Την προσεχή Δεύτερα 17 Ιουνίου το Ιδρυμα Αλέξη Τσίπρα –έχουμε και τέτοιο πλέον, όπως θα έχουμε και ίδρυμα από τον Στέφανο Κασσελάκη– ξεκινά μια διήμερη εκδήλωση που επαναφέρει στο προσκήνιο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, αφού... βραβεύσουν τον τότε ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, θα μιλήσουν για τη Συμφωνία, την οποία επιχειρούν να... κατοχυρώσουν ως πρότυπο για μελλοντική επίλυση διακρατικών διμερών διαφορών. Και αυτό γίνεται την ώρα που η νέα ηγεσία της γείτονος χώρας καταστρατηγεί με άνεση τις προβλέψεις του συντάγματός της κουνώντας το δάχτυλο προς την ελληνική πλευρά. Εν μέσω προεκλογικής περιόδου έσκασε το θέμα με τη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβ, συνταγματολόγος η ίδια, εμφανίσθηκε να δηλώνει πως θα αποκαλεί τη χώρα της όπως θέλει. Δηλαδή, ότι θα την αποκαλεί «Μακεδονία». Από κοντά και ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Κριστιάν Μιτσκόσκι, ο οποίος δείχνει τις προθέσεις του έναντι μιας διεθνούς Συμφωνίας επικαλούμενος το... ανθρώπινο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Οι εξελίξεις αυτές δεν δικαιολογούν τους –συνεχιζόμενους– πανηγυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά, δηλαδή των πρωτεργατών μιας ανισοβαρούς για τη χώρα Συμφωνίας, που μεταξύ άλλων επιτρέπει στους πολίτες της Μακεδονίας να χρησιμοποιούν τον όρο «μακεδονική γλώσσα» και τον όρο «Μακεδόνας» ως εθνοτική ταυτότητα. Δεν επιτρέπουν στην τότε κυβέρνηση να συνεχίζει να υποστηρίζει πως αυτή η Συμφωνία είναι επωφελής για την Ελλάδα διότι έλυσε το θέμα της ονομασίας. Και φυσικά δεν επιτρέπουν στον Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Κοτζιά και τον Στέφανο Κασσελάκη να επικρίνουν τη σημερινή κυβέρνηση για τη στάση της και την απόφασή της να κρατήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί τα τρία μνημόνια που εκκρεμούν προς έγκριση, εκ των οποίων το ένα συνδέεται με την ενταξιακή πορεία της γείτονος στην ΕΕ.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει δώσει... αέρα στην πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Αν εγκριθούν αυτήν τη στιγμή και τα τρία μνημόνια, τότε τα επόμενα βήματά της είναι άγνωστα ή μάλλον είναι βέβαιο πως θα κινούνται στη λογική της νέας προέδρου και του νέου πρωθυπουργού της γείτονος. Η «πρεμούρα» του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη να εγκριθούν τα μνημόνια αυτά προκαλούν ερωτήματα. Οπως και οι επιθέσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι γνωστό, φυσικά, ότι ο Αλέξης Τσίπρας φέρνοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών είχε στόχο και την πρόκληση εσωκομματικών προβλημάτων στην τότε αξιωματική αντιπολίτευση, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει και τότε συνθήκες εσωστρέφειας και αμφισβήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σήμερα, η νέα ηγεσία τον κατηγορεί εκ νέου. Ο Στέφανος Κασσελάκης έφερε φυσικά νέα πνοή στο λαϊκισμό. Κατέθεσε μέχρι και προτάσεις νόμου για έγκριση των μνημονίων, αδυνατώντας να απαντήσει στα ερωτήματα που του τέθηκαν αναφορικά με την ανάγκη να διατηρήσει η Ελλάδα ένα διαπραγματευτικό χαρτί έναντι της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας και της προσπάθειάς της να καθιερώσει την ονομασία «Μακεδονία» στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στις επαφές της με άλλες χώρες. Βέβαια, και σε αυτήν την περίπτωση ο Στέφανος Κασσελάκης αγνοεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την αρχή είχε μια σαφή θέση. Εχει χαρακτηρίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ως «προβληματική», με διατάξεις και άρθρα που λειτουργούν σε βάρος της χώρας. Και είχε ξεκαθαρίσει κάτι ακόμη. Οτι από τη στιγμή που η Συμφωνία εγκριθεί στην ελληνική Βουλή, τότε δεν μπορεί ν’ ακυρωθεί. Γι’ αυτό, άλλωστε, καλούσε τότε τους βουλευτές να μην την ψηφίσουν. Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η Συμφωνία είχε εγκριθεί από την αποκαλούμενη πλειοψηφία-κουρελού που δημιουργήθηκε μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από το συνεταιρισμό με τον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο συμμετείχαν βουλευτές των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού. Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής και τότε, είναι σαφής και τώρα. Εξακολουθεί να χαρακτηρίζει ανισοβαρή τη Συμφωνία, είναι υποχρεωμένος όμως να την εφαρμόζει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα διατηρήσει στα χέρια του διαπραγματευτικά χαρτιά που δύνανται να αμβλύνουν αρνητικά σημεία και να επαναφέρουν στη λογική και την πραγματικότητα τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Σίγουρα δεν θα κάνει το χατίρι της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εμμένει σε μια λάθος τακτικής, κυρίως για λόγους εσωτερικών ισορροπιών, ειδικά τώρα μετά τη νέα εκλογική συντριβή.

Η διαχείριση του θέματος από τον πρωθυπουργό είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα εθνικά συμφέροντα, με βάση πάντα μια διαμορφωμένη κατάσταση όπως αυτή που προέκυψε από τη Συμφωνία των Πρεσπών, που αποτελεί διεθνή συνθήκη και ως τέτοια αντιμετωπίζεται. Την ίδια στιγμή βέβαια, ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να την εμφανίζει ως μία μεγάλη ή τη μεγαλύτερη επιτυχία του. Ετσι θα την παρουσιάσει και στην εκδήλωση του ιδρύματός του από κοινού με τον Ζόραν Ζάεφ. Αλλωστε, ούτε ο χρόνος πραγματοποίησης της εκδήλωσης αυτής είναι τυχαίος, όσο και αν περιβάλλεται από το μανδύα με γενικότερη αναφορά σε Ευρώπη και άνοδο της Ακροδεξιάς.

* To άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»