Το ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο έργο HellasQCI που υλοποιεί το Εθνικό Δίκτυο Κβαντικών Υποδομών της Ελλάδας και συντονίζει το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πραγματοποίησε το πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο κατάρτισης στις 18-19 και 21-22 Σεπτεμβρίου 2023, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) στην Αθήνα.

Το Σεμινάριο σχεδιάστηκε για να παράσχει στους συμμετέχοντες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις στην κβαντική επικοινωνία, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας ευαίσθητων δεδομένων και των κρίσιμων υποδομών στην Ελλάδα και τη συμβολή στην οικοδόμηση του EuroQCI, την πανευρωπαϊκή Υποδομή Κβαντικών Επικοινωνιών. Στο σεμινάριο συμμετείχαν και τα Εθνικά Δίκτυα Κβαντικών Επικοινωνιών της Ιρλανδίας (IrelandQCI), του Λουξεμβούργου (LUX4QCI), της Πολωνίας (PIONER-Q) και της Κύπρου (CYQCI).

Η 4ήμερη εκδήλωση ξεκίνησε με τη συμμετοχή του νέου Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Κωνσταντίνου Καραντζάλου, ακολουθούμενη από χαιρετισμούς από τον Καθηγητή κ. Στέφανο Κόλλια, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΥΤΕ. H Δρ. Ελένη Διαμαντή, επικεφαλής ερευνήτρια CNRS στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι, παρουσίασε τις «Κβαντικές Τεχνολογίες και τα Δίκτυα Διανομής Κβαντικών Κλειδιών στην Ευρώπη», και ο Συντονιστής του HellasQCI Senior Project Manager της ΕΔΥΤΕ Δρ. Ηλίας Παπασταματίου παρουσίασε τους στόχους του έργου HellasQCI και τις συνέργειες με το EuroQCI.

8-medium.jpg

Η κατάρτιση αφορούσε σε επαγγελματίες κυβερνοασφάλειας, μηχανικούς πληροφορικής, ειδικούς σε θέματα ασφάλειας και ΤΠΕ, ερευνητές, φοιτητές και επαγγελματίες στον τομέα των κβαντικών τεχνολογιών. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά ή μέσω livestream μέσω της υπηρεσίας GRNET DIAVLOS. Η εκδήλωση είχε δύο διαφορετικούς θεματικούς άξονες, το «Σεμινάριο για τα Συστήματα Κβαντικής Διανομής Κλειδιών (QKD)» που πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου και το «Σεμινάριο για την Κυβερνοασφάλεια με Συστήματα QKD και Κρυπτογραφία και την μετά-κβαντική κρυπτογραφίας (PQC)» που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου. Και τα δύο σεμινάρια υποδείχθηκαν θερμά, με μέσο όρο 100 συμμετέχοντες στο πρώτο εργαστήριο και 75 στο δεύτερο.

Συνολικά, παρακολούθησαν τα σεμινάρια και τα εργαστήρια 175 άτομα. Επιπλέον, κατά μέσο όρο 100 άτομα συμμετείχαν καθημερινά διαδικτυακά μέσω της υπηρεσίας GRNET Diavlos.

Δεκαέξι εκπαιδευτές από την κοινοπραξία HellasQCI παρείχαν γνώσεις και πληροφορίες σχετικά με τις κβαντικές τεχνολογίες.

2-medium.JPG

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Κωνσταντίνος Καραντζάλος, απηύθυνε ένα καλωσόρισμα για να ξεκινήσει η 4ήμερη εκδήλωση. Ο κ. Καραντζάλος ανέφερε: Θα ήθελα να αναγνωρίσω την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου και της ΕΔΥΤΕ για το έργο τους σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια. Εύχομαι σε όλους μια επιτυχημένη έναρξη της 4ήμερης εκδήλωσης κατάρτισης. 

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΥΤΕ, Καθηγητής Στέφανος Κόλλιας, στον καλωσόρισμά του δήλωσε: «Η κβαντική τεχνολογία είναι μία από τις τεχνολογίες που μας αφορούν ήδη και θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για εμάς στο μέλλον. Θα έχειεπίδραση σε όλους τους τομείς. Προσωπικά είμαι αφοσιωμένος στηνμηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη και προσπαθούμε να αναπτύξουμε τεχνολογίες συμβατές με την κβαντική τεχνολογία. Έτσι, βρεθήκαμε σήμερα σε μια προηγμένη συνάντηση και κατάρτιση που αφορά τόσο μηχανικούς, ερευνητές όσο και φοιτητές. Η ΕΔΥΤΕ, ως συντονίστρια του έργου HellasQCI, θα προσπαθήσει σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια εταίρους να επιτύχει την καλύτερη εκπαίδευση μηχανικών, φοιτητών και ερευνητών σε αυτές τις τεχνολογίες. Σας εύχομαι καλή αρχή και καλή επιτυχία σε αυτό το σεμινάριο».

7-medium.jpg
5-medium.JPG
4-medium.JPG
3-medium.JPG