Ας μην αρχίζουμε με τη σκέψη ότι κάποια πράγματα δεν μπορεί να γίνουν, δηλώνει ο Νίκολας Κάλιναν, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου που πάντως απέφυγε να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Αθήνας, αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
«Όλα είναι πιθανά» απάντησε ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου όταν ερωτήθηκε από τους Financial Times για την πιθανότητα αλλαγών στον νόμο που να αφορά τον επαναπατρισμό έργων τέχνης από μουσεία στη Βρετανία, άρα και των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Νίκολας Κάλιναν ερωτήθηκε για την «πιο δημόσια και πιο αμφιλεγόμενη διαμάχη» του μουσείου, αυτή που αφορά τα Γλυπτά.
Πολιτική καυτή πατάτα
Ο συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας χαρακτηρίζει το ζήτημα «πολιτική καυτή πατάτα», από τη στιγμή μάλιστα που η νέα υπουργός Πολιτισμού Λίζα Νάντι υποστήριξε την ανάγκη αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο.
Ο Κάλιναν απάντησε διπλωματικά λέγοντας ότι «όλοι θα ήθελαν να δουν μια εντυπωσιακή λύση ή μάλλον απόκριση έξω από τα καθιερωμένα» στο ζήτημα.
Συνέχισε λέγοντας ότι «Ξεκινώ με τη σκέψη ότι όλα είναι πιθανά και με το ότι όσο εξελίσσεται η κατάσταση θα την αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά. Ας μην αρχίζουμε με τη σκέψη ότι κάποια πράγματα δεν μπορεί να γίνουν».
Όταν τον πίεσε ο δημοσιογράφος για μια πιο σαφή απάντηση, ο Κάλιναν είπε ότι «τα πλάνα παίρνουν σχήμα. Το πρώτο που πρέπει να θέσεις είναι οι αρχές για τον εαυτό σου και για τη συνομιλία που έχεις με τον εταίρο σου.
Βρίσκω τον ανταγωνισμό αρκετά περιοριστικό. Μ’αρέσει να συνεργάζομαι, αυτό είναι πιο ενδιαφέρον. Αν μιλάμε σοβαρά για τον παγκόσμιο πολιτισμό, θα πρέπει να συνεργαστούμε. Δεν έχω μια σαφή λύση, αλλά πρόκειται για μια συζήτηση που πρέπει να γίνει»