Μήνυμα κατά της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων έστειλε η Κίμπερλι Γκίλφοιλ, μετά την ανανέωση του ελληνοαμερικανικού Μνημονίου για την πολιτιστική κληρονομιά.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα δήλωσε ότι «η ιστορία της Ελλάδος δεν είναι για πούλημα», μετά την υπογραφή της ανανέωσης του Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ για την προστασία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.

Η αναφορά στον Ρούμπιο και στον στρατηγικό διάλογο

Η Κίμπερλι Γκίλφοιλ καλωσόρισε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο στην πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η παρουσία και η ηγεσία του στον στρατηγικό διάλογο καταδεικνύουν πως οι δύο χώρες μοιράζονται περισσότερα από κοινά στρατηγικά συμφέροντα.

«Μοιραζόμαστε μία κληρονομιά και μοιραζόμαστε ένα όραμα για το μέλλον», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ανανεωμένη συμφωνία για τα πολιτιστικά αγαθά ενισχύει και τη συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου.

Όπως είπε, οι ΗΠΑ είναι υπερήφανες που στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας για την προστασία «ενός από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος».

Πρότζεκτ για την Επανάσταση και έκθεση αρχαιοτήτων

Με αφορμή τη συμπλήρωση 250 ετών αμερικανικής ανεξαρτησίας, η Γκίλφοιλ προανήγγειλε σημαντικό πολιτιστικό πρότζεκτ στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ίδια, η πρωτοβουλία θα παρουσιάσει χειρόγραφα και άλλα τεχνουργήματα από τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, με αναφορές μεταξύ άλλων στην Ύδρα και τις Σπέτσες, τιμώντας τους δεσμούς δύο χωρών που, όπως είπε, «γεννήθηκαν από την ίδια αγάπη για την ελευθερία».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται και έκθεση αρχαιοτήτων που επιστρέφουν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών.

«Ξεκάθαρο μήνυμα στους διακινητές»

Η Αμερικανίδα πρέσβης υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη εταιρική σχέση θα αναδεικνύει και την κοινή προσπάθεια Ελλάδας και ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.

«Οι πολιτιστικοί μας δεσμοί ποτέ δεν ήταν πιο ισχυροί και με αυτή την ανανέωση λέμε στους διακινητές ένα μήνυμα πολύ ξεκάθαρο: “Η ιστορία της Ελλάδος δεν είναι για πούλημα”», κατέληξε.