Το 2027 η Τράπεζα της Ελλάδος κλείνει 100 χρόνια από την ίδρυσή της –άρχισε να λειτουργεί τον Μάιο του 1928– και στο τιμόνι της θα βρίσκεται για τρίτη συνεχή θητεία ο Γιάννης Στουρνάρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με τον κεντρικό τραπεζίτη και στη συνέχεια ανακοινώθηκε η πρόταση της κυβέρνησης για ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα, που θα είναι ο πρώτος διοικητής με τρεις συνεχείς θητείες μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας.
Το μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός είναι σαφές και συνδέεται με τη συνέχεια που απαιτείται και τη σταθερότητα που χρειάζεται σε περιόδους κρίσεων όπως αυτές που διανύει η υφήλιος και οι οποίες είναι συνεχείς. Στο πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα ο θεσμός της Τραπέζης της Ελλάδος έχει βρει έναν σοβαρό και θεσμικό εκφραστή.
Είναι ενδεικτικό πως ο ίδιος αντιμετωπίζεται με τον ανάλογο σεβασμό από τους ομολόγους του που γνωρίζουν και τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε την περίοδο της κρίσεως, ειδικά την περίοδο της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ –των Τσίπρα-Καμμένου δηλαδή– που κόντεψαν να ρίξουν τη χώρα στα βράχια.
Η συμβολή του εκείνη την περίοδο έχει αναγνωριστεί από όλους, εκτός φυσικά από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε τα πάντα προκειμένου να τον οδηγήσει σε παραίτηση. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επεδίωξε κατ’ επανάληψη να διασύρει τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας στοχεύοντας μάλιστα στη σύζυγό του και τις επαγγελματικές δραστηριότητές της.
Μάλιστα, ήταν εκ των προσώπων που διασύρθηκαν με τη σκευωρία της Νovartis και τους τότε κουκουλοφόρους μάρτυρες που καταδικάστηκαν για τα ψεύδη και τις κατηγορίες που είχαν εξαπολύσει κατά 10 πολιτικών προσώπων. Κατηγορίες που, και με τη βούλα της Δικαιοσύνης, δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.
Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει την ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα συνδέεται με την πάγια θέση του αναφορικά με την οικονομική σταθερότητα και φυσικά τη θεσμική συνέχεια ως προς τη θέση που εκπροσωπεί ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.
Και μόνο οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση επιβεβαιώνουν την αξία της πρότασης. Πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας είχε εξαπολύσει προσωπική επίθεση κατά του Γιάννη Στουρνάρα διότι αναφέρθηκε σε συνέντευξή του σε όσα βίωσε, εκ της θέσεώς του, με τις θεωρίες των παιγνίων και τις δημιουργικές ασάφειες που είχε ενστερνιστεί ο τότε πρωθυπουργός που χαρακτήριζε ως asset τον Γιάνη (με ένα ν) Βαρουφάκη.
Υγ.: Επειδή υπήρξαν διάφορα σχόλια από τους ειδικούς του πληκτρολογίου που καλούν το ΠΑΣΟΚ να μη συναινέσει στην ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα οφείλουμε να τους ενημερώσουμε ότι η διαδικασία είναι συγκεκριμένη, δεν περνά από τη Βουλή και επικυρώνεται με Προεδρικό Διάταγμα...