Σε αυστηρότερα μέτρα που αφορούν τόσο το κάπνισμα όσο και τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, με στόχο την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, προχωρά η Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Βέλγιο, μάλιστα, «πρωτοπορεί» με την πλήρη απαγόρευση των συσκευών ατμού μιας χρήσης, ενώ το Μιλάνο εφαρμόζει αυστηρές απαγορεύσεις καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους. Στην Αγγλία, επίσης, οι συσκευές ατμού μιας χρήσης θα απαγορευτούν από τον Ιούνιο, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την καταπολέμηση της εξάρτησης από τη νικοτίνη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου, το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που απαγόρευσε την πώληση συσκευών ατμού μιας χρήσης. Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Φρανκ Βαντενμπρούκε, τόνισε ότι τα προϊόντα αυτά είναι εξαιρετικά επιβλαβή τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον. Οπως υπογράμμισε, τα ατμιστικά μιας χρήσης περιέχουν νικοτίνη, μια ουσία που προκαλεί εθισμό και επιβαρύνει τη δημόσια υγεία. Επιπλέον, ο υπουργός αναφέρθηκε στις χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στα απόβλητα των προϊόντων αυτών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για σοβαρό περιβαλλοντικό κίνδυνο.

Το μέτρο αυτό εντάσσεται στη στρατηγική της χώρας για τη μείωση του αριθμού των καπνιστών, με στόχο να φτάσουν σχεδόν στο μηδέν έως το 2040. Η κυβέρνηση, δε, επιδιώκει να αποθαρρύνει τη χρήση προϊόντων καπνού, περιορίζοντας παράλληλα τη διαθεσιμότητά τους. Ήδη, από την 1η Απριλίου, τα προϊόντα καπνού δεν θα πωλούνται σε σουπερμάρκετ μεγαλύτερα των 400 τετραγωνικών μέτρων ούτε θα εκτίθενται σε σημεία πώλησης.

Την ίδια ώρα, στο Μιλάνο, από την 1η Ιανουαρίου, ισχύει απαγόρευση του καπνίσματος σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους. Οι αρχές της πόλης υποστήριξαν ότι η κίνηση αυτή στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και στην προστασία της υγείας από τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος. Σημειώνεται, δε, ότι οι καπνιστές που παραβιάζουν τη νομοθεσία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα από 40 έως 240 ευρώ.

Η απαγόρευση αυτή είναι συνέχεια ενός μέτρου που εφαρμόστηκε το 2021, το οποίο απαγόρευε το κάπνισμα σε πάρκα, παιδικές χαρές, στάσεις λεωφορείων και αθλητικές εγκαταστάσεις. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία, παρά τη σημαντική μείωση των καπνιστών στην Ιταλία τα τελευταία 15 χρόνια, το 24% του πληθυσμού εξακολουθεί να καπνίζει, ενώ κάθε χρόνο αποδίδονται στο κάπνισμα περίπου 93.000 θάνατοι.

Μηδενική ανοχή

Στο μεταξύ, στην Αγγλία, οι συσκευές ατμού μιας χρήσης θα απαγορευτούν από τον ερχόμενο Ιούνιο. Η απόφαση αυτή έχει στόχο να περιορίσει την ευρεία χρήση τους από τα παιδιά και να μειώσει την περιβαλλοντική ζημιά που προκαλούν τα απορρίμματά τους. Οι αρχές επισημαίνουν ότι τα ατμιστικά μιας χρήσης συχνά διαφημίζονται ως ελκυστικά προϊόντα για τους νέους, γεγονός που επιτείνει την εξάρτηση από τη νικοτίνη.

Μάλιστα, η βρετανική Βουλή αναμένεται το επόμενο διάστημα να εγκρίνει νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα για να δημιουργηθεί η πρώτη απαλλαγμένη από το κάπνισμα γενιά, καθώς απαγορεύει σταδιακά την πώληση προϊόντων καπνού σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, σε όλους όσοι έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2009. Περιλαμβάνει επίσης την επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε μερικούς εξωτερικούς χώρους ώστε να μειωθούν οι βλάβες από το παθητικό κάπνισμα.

Ενθαρρυντικά τα στοιχεία

Στατιστικά στοιχεία από το Βέλγιο δείχνουν ότι το ποσοστό των καθημερινών καπνιστών μειώθηκε από 25,5% το 1997 σε 15,3% το 2018, ενώ περαιτέρω μείωση αναμένεται να καταγραφεί στα δεδομένα του 2023. Παρόμοια τάση παρατηρείται και στην Ιταλία, αν και η χώρα αντιμετωπίζει ακόμα υψηλά ποσοστά καπνιστών σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Ενωση φαίνεται να κινείται σταθερά προς μια πιο αυστηρή νομοθεσία για τα προϊόντα καπνού, με στόχο τη μείωση των καπνιστών και την προστασία του περιβάλλοντος. Τα μέτρα που λαμβάνονται σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Ιταλία και η Αγγλία υποδεικνύουν μια προσπάθεια οι καπνιστές να μειωθούν ακόμη περισσότερο καθώς επίσης και τα προϊόντα καπνού…