Διαστάσεις ακραίας επικινδυνότητας δίνει ο Guardian για διαρροή στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας του Σέλαφιλντ στη Μεγάλη Βρετανία.

Το «πιο επικίνδυνο πυρηνικό εργοστάσιο της Βρετανίας και της Ευρώπης» όπως το χαρακτηρίζει, φέρεται να έχει μια διαρροή από ένα τεράστιο σιλό ραδιενεργών αποβλήτων που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους πολίτες και από τις δύο πλευρές της Μάγχης.

Παράλληλα, οι ανησυχίες για την ασφάλεια στο ετοιμόρροπο κτίριο, καθώς και οι ρωγμές σε μια δεξαμενή τοξικής λάσπης, γνωστή ως Β30, έχουν προκαλέσει διπλωματικές εντάσεις με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Νορβηγία και η Ιρλανδία, οι οποίες φοβούνται ότι το Σέλαφιντ δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

Οι έλεγχοι δίνουν ανησυχυτικά στοιχεία

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η διαρροή ραδιενεργού υγρού από έναν από τους «μεγαλύτερους πυρηνικούς κινδύνους στο Ηνωμένο Βασίλειο» – ένα ετοιμόρροπο κτίριο στο τεράστιο εργοτάξιο της Κάμπρια, γνωστό ως Magnox swarf storage Silo (MSSS) – είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι το 2050. Αυτό θα μπορούσε να έχει «δυνητικά σημαντικές συνέπειες» εάν συνεχιστεί, με κίνδυνο να μολυνθούν τα υπόγεια ύδατα» αποκαλύπτει επίσημο έγγραφο.

Το έγγραφο κάνει λόγο επίσης και για ρωγμές στο σκυρόδεμα και την άσφαλτο που καλύπτουν την τεράστια λίμνη που περιέχει πυρηνική λάσπη δεκαετιών.

Οι αποκαλύψεις ήρθαν μετά από μία ετήσια έρευνα του Guardian σχετικά με την ραδιενεργό μόλυνση, μεταξύ άλλων.

Εγγραφο που στάλθηκε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Σέλαφιλντ τον Νοέμβριο του 2022 και το οποίο είδε ο Guardian, εξέφρασε εκτεταμένες ανησυχίες για την υποβάθμιση της ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή, προειδοποιώντας για τον «σωρευτικό κίνδυνο» από παραλείψεις που κυμαίνονται από την πυρηνική ασφάλεια έως τον αμίαντο και τα πρότυπα πυρασφάλειας.

Κάτω από το χαλί

Επιστήμονας που συμμετέχει σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων, δήλωσε στον Guardian ότι οι κίνδυνοι που εγκυμονούν η διαρροή και άλλες διαρροές χημικών ουσιών στο Σέλαφιντ έχουν «σπρωχτεί σταθερά κάτω από το χαλί».

Μια έκθεση της ΕΕ το 2001 προειδοποίησε ότι ένα ατύχημα στο Σέλαφιλντ θα μπορούσε να είναι χειρότερο από το Τσέρνομπιλ. Το Σέλαφιλντ περιέχει σημαντικά περισσότερα ραδιενεργά υλικά από το Τσερνόμπιλ.

Το Σέλαφιλντ, χώρος 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων (2 τετραγωνικά μίλια) στην ακτή της Κάμπρια, όπου απασχολούνται 11.000 άτομα, αποθηκεύει και επεξεργάζεται πυρηνικά απόβλητα από οπλικά προγράμματα και παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση στην Ευρώπη.