Η αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο πολύ μεγαλύτερης πτώσης από ό,τι αναμένουν και οι πλέον απαισιόδοξοι αναλυτές, καθώς μία ύφεση θα μπορούσε να φέρει τη μεγαλύτερη ετήσια βουτιά από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή ΗΠΑ της τράπεζας, Μάικλ Γουίλσον, ενώ οι επενδυτές είναι γενικά απαισιόδοξοι για το outlook της ανάπτυξης οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές και το risk premium των μετοχών βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό του από την περίοδο πριν το 2008.

Κάτι που υποδηλώνει, όπως πρόσθεσε, ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να πέσει πολύ χαμηλότερα από τις 3.500 με 3.600 μονάδες που εκτιμά στην παρούσα φάση η αγορά σε περίπτωση ήπιας ύφεσης (τελευταίο κλείσιμο την Παρασκευή στις 3.895 μονάδες).

“Η μέση εκτίμηση μπορεί να είναι σωστή από πλευράς κατεύθυνσης, αλλά λάθος ως προς το μέγεθός της”, είπε ο Γουίλσον, προειδοποιώντας ότι ο βασικός δείκτης της Wall Street θα μπορούσε να υποχωρήσει περί τις 3.000 μονάδες – σημειώνοντας πτώση δηλαδή περίπου 22% κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα.

H Morgan Stanley προειδοποιεί για βουτιά άνω του 20% στη Wall Street
Όπως σημειώνει το Bloomberg, ο αναλυτής που κατατάχθηκε στην πρώτη θέση της περσινής έρευνας του Institutional Investor – δεν είναι ο μόνος που εκτιμά ότι οι προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες. Οι συνάδελφοί του στην Goldman Sachs αναμένουν επίσης ότι η πίεση στα περιθώρια κέρδους, οι αλλαγές στην εταιρική φορολόγηση των ΗΠΑ και μία ενδεχόμενη ύφεση θα επισκιάσουν τον θετικό αντίκτυπο από το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας.

Ένας από τους παράγοντες στους οποίους οφείλεται η απαισιόδοξη εκτίμηση του Μάικλ Γουίλσον είναι ο αντίκτυπος που θα έχει η κορύφωση του πληθωρισμού. Οι μετοχές στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν ράλι την περασμένη εβδομάδα υπό τις προσδοκίες ότι μία ήπια υποχώρηση των πιέσεων στις τιμές θα μπορούσε να αφήσει περιθώριο στη Federal Reserve να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της.

H Morgan Stanley προειδοποιεί για βουτιά άνω του 20% στη Wall Street

Ωστόσο, ο Γουίλσον προειδοποίησε ότι ενώ η κορύφωση του πληθωρισμού θα παρείχε στήριξη στις αγορές ομολόγων, “είναι παράλληλα κάτι εξαιρετικά αρνητικό για την εταιρική κερδοφορία”. Σε αυτή τη βάση εξακολουθεί να αναμένει ότι τα περιθώρια κέρδους θα συνεχίσουν να απογοητεύουν το 2023.

Παρομοίως, οι αναλυτές της Deutsche Bank αναμένουν επίσης υποχώρηση των εταιρικών κερδών στις ΗΠΑ το 2023, αν και εκείνοι πιστεύουν ότι οι μετοχές θα μπορούσαν να κινηθούν ανοδικά κατά τη διάρκεια των εταιρικών ανακοινώσεων του τέταρτου τριμήνου, λόγω του selloff που προηγήθηκε στο τέλος του 2022 και τις χαμηλές θέσεις των επενδυτών.

Σημειώνεται ότι οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ ξεκινούν ουσιαστικά την Παρασκευή, με μεγάλες τράπεζες όπως η JPMorgan Chase και η Citigroup.