Την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης και το κόμμα του αγωνιούν για το κατά πόσο θα συνεχίσουν να προηγούνται του ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, αγκομαχώντας, ανεβάζει λίγο τα ποσοστά του φτάνοντας στο 15,2 –μαζεύοντας ψήφους από αυτούς που εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ- ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία καθίστανται η πολιτική δύναμη που αναλαμβάνει το βάρος να οδηγήσει τη χώρα στην ανάταξη και την ανάπτυξη.

Αυτό προκύπτει και από τη δημοσκόπηση της εταιρείας Metron που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, οδηγώντας μάλιστα τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Στράτο Φαναρά να μιλήσει για ένα «υπερκυρίαρχο κόμμα» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και τους παρευρισκόμενους να επισημάνουν ότι πρόκειται για πρωτόγνωρο φαινόμενο, ειδικά ως προς την αποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που διανύει τον 5ο χρόνο της πρωθυπουργίας του δεν προηγείται απλά σε όλους του δείκτες σε σχέση με τους υπόλοιπους αρχηγούς. Η διαφορά είναι τεράστια. Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Ανεβάζει τα ποσοστά του σε δημοτικότητα και αποδοχή, αλλά και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.

Τα στοιχεία που καταγράφονται και σε αυτή τη δημοσκόπηση είναι αμείλικτα. Σε ό,τι αφορά το ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 41%. Ακολουθεί ο «κανένας» με 31%, ενώ οι Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνουν ποσοστό της τάξεως του… 5% έκαστος.

Στην αξιολόγηση πρωθυπουργού και αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 45% θετικές γνώμες έναντι 16% του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό αρνητικών γνωμών της τάξεως του 73%. Μάλιστα ο πρωθυπουργός αυξάνει κατά 5% τις θετικές γνώμες κάτι που αποδίδεται και στον τρόπο που διαχειρίστηκε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και τον Ρίσι Σούνακ.

Ένα ακόμη παράδειγμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε ξανά πρώτος σε δημοτικότητα από τους πολιτικούς αρχηγούς. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας είχε βρεθεί στη δεύτερη θέση με πρώτο τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Σε αυτή τη μέτρηση πέρασε πάλι μπροστά με 48% θετικές γνώμες. Δεύτερος ο γ.γ. του ΚΚΕ με 45% θετικές γνώμες και τρίτος ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στη δημοτικότητα ο Στέφανος Κασσελάκης δίνει μάχη με τον Κυριάκο Βελόπουλο, κατακτώντας την 5η θέση.

Το «υπερκυρίαρχο κόμμα» που ανέφερε ο Στράτος Φαναράς είναι ένα βήμα παραπάνω από το 1,5 κόμμα για το οποίο μιλούσαν πολλοί πριν τις εθνικές εκλογές. Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη, δεν διαθέτει πολιτικό πρόγραμμα και μια πρόταση σοβαρή που να μπορεί να πείσει τους πολίτες ότι υπάρχει άλλη λύση για τη χώρα. Και αυτό συμβαίνει τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός εντός και εκτός Ελλάδος κινείται με τρόπο που αναδεικνύει τη σταθερότητα που αποζητούν οι πολίτες.

Αυτό το πολιτικό σκηνικό και η αδυναμία της αντιπολίτευσης, κυρίως των κομμάτων που δηλώνουν «κόμματα εξουσίας» ν ανταπεξέλθουν δημιουργία συνθήκες καλλιέργειας ενός λαικισμού και μιας διχαστικής ρητορικής καθώς και μιας άκρατης καταστροφολογίας, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα όσα λένε και πράττουν οι επικεφαλής και τα στελέχη των κομμάτων αυτών.

Ταυτόχρονα δημιουργείται ένα κενό. Ένα πολιτικό κενό που όμως είναι άγνωστο αν μπορεί να καλυφθεί από υπάρχοντες ή εκκολαπτόμενους σχηματισμούς οι οποίοι αναζητούν ψήφους στην ίδια δεξαμενή. Δεξαμενή που συνδέεται άμεσα με την άρνηση και την κινηματική αντιπολιτευτική τακτική.

Στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να πανηγυρίζουν για την μικρή ποσοστιαία άνοδο. Μόνο που συνδέεται άμεσα με την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ όχι επί του ποσοστού που κατείχε ως κόμμα εξουσίας αλλά επί του ποσοστού που έλαβε στις εκλογές του 2023. Και ναι μεν κοιτάζει κατάματα το ενδεχόμενο να θεωρείται «αξιωματική αντιπολίτευση» δημοσκοπικά, εν τούτοις παραμένει σε ποσοστά που δεν επιτρέπουν έπαρση. Ειδικά όπως αυτή που μεταδίδεται από τα λεγόμενα του προέδρου του περί νίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές.