Στη Σύνοδο της 27ης και 28ης Ιουνίου, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα κληθούν να επικυρώσουν την Κοινή Στρατηγική Ατζέντα για την επόμενη πενταετία. Στο προσχέδιο αυτής καταγράφεται και η δυνατότητα να συσταθεί Κοινό Αμυντικό Ταμείο. Τίθεται, δηλαδή, ένα θέμα που αποτελεί πρωτοβουλία του Ελληνα πρωθυπουργού. Και δεν πρόκειται για τη μοναδική πρωτοβουλία...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πρωτοστατήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις τόσο κατά την πρώτη τετραετία διακυβέρνησης της χώρας όσο και κατά την περίοδο μετά τις εθνικές εκλογές του 2023, όταν ανανεώθηκε και μάλιστα ακόμη ισχυρότερη η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό του και στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Ουδείς ξεχνά τις παρεμβάσεις του κατά τη διάρκεια της διαχείρισης της πανδημίας που ταλάνισε όχι μόνο την Ελλάδα, όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά όλο τον κόσμο. Δική του ήταν και η πρωτοβουλία για το Covid PASS που επέτρεψε το άνοιγμα του τουρισμού, ενώ πρωτοστάτησε και στην υπόθεση των εμβολίων με τις αποφάσεις για κοινή διαχείριση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Χειρουργικές κινήσεις

Δεν είναι, όμως, αυτές οι μοναδικές παρεμβάσεις του Ελληνα πρωθυπουργού. Ακόμη και στην ενεργειακή κρίση η πρωτοβουλία του για το πλαφόν έγινε αποδεκτή, ενώ και η πρωτοβουλία που ανέλαβε για την ακρίβεια και την αντιμετώπιση των ολιγοπωλίων με την επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποτελεί πλέον βάση για τη συζήτηση που ανοίγει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί που θα κινηθεί ώστε να λύσει το πρόβλημα. Και δεν υπάρχει λύση μαγική που και την ακρίβεια θα πατάξει και τα έσοδα θα αυξηθούν και δεν θα επιβληθούν ως αντιστάθμισμα νέοι φόροι. Αυτά αποτελούν... αυταπάτες, όπως αυτές που οδήγησαν τη χώρα στο τρίτο Μνημόνιο και στη φοροαφαίμαξη της μεσαίας τάξης.

Υπήρξαν και άλλες πρωτοβουλίες και αρκετές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, που αποτελεί πλέον τον νούμερο ένα κίνδυνο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το άμεσο αποτύπωμα

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε μια εκ των βασικότερων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αφορά στη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου η Ελλάδα διά του πρωθυπουργού έπαιξε σημαντικό ρόλο πιέζοντας προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του, ενώ κατάφερε να φέρει 36 δισ. ευρώ, που μεταφράζονται σε έργα και δράσεις με άμεσο αποτύπωμα την καθημερινότητα των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει το διακύβευμα των ευρωεκλογών. Καλεί τους πολίτες να αποφασίσουν και εν συνεχεία να ψηφίσουν με γνώμονα την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση τόσο των συμφερόντων τους όσο και των συμφερόντων της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Να ψηφίσουν για το ποιος δύναται να διαπραγματευτεί καλύτερα σε επίπεδο ηγετών για ζητήματα που άπτονται και της καθημερινότητας των πολιτών.

Για παράδειγμα, η λήψη μιας απόφασης για τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η σύσταση ενός Κοινού Αμυντικού Ταμείου, δύναται να απεγκλωβίσει πόρους που δαπανώνται από την Ελλάδα για αμυντικούς λόγους που άπτονται της συνύπαρξής της σε μια περιοχή με διαρκώς μεταβαλλόμενα γεωπολιτικά δεδομένα.

Λαϊκισμός κι όπου βγει

Στον αντίποδα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ουδόλως ασχολούνται με τα ζητήματα αυτά. Επενδύουν στην ακρίβεια αλλά με ακραία λαϊκίστικο τρόπο, όπως αυτός που απασχόλησε την επικαιρότητα με την τιμή της... φέτας και κατά πόσον αφορά στο μισό ή στο ολόκληρο κιλό. Η δε χρήση των social media γίνεται όχι για να προβληθούν θέσεις, αλλά για να καταγράφονται ατάκες και δηλώσεις αντιπολιτευτικές που αγγίζουν διάφορα ζητήματα της καθημερινότητας με τρόπο ανάλογο με αυτόν της προεκλογικής περιόδου του 2023.

Ουδείς γνωρίζει τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ελληνικές διεκδικήσεις. Ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς θα κάνουν οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν προκειμένου να σταθούν επάξια στην τιμητική ψήφο την οποία θα λάβουν από τους πολίτες για να τους εκπροσωπήσουν σε ένα Κοινοβούλιο το οποίο λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον των Ευρωπαίων πολιτών, μεταξύ των οποίων είναι και οι πολίτες της χώρας μας.

Για παράδειγμα, ποιος ξέρει ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφορικά με το ενιαίο Ταμείο Αμυνας; Τι λένε αυτοί οι πολιτικοί σχηματισμοί για την ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα; Τι θέση θα λάβουν εφόσον οι συζητήσεις οδηγηθούν σε αποφάσεις που θα περάσουν μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο;

Ποια θέση θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ας πούμε, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, όταν η ευρωομάδα που έθεσε προσκόμματα σε θέματα που αφορούσαν και τους Ελληνες αγρότες είναι αυτή της Αριστεράς, στην οποία το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη ανήκει και ο ίδιος δηλώνει πως θα συνεχίσει να ανήκει και μετά τις ευρωεκλογές;

Πώς θα αντιμετωπίσουν το Ταμείο Ανάκαμψης, που μέχρι το κλείσιμο του Ευρωκοινοβουλίου επιχειρούσαν να... μπλοκάρουν επιδιώκοντας καταδίκες της χώρας για ζητήματα τα οποία επιφέρουν ποινές, όπως η αφαίρεση πόρων που προβλέπονται για την ανάταξη της Ελλάδας; Είναι πολλά τα ζητήματα, χωρίς όμως να υπάρχει καμία θέση. Καμία πρόταση. Καμία αναφορά, ακόμη και αν υπάρχει κάποια πρόταση...

 * Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»