Είναι εκτός παράταξης ο Γιώργος Κύρτσος, καθώς διεγράφη τον Φεβρουάριο του 2022. Η άσκηση κριτικής στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκ μέρους του ήταν συνεχής, εκθέτοντας τη χώρα. Και συνεχίζει... Στο Βουκουρέστι, σε εκδήλωση χθες για το κράτος Δικαίου και τη διαφθορά του φιλελεύθερου ρουμανικού κόμματος USR, παρουσία πολιτικών, αυτοδιοικητικών, πανεπιστημιακών, προσπάθησε να αναδείξει «θέματα» που αφορούν τη χώρα μας.

Ο Γιώργος Κύρτσος τώρα τα έχει βάλει με την Αλεξία Μπακογιάννη, προσπαθώντας να εμφανίσει ως μεμπτές τις επαγγελματικές δραστηριότητές της. Η Νέα Δημοκρατία είχε ανακοινώσει μεταξύ άλλων διαγράφοντάς τον το 2022 πως ο ευρωβουλευτής με τις αναρτήσεις του «δυσφημεί διεθνώς τη χώρα αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης... Ανοχή όμως στη δυσφήμηση της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει».

Ο ίδιος απάντησε, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση στο θέμα της πανδημίας και της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, κάνοντας επίσης λόγο για «κουκούλωμα σκανδάλου Novartis». Και ήρθε η καταδίκη του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ένα χρόνο μετά για να καταδείξει ότι τα όσα λέχθηκαν ήταν έωλα. Ο Γιώργος Κύρτσος δεν είδε την προσπάθεια σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ και υιοθέτησε πλήρως τις κατηγορίες του καταρρέοντος σήμερα κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης.

Οι Ελληνες του απάντησαν στις απανωτές κάλπες του 2023 σε αυτόν και στους ομοίους του. Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε τότε να τον υπερασπιστεί: «Ο κ. Κύρτσος είπε απλά αυτό που όλη η Ευρώπη συζητάει για το καθεστώς Μητσοτάκη, ο οποίος νομίζει πως με τη διαγραφή του θα συνεχιστεί η ομερτά».

Δεν έδειξε και δεν δείχνει καμία διάθεση να ρίξει γέφυρες με το κυβερνών κόμμα. Πλέον, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανήκει στην ομάδα Renew Europe. Δεν το έχει καθόλου με τις διαπιστώσεις και τις προβλέψεις. Είπε για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τον Ιούνιο του 2022 πως «χάνει εκλογές και κυβερνήσεις», ενώ ένα μήνα πριν είχε πει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «συρρικνώνει τη Νέα Δημοκρατία», προσθέτοντας ότι «η αυτοδυναμία για δεύτερη τετραετία του έλειπε». Ε, λοιπόν, την πήρε και δη διαλύοντας τους αντιπάλους του! Ο Γιώργος Κύρτσος βλέπει συνεχώς εσωκομματικά θέματα στη Νέα Δημοκρατία, η οποία τα τελευταία χρόνια «σφύζει» εσωκομματικής ηρεμίας και σταθερότητας.

Τώρα δείχνει ένα «ενδιαφέρον» για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ: «Η Αχτσιόγλου τελικά αποδείχθηκε “κουρασμένη” για να συνεργαστεί με Κασσελάκη, αλλά εντελώς ξεκούραστη για να συμβάλει στην πολυδιάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Η παραπέρα αποδυνάμωση της αντιπολίτευσης μεγάλο πολιτικό δώρο στην κυβέρνηση που συνδυάζει αποτυχία και νομή της εξουσίας».

Απορία: μήπως ψάχνει νέο στασίδι μετά το ΛΑΟΣ και τη Νέα Δημοκρατία, για να μην ξεχάσουμε και το πέρασμα από το ΚΚΕ στα νιάτα του, εν όψει των ευρωεκλογών του 2024;

Απανωτά «δαγκώματα»

Ο Γιώργος Κύρτσος έχει προϊστορία απανωτών «δαγκωμάτων» στην παράταξη που του εμπιστεύθηκε θέση ευρωβουλευτή. Στο βιβλίο του «Ο μυστικός πόλεμος των εξουσιών», εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στον Κώστα Καραμανλή λίγο προτού η Νέα Δημοκρατία αναλάβει την εξουσία το 2004, προσπαθώντας να τον ταυτίσει με επιχειρηματικά συμφέροντα. Ακόμη τα έχει βάλει και με τον Αντώνη Σαμαρά στο βιβλίο του «Αγανακτήστε, αλλά τολμήστε!», κατηγορώντας τον –άδικα– ότι «έχει αθετήσει όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις». Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε το βιβλίο για να ασκήσει το 2014 κριτική στην κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, η οποία τότε κράτησε την Ελλάδα όρθια, χωρίς να κλείσει τράπεζες και να διασύρει τη χώρα ή να υπογράψει εθνικά επιβλαβείς συμφωνίες.

Αλλά ο Γιώργος Κύρτσος το 2018 είπε πως ο Αντώνης Σαμαράς «είναι πολύ υπεύθυνος και παραταξιακός» και το 2019 πως «είναι εξαιρετικά ικανός, έχει προσφέρει». Πού φυσάει σήμερα ο άνεμος;

Και μπορεί ο Γιώργος Κύρτσος να ανήκει σε φιλελεύθερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έχει θέμα. Ο ευρωβουλευτής, σημειωτέον, έχει μεγάλα οικονομικά ανοίγματα. Τον περασμένο Φεβρουάριο από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατατέθηκε αίτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την άρση της ασυλίας του, λόγω χρεών προς το Δημόσιο ύψους 459.000 ευρώ. Το 2018 είχε υποβληθεί παρόμοιο αίτημα, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υπερψηφίζει την άρση της ασυλίας του (είχε ψηφίσει και ο ίδιος υπέρ).

Ακρη δεν βγαίνει με τον Γιώργο Κύρτσο και άκρη φαίνεται πως δεν έβγαλε ούτε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος εμπιστεύτηκε τον πρώην εκδότη και δημοσιογράφο, τοποθετώντας τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΛΑΟΣ στις εκλογές του 2012.

Το κόμμα του δεν μπήκε στη Βουλή, αποσπώντας τον Μάιο ποσοστό 2,9%, ενώ στη δεύτερη κάλπη απέσπασε μόλις 1,58%.

Οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα..