά το περιστατικό.

Επιπλέον, πληροφορίες σχετικά με το συμβάν έδωσε και η βρετανική υπηρεσία Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων (UMKTO) νωρίτερα σήμερα, λέγοντας ότι πυρά εκτοξεύθηκαν εναντίον ενός δεξαμενόπλοιου στον Κόλπο, το οποίο προσεγγίστηκε από δυνάμεις ασφαλείας μιας χώρας που η βρετανική αρχή δεν κατονόμασε. Ακόμα, όπως ενημέρωσε, το σκάφος και το πλήρωμά του είναι ασφαλές μετά το περιστατικό που σημειώθηκε στα χωρικά ύδατα μεταξύ Ιράν και Ομάν, στα ανοικτά των ακτών της πρωτεύουσας του Ομάν, Μουσκάτ. 

Αξίζει, να αναφερθεί πως τα δεδομένα επιβίβασης πλοίων Refintiv δείχνουν το Richmond Voyager, ένα πολύ μεγάλο πλοίο μεταφοράς αργού που διαχειρίζεται η Chevron, που ταιριάζει με τη θέση και την περιγραφή που παρέχονται από το UKMTO και την Ambrey. Είχε προηγουμένως ελλιμενιστεί στο Ρας Τανούρα στην ανατολική Σαουδική Αραβία.

Το χρονικό της απόπειρας κατάληψης και της επέμβασης

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΝ των ΗΠΑ αναφέρει τα εξής σχετικά με όλα όσα συνέβησαν: 

«Στις 5 Ιουλίου, οι αμερικανικές δυνάμεις απέτρεψαν δύο απόπειρες κατάληψης εμπορικών δεξαμενόπλοιων από το ιρανικό ναυτικό, αφού οι Ιρανοί είχαν ανοίξει πυρ σε ένα από τα περιστατικά κοντά στις ακτές του Ομάν. Και τα δύο αυτά περιστατικά συνέβησαν σε διεθνή ύδατα. Στη 1 π.μ. τοπική ώρα, ένα ιρανικό πολεμικό σκάφος προσέγγισε το πετρελαιοφόρο TRF Moss με σημαία Νήσων Μάρσαλ σε διεθνή ύδατα στον Κόλπο του Ομάν.

Το ιρανικό σκάφος αποχώρησε από τη σκηνή όταν έφτασε στη θέση του το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS McFaul (DDG 74) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Επιπλέον, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέπτυξε μέσα επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας MQ-9 Reaper και P-8 Poseidon.

Περίπου τρεις ώρες αργότερα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έλαβε κλήση κινδύνου από το πετρελαιοφόρο Richmond Voyager με σημαία Μπαχάμες, ενώ το πλοίο βρισκόταν σε απόσταση άνω των 20 μιλίων από τις ακτές του Μουσκάτ του Ομάν και διέσχιζε διεθνή ύδατα με κατεύθυνση την Αραβική Θάλασσα. Ένα άλλο ιρανικό πολεμικό πλοίο είχε πλησιάσει σε απόσταση ενός μιλίου το Richmond Voyager, ενώ καλούσε το εμπορικό δεξαμενόπλοιο να σταματήσει».