Το ότι υπάρχει δίαυλος Αλέξη Τσίπρα-Γιώργου Παπανδρέου είναι γνωστό και επιβεβαιωμένο. Ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί μιλούν κατά καιρούς είναι επίσης αληθές.

Για το πότε μίλησαν τελευταία φορά ακούει αντιφατικές πληροφορίες ο «Κόκκινος Γάτος». «Τι λέει ο Γιώργος», ρώτησε συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη –στο προαύλιο της Βουλής– άνθρωπος του Χάρη Δούκα. Ο συνεργάτης τον κοίταξε με μία δόση απορίας και του απάντησε ορθά-κοφτά: «Ρώτησε τον Τσίπρα»!

Η αιχμή ήταν διπλή. Και για τη σχέση του συγκεκριμένου στελέχους και του δημάρχου Αθηναίων με τον επικεφαλής της ΕΛΑΣ και για τη σχέση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ μαζί του.

Ανησυχητική σιωπή

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχετε ήδη ενημερωθεί από τη στήλη, η συνεχιζόμενη σιωπή του ΓΑΠ για το νέο εγχείρημα του Αλέξη προβληματίζει εχθρούς και φίλους του στη Χαριλάου Τρικούπη. (σ.σ.: Σιωπή δημόσια, γιατί ιδιωτικά ο Γιώργος είναι σε φάση ραντεβού, βλέπει και ακούει και απαντά με τη γνωστή του φράση: «Τι μου λες».)

Ο «θόρυβος» αυτός έχει φτάσει και στους επιτελείς του, εις εκ των οποίων –ενώπιον του «Γάτου»– αν και ρωτήθηκε σχετικά αρκέστηκε να χαμογελάσει με νόημα. Η σκηνή οδήγησε τον «Γάτο» μας στο περβάζι του παραθύρου του (σ.σ.: σε δρόμο παράλληλο της Πειραιώς), που ήταν ανοιχτό, καθώς και χθες η θερμοκρασία κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα.

«Πώς λες να βγούμε; Μήπως να κλείσουμε μία συνέντευξη» ακούστηκε να λέει στο τηλέφωνο με άγνωστο συνομιλητή. Δυστυχώς, αμέσως μετά έκλεισε το παράθυρο και «άναψε» το κλιματιστικό. Αλλά η είδηση είχε βγει: ο Γιώργος Παπανδρέου ετοιμάζεται για συνέντευξη, κατά πάσα πιθανότητα τηλεοπτική, για να ανοίξει τα χαρτιά του.

Τα ασημικά και τα προικιά

Αλλιώς, υπάρχει πάντα η δυνατότητα για μια συνέντευξη στον Αθήνα 9,84. «Το μαγαζί είναι του Αλέξη», είπε με μία δόση πικρίας στον «Κόκκινο Γάτο» παλιός του γνώριμος από τη Χαριλάου Τρικούπη. «Κακίες», απαντούν συνεργάτες του Χάρη Δούκα και σταθεροί οπαδοί του Γιώργου Παπανδρέου (σ.σ.: σε μεγάλο βαθμό αυτά τα δύο χαρακτηριστικά πάνε μαζί, κρατήστε το αυτό).

«Ο σταθμός είναι πολυφωνικός, απλά δεν έγινε πράσινος, όπως περίμεναν ορισμένοι», προσθέτουν αφήνοντας αιχμές για όσους θα ήθελαν να είναι «πιο πολύ ΠΑΣΟΚ». Ό,τι και να ήθελαν, όποιοι και να το ήθελαν, η ουσία είναι ότι η ηγετική ομάδα του δημοτικού ραδιοφώνου αποτελείται από δημοσιογράφους του ρεπορτάζ ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι γεγονός.

Θα πείτε «τι μας νοιάζει ο Αθήνα 9,84»; Μα είναι τμήμα των… ασημικών. Και όχι λόγω επιρροής, ακροαματικότητας κ.λπ., αλλά γιατί έχει τη δυνατότητα να απασχολεί δημοσιογράφους που έχουν δημόσιο λόγο. Βλέπετε, στην πορεία προς τις εκλογές θα χρειαστούν αρκετές ντουντούκες για τα πρωινά και τις λοιπές ενημερωτικές εκπομπές των τηλεοπτικών σταθμών, αρκετοί λογαριασμοί στα κοινωνικά δίκτυα και όσο περισσότεροι είναι δυνατόν… αντικειμενικοί αρθρογράφοι. Και δεν είναι ένα το ασημικό του Δήμου Αθηναίων, αλλά αυτή είναι μία άλλη συζήτηση.

Να μείνουμε στα αμιγώς πολιτικά ασημικά. Ένα τέτοιο είναι και το κτήριο της Κουμουνδούρου. Αλλά είναι βαμμένο στα χρώματα της Αριστεράς, δεν ξέρουμε αν ταιριάζει με τον λογότυπο της ΕΛΑΣ και, το κυριότερο, αν θέλει ο Αλέξης Τσίπρας να συνδεθεί με έναν χώρο που είναι φορτισμένος αρνητικά με ήττες, διασπάσεις κοκ. Βέβαια, μια χαρά περιουσιακό στοιχείο είναι «για να δουλεύουν οι άλλοι».

Ο πρόεδρος ως επικεφαλής της συμπαράταξης θα είναι πέρα και πάνω από κόμματα και τοπόσημα. Αυτός και το Θησείο. Όπως ακριβώς ξεκίνησε και ο Γιώργος Παπανδρέου που αναφέραμε: το 2004 ήταν «Γιώργος και λαός», τη συνέχεια την ξέρετε όλοι φανταζόμαστε. Αν «όχι», στείλτε μας μήνυμα και ο «Κόκκινος Γάτος» θα φροντίσει για όλα.

Βγαίνει μπροστά ο Παύλος

Δεν χρειάζεται να είναι… γάτος κανείς για να καταλάβει πού πάνε τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Παύλος Πολάκης δεν θα επιτρέψει στον Σωκράτη Φάμελλο και την παρέα του να κάνουν δώρο το κόμμα, με το κτήριο και τα λεφτά του, στον Αλέξη Τσίπρα», διαμηνύει σε όλους τους τόνους στέλεχος που συνομιλεί τακτικά με τον αψύ Κρητικό. Λέτε να τον δούμε να δένεται στην είσοδο των ιστορικών γραφείων του πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος; Ή σαν οικοδεσπότης να αρχίσει να δέχεται καλεσμένους;

Μαδά τη μαργαρίτα η Ρένα

Το σκέφτεται και το ζυγίζει η Ρένα Δούρου. Μέσα ή έξω από τη συμπαράταξη του Αλέξη Τσίπρα; Και αν μέσα, πότε; Ο «Κόκκινος Γάτος» περνά συχνά πυκνά από τα στέκια της και μαθαίνει ότι δέχεται εισηγήσεις και προς τη μία και προς την άλλη κατεύθυνση.

Μάλιστα, μία ιδέα είναι να πρωτοστατήσει σε μία… συμπαράταξη απέναντι στη συμπαράταξη του Αλέξη Τσίπρα: με Γαβριήλ Σακελλαρίδη και ό,τι έχει απομείνει στη Νέα Αριστερά, με Γιάνη Βαρουφάκη και ΜέΡΑ25, ακόμη και με την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Μέρες που είναι, το σενάριο φαντάζει αδύνατο, όνειρο θερινής νυκτός σύμφωνα με το κλισέ, αλλά η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και στο παιχνίδι της κερδίζουν οι ρεαλιστές. Οπότε, όταν τεθούν τα δεδομένα, θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις.

«Στούντιο» το Ινστιτούτο Τσίπρα

Ο «Κόκκινος Γάτος» πέρασε χθες νωρίς το πρωί από το Ινστιτούτο Τσίπρα. Είδε κόσμο και ντουνιά και όχι μόνο πολιτικά στελέχη που έσπευδαν να καταθέσουν τα σέβη τους. Το έμπειρο μάτι του εντόπισε και γνωστά πρόσωπα και τεχνικούς εταιρειών παραγωγής και επικοινωνίας.

Λέτε να έχουν δίκιο εκείνοι που λένε ότι «τα γραφεία έχουν γίνει… στούντιο, όπου γίνονται εντατικά γυρίσματα με πρωταγωνιστή τον πρώην πρωθυπουργό»; Και όχι μόνο για τον Αλέξη Τσίπρα, βεβαίως, αλλά και για τους νέους συνεργάτες του, οι οποίοι χρειάζονται media training.