Η Λιβύη, επεκτείνοντας τη συνορεύουσα ζώνη της στα 24 ναυτικά μίλια, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο με τρεις διαφορετικούς τρόπους, ενημερώνει με επιστολή του προς τον γγ του ΟΗΕ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας, Ευάγγελος Σέκερης.

Η κίνηση έρχεται ως απάντηση σε σχετικό έγγραφο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Λιβύης, αποτελεί φραγμό στην προσπάθεια της κυβέρνησης της Τρίπολης να δημιουργήσει τετελεσμένα και αναδεικνύει τρία στοιχεία: Το πρώτο είναι το κλείσιμο του κόλπου της Σύρτης από τη Λιβύη, το οποίο «η Ελλάδα έχει αμφισβητήσει από το 1974, θεωρώντας ότι πρόκειται για μονομερή πράξη που επηρεάζει τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου». Το δεύτερο αφορά τη χρήση ευθείων γραμμών βάσης με τις οποίες υπολογίζεται η συνορεύουσα ζώνη, τις οποίες η Αθήνα περιγράφει, επίσης, ως παράνομες με βάση το άρθρο 7 της UNCLOS. Επ’ αυτού, ο κ. Σέκερης υπενθυμίζει την υπόθεση Νικαράγουα εναντίον Κολομβίας το 2022. Το τρίτο στοιχείο αφορά τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται το ανατολικό σκέλος της συνορεύουσας ζώνης που διεκδικεί η κυβέρνηση της Τρίπολης και βασίζεται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019, το οποίο η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει.

Η εμπεριστατωμένη απάντηση του Ελληνα διπλωμάτη δείχνει την ετοιμότητα της Ελλάδας να μην αφήνει καμία πρόκληση να αιωρείται και επαναλαμβάνει την πάγια ελληνική θέση ότι η Αθήνα «παραμένει δεσμευμένη στην επίλυση ζητημάτων οριοθέτησης με γειτονικές χώρες με ειρηνικά μέσα, καλή τη πίστει και σε συμφωνία με τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας».