Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε σήμερα, Παρασκευή, το Κογκρέσο να «δράσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» μετά τους «μαζικούς βομβαρδισμούς» στην Ουκρανία, καθώς Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές δεν έχουν ακόμη καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα πακέτο βοήθειας στο Κίεβο.

«Αν το Κογκρέσο δεν λάβει επείγουσα δράση το νέο έτος, δεν θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να στέλνουμε τα τόσο αναγκαία όπλα και συστήματα αεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία για να προστατεύσει τον λαό της», προειδοποίησε ο Μπάιντεν.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ το τελευταίο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί «μια θλιβερή υπενθύμιση στον κόσμο ότι, μετά από σχεδόν δύο χρόνια αυτού του καταστροφικού πολέμου, ο στόχος του Πούτιν παραμένει αμετάβλητος». Από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 31 άμαχοι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 160.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία 

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει απόψε για να συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία, κατόπιν αιτήματος του Κιέβου και των υποστηρικτών του, με αφορμή το μπαράζ επιθέσεων από τη Ρωσία με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η έναρξη της συνεδρίασης ορίστηκε για τις 24.00 (ώρα Ελλάδας).

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι η χώρα του και άλλα 35 μέλη του ΟΗΕ ζήτησαν τη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ μετά τις επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί άνθρωποι και να προκληθούν σοβαρές καταστροφές σε πολιτικές υποδομές.

Η Πολωνία υποστηρίζει ότι ρωσικός πύραυλος διείσδυσε στον εναέριο χώρο της - Η απάντηση της Ρωσίας 

Επίσης, η Πολωνία ανέφερε ότι ένας ρωσικός πύραυλος διείσδυσε στον εναέριο χώρο της και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ουκρανία. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ρωσίας για εξηγήσεις, με αφορμή την παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας του από έναν πύραυλο, νωρίς σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Ο υφυπουργός Βλαντισλάβ Τεοφίλ Μπαρτοσέφσκι παρέδωσε στον επιτετραμμένο της Ρωσικής Ομοσπονδίας μια νότα διαμαρτυρίας, ζητώντας μια εξήγηση για το συμβάν που σημειώθηκε το πρωί και αφορούσε την παραβίαση του εναέριου χώρου της Πολωνίας από έναν πύραυλο. Απαίτησε επίσης να σταματήσουν αμέσως τέτοιου είδους ενέργειες, πρόσθεσε το υπουργείο.

Από πλευράς του, ο Ρωσός επιτετραμμένος στη Βαρσοβία υποστήριξε απόψε ότι η Πολωνία δεν παρουσίασε καμία απόδειξη για την παραβίαση των συνόρων της από ρωσικό πύραυλο.

«Μου έδωσαν μια διακοίνωση που περιέχει έναν ατεκμηρίωτο ισχυρισμό ότι υποτίθεται το πρωί της 29ης Δεκεμβρίου ένα ιπτάμενο αντικείμενο παραβίασε τον εναέριο χώρο της Πολωνίας και Πολωνοί ειδικοί το αναγνώρισαν ως ρωσικό κατευθυνόμενο πύραυλο», είπε ο διπλωμάτης Αντρέι Όρντας μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

«Δεν παρουσιάστηκε καμία απόδειξη. Το αίτημα μου για μια τεκμηριωμένη απόδειξη των όσων αναφέρονταν στη διακοίνωση απορρίφθηκε», πρόσθεσε.