“Αυτός: Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή: ημερομηνία εκλογών. Και τα μυστήρια: Το “βέτο” στο ισπανικό Λαϊκό κόμμα και η παράταση των εκλογών που αρνήθηκε η Κομισιόν στον Σάντσεθ.

  Γράφει ο Μανώλης Μαυρομμάτης*

Με ένα από τα πιο συναρπαστικά θεατρικά εργα θελήσαμε να σκιαγραφήσουμε την πολιτική σκηνή σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση με φόντο την Ισπανία. Καθημερινά από τα πρώτα θέματα στην πατρίδα μας είναι το ερωτηματικό. Πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης, αλλά χωρίς την ανακοίνωση της ημερομηνίας. Και στο μεταξύ οι.. μάντεις πασχίζουν να προβλέψουν και αντί να πηγαίνουν  εκδρομή στους Δελφούς, αναζητούν καταφύγιο στο Μαντείο. Το μυστήριο θα  κρατήσει λίγο ακόμα. Και η άνοιξη θα φέρει τριαντάφυλλα στους μεν, αγκάθια σε άλλους. Όλα στην αναμονή.

Εκεί όμως που δεν υπάρχουν μυστήρια και ερωτηματικά είναι στην Ισπανία. Υπάρχουν εκπλήξεις μεγάλου διαμετρήματος. Κατά την εκτίμηση μας. Ξεκινώντας από τη σοσιαλιστική, με ολίγη pοδεμος, κυβέρνηση του Σάντσεθ, ο οποίος ζήτησε πριν από ένα μήνα παράταση δύο μηνών για τις εθνικές εκλογές με το αιτιολογικό να ετοιμαστεί καλύτερα η εξάμηνη ευρωπαϊκή προεδρία της Ισπανίας η οποία αρχίζει τον Ιανουάριο του 2024.

Στην Κομισιόν η προεδρία αρνήθηκε κατηγορηματικά και φυσικά ο λόγος ήταν σαφής. Ο Σάντσεθ θέλει να πάει σε εκλογές το εξάμηνο προβολής του έργου του αλλά και να κερδίσει έδαφος στα αρνητικά αποτελέσματα που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις, πριν και από τις ευρωεκλογές, στις 8 Μαΐου 2024!

Ο Σάντσεθ, όπως σχολίασαν ισπανικά Μέσα Ενημέρωσης, μετέφερε στις Βρυξέλλες, τη δυσαρέσκεια του χωρίς όμως συνέχεια. Εκατό ημέρες πριν από τις δημοτικές -περιφερειακές εκλογές, στην Ισπανία τα κόμματα βρίσκονται στην αρχή μιας τιτάνιας αναμέτρησης στους χώρους αυτοδιοίκησης όπου το Ισπανικό Λαϊκό Κόμμα προηγείται ήδη στο 70% των περιφερειών και δήμων, με επτά ακόμα να διεκδικούνται με ελάχιστη διαφορά από το Σοσιαλιστικό κόμμα και την άκρα δεξιά της VOX.

Το μέλλον των εθνικών εκλογών του Φθινοπώρου θα κριθεί την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ο νέος πρόεδρος του ΡΡΕ Αλμπέρτο Νουνιεθ Φεϊχο, με μια απόφαση κεραυνό επανάφερε τον κανόνα του Πάμπλο Κασάδο για τον οποίο τα αποτελέσματα θα δείξουν πόσο δίκιο έχει.

Σύμφωνα με την απόφαση του, λόγο και βέτο στις επιλογές κυβερνήτη των αυτόνομων ιδιαίτερα περιφερειών θα έχουν οι πρώην πρωθυπουργοί Χοσέ Μαρία Αθνάρ και Μαριάνο Ραχόι!  Αναγκαία συστράτευση την αποκάλεσε ο πρώην κυβερνήτης της Γκαλίθια με στήριγμα τον Ραχόι, Φεϊχο.  Η όπως γράφουν στους τίτλους τους οι ισπανικές εφημερίδες που στηρίζουν την κεντροδεξιά, ” Δικαίωμα Βέτο των βαρόνων στις εκλογές για τους υποψηφίους”!

Βέτο είχε εκχωρήσει και ο πρώην πρόεδρος του ΡΡΕ Πάμπλο Κασάδο, στους δύο αρχηγούς. Ο Φεϊχο θέλησε να το καταργήσει. Αλλά η εξουσία χρειάζεται  την εμπειρία όπως και την δυναμική στο κόμμα και τους οπαδούς του. Ειδικότερα όταν οι εκλογικές αναμετρήσεις είναι κρίσιμες αλλά και απαραίτητες για την νίκη και την σταθερότητα μιας χώρας στον διεθνή χώρο και τις σχέσεις με τους λαούς της Ενωμένης Ευρώπης και του Τρίτου Κόσμου.

Ο Φειχο το ένοιωσε έντονα στην Βουλή και την Γερουσία στην διάρκεια της συζήτησης ψήφισης του προϋπολογισμού, καθώς ξεκίνησε Μαραθώνιο προεκλογικής εκστρατείας. Σε δέκα ημέρες πέντε αυτόνομους κυβερνήτες. Με ομιλίες και εξαγγελίες έχοντας στο πλευρό του Ραχοι και Αθναρ!

Στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα Σάββατο και Κυριακή θα ανακοινώσει και υποδεχθεί 323 υποψηφίους για τις δημοτικές εκλογές στις 28 Μαΐου 2023. Ακολουθούν οι επιλογές για τις Εθνικές και Ευρωπαϊκές εκλογές. Με πρόγραμμα μαμούθ.

*Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της Ν. Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλινα Γκεοργκιεβα, νυν επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.