Την ιδιαίτερη έμφαση που δίνει η Κυβέρνηση στην ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Ομογένεια τονίζει ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, σε συνέντευξή του στο ethnos.gr , σημειώνοντας πως «οδικός χάρτης των επόμενων κινήσεών είναι το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό». Παράλληλα, μιλά για μια σειρά πρωτοβουλιών στο διπλωματικό πεδίο υπογραμμίζοντας πως «ακολουθώντας εξωτερική πολιτική αρχών, έχοντας αποκτήσει αυξημένο διπλωματικό κεφάλαιο, λειτουργούμε ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή».

Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Κώτσηρας επισημαίνει πως οι υπαρκτές διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να επιλυθούν από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά «σκοπός μας είναι να μην ανάγεται κάθε διαφωνία σε κρίση και να παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας». Για την κρίση στη Μέση Ανατολή, σημειώνει ότι «η Ελλάδα είναι παρούσα, αποτελώντας έναν συνεπή, αξιόπιστο συνομιλητή όλων των μερών» και θα συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά κάθε πρωτοβουλία που προάγει τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Μεσανατολικού. Στο θέμα του πόλεμου στην Ουκρανία «τηρήσαμε από την πρώτη στιγμή σταθερή στάση αρχής, χωρίς αστερίσκους, ενάντια στην επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό», αναφέρει ο Υφυπουργός, και «θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια για αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Τέλος, στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές, ο κ. Κώτσηρας τονίζει ότι με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την ισότιμη μεταχείριση των Ελλήνων εκλογέων και μιλά για τη συμβολή των προξενικών μας Αρχών στην ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι ελληνοτουρκικοί δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτοί και μέσα στην Άνοιξη θα γίνει μια ακόμα συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Βέβαια η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα έχει δείξει πως δεν έχει εγκαταλείψει πλήρως την ρητορική των υψηλών τόνων. Εκτιμάτε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ήρεμα νερά και πόσο εύκολο είναι σε δεύτερο χρόνο να υπάρξει μια προσφυγή στην Χάγη;

Γ.ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Έχουμε βάλει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε πορεία εξομάλυνσης και αυτό είναι ένα κεκτημένο που πρέπει να διαφυλάξουμε. Οι υπαρκτές διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας δεν μπορούν να επιλυθούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Αλλά σκοπός μας είναι να μην ανάγεται κάθε διαφωνία σε κρίση και να παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Προσερχόμαστε στα επόμενα βήματα, του πολιτικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης βήμα-βήμα, με σύνεση και αυτοπεποίθηση. Βασικό μας εφόδιο τόσο στις σχέσεις με την Τουρκία όσο και στις σχέσεις μας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής είναι η αταλάντευτη προσήλωσή μας στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο μιας κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή και διάχυσης της κρίσης; Θεωρείτε πως σε αυτή τη χρονική συγκυρία θα μπορούσαν να υπάρξουν και πρόσθετες διπλωματικές πρωτοβουλίες από τη Διεθνή Κοινότητα και ποιο ρόλο θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα σε μια τέτοια προσπάθεια;

Γ.ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή μας ανησυχεί βαθύτατα. Οι τραγικές απώλειες αμάχων και η χρήση ομήρων ως διαπραγματευτικό όπλο παραβιάζουν κατάφωρα κάθε έννοια ανθρώπινης αξίας. Απαιτείται να υπάρξει άμεση παύση των εχθροπραξιών και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι διπλωματικές προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη για την ειρήνευση στην περιοχή θα πρέπει να υποστηριχθούν και να ενταθούν.

Η Ελλάδα είναι παρούσα, αποτελώντας έναν συνεπή, αξιόπιστο συνομιλητή όλων των μερών. Ακολουθώντας εξωτερική πολιτική αρχών, έχοντας αποκτήσει αυξημένο διπλωματικό κεφάλαιο, λειτουργούμε ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε κάθε παράνομη χρήση βίας και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ενεργά κάθε πρωτοβουλία που προάγει τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Μεσανατολικού και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και τον κόσμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις ευρωεκλογές για πρώτη φορά οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (π.χ. να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους) θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο. Ποιες ασφαλιστικές δικλείδες έχουν μπει για να διασφαλιστούν τα προσωπικά δεδομένα αλλά και το αδιάβλητο της ψηφοφορίας;

Γ.ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου από τις ερχόμενες ευρωεκλογές εκσυγχρονίζεται ο τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος και γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την ισότιμη μεταχείριση των Ελλήνων εκλογέων. Οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους, χωρίς να χρειάζεται να διανύσουν εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα, χωρίς ταλαιπωρία.

Στη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, που ξεκινά με την εγγραφή μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Εσωτερικών και η οποία περιγράφεται αναλυτικά στον νόμο 5083/2024, τηρούνται όλες οι προδιαγραφές που έθεσε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) (ώστε να εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της ψηφοφορίας) και τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων προστατεύονται πλήρως από τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Δεδομένων και από την εθνική νομοθεσία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι τώρα πόσοι ομογενείς έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο και πως θα μπορούσε να αυξηθεί η συμμετοχή;

Γ.ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Στην ιστοσελίδα epistoliki.ypes.gov.gr, όπου μπορεί κανείς να εγγραφεί για να ψηφίσει με επιστολική ψήφο, δημοσιεύονται τακτικά στατιστικά στοιχεία για το σύνολο των εγγεγραμμένων. Ήδη έχουν εγγραφεί πάνω από 25.000 συμπολίτες μας – με το ποσοστό των εγγραφών εκτός Ελλάδας να βαίνει αυξανόμενο.

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια διαδικασία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, η ενημέρωση των συμπατριωτών μας ανά τον κόσμο είναι κρίσιμης σημασίας για την αύξηση της συμμετοχής. Είμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ηγείται της ενημερωτικής καμπάνιας, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού. Σχετικές οδηγίες έχουν ήδη σταλεί στις προξενικές μας Αρχές ανά τον κόσμο, οι οποίες θα συμβάλουν τόσο στην ενημέρωση των πολιτών για τη διαδικασία όσο και στη συνδρομή προς όσους δεν μπορούν να εγγραφούν μόνοι στην πλατφόρμα. Σε όλες μου τις επισκέψεις στο εξωτερικό στο τελευταίο διάστημα – στο Σικάγο, τις Βρυξέλλες, τη Βιέννη- διαπίστωσα το ενδιαφέρον των Ελλήνων για την επιστολική ψήφο και ελπίζουμε ότι η συμμετοχή θα αυξηθεί σημαντικά, όσο θα εντείνονται οι δράσεις ενημέρωσης και θα πλησιάζουμε στην καταληκτική προθεσμία υποβολής της αίτησης εγγραφής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις διατηρείται το καθαρό προβάδισμα της ΝΔ και δεν κλείνει η ψαλίδα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να υπάρξει εφησυχασμός στους ψηφοφόρους στις ευρωεκλογές και μία χαλαρή ψήφος;

Γ.ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Η διατήρηση του καθαρού προβαδίσματος της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις όπως και το αποτέλεσμα των τελευταίων εθνικών εκλογών, μας ενισχύει το αίσθημα ευθύνης για την εκπλήρωση των προσδοκιών του ελληνικού λαού και τη συνέχιση των πολυδιάστατων μεταρρυθμιστικών προσπαθειών για την οικοδόμηση μιας Ελλάδας ακόμα πιο ισχυρής, που θα εγγυάται την πρόοδο, ευημερία και ασφάλεια για όλους τους πολίτες - μιας πραγματικά ευρωπαϊκής χώρας. Αναμφισβήτητα, το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί αναγνώριση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τόσο των Ελλήνων πολιτών όσο και πλήθους ηγετών και προσωπικοτήτων ανά τον κόσμο, αναβαθμίζοντας τη διεθνή εικόνα της χώρας μας.

Βεβαίως, δεν εφησυχάζουμε και δεν αγνοούμε ότι πολλά προβλήματα παραμένουν. Για την επίλυσή τους θα χρειαστεί να δώσουμε μάχες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ένα ισχυρό αποτέλεσμα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας θα ενισχύσει τη φωνή της Ελλάδας στα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες. Θα δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών με όλες μας τις δυνάμεις, για το καλό της Ελλάδας και της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιες κινήσεις θα γίνουν το επόμενο διάστημα για την ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλάδας με την ομογένεια; Και τι ακριβώς προβλέπει το στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τον απόδημο Ελληνισμό;

Γ.ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Η ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Ομογένεια αποτέλεσε εξαρχής κορυφαία κυβερνητική μας προτεραιότητα, γεγονός που έχουμε αποδείξει έμπρακτα με σειρά πρωτοβουλιών, οι οποίες θα έχουν συνέχεια. Οδικός χάρτης των επόμενων κινήσεών μας είναι το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό. Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται μια ενοποιημένη, συνεκτική στρατηγική για τους Απόδημους Έλληνες, με ορίζοντα τετραετίας, ώστε να εξασφαλίζεται η διάρκεια και η συνέχεια, με συγκεκριμένη στοχοθεσία, άξονες και δράσεις. Στρατηγικοί στόχοι του Σχεδίου είναι, μεταξύ άλλων: η υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της Ομογένειας, η προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, η ενδυνάμωση των δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας, η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Έλληνες του Εξωτερικού και η προσέγγιση της νέας Διασποράς.

Οι βασικοί άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου έχουν τεθεί σε διαβούλευση μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εξωτερικών mfa.gr και ήδη έχει υπάρξει ανταπόκριση από Έλληνες από όλο τον κόσμο. Καλώ κάθε ενδιαφερόμενο αναγνώστη να το διαβάσει και να υποβάλει σχόλια και προτάσεις. Στόχος μας είναι το Στρατηγικό Σχέδιο να έχει δυναμικό χαρακτήρα, να αξιολογούνται οι δράσεις και να αναπροσαρμόζονται διαρκώς. Η αμφίδρομη επικοινωνία με τον Απανταχού Ελληνισμό είναι σταθερή μας επιδίωξη και πολύτιμος οδηγός στα επόμενα βήματά μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόσφατα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Β. Ζελένσκι στην Οδησσό, όπου μάλιστα κατά την διάρκεια της επίσκεψης σημειώθηκε πυραυλική επίθεση, και αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία. Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη αυτή;

Γ.ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τη στήριξη της Ελλάδας προς τον δίκαιο αγώνα της Ουκρανίας για την υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας. Πρόκειται για μια σταθερή στάση αρχής που τηρήσαμε από την πρώτη στιγμή, χωρίς αστερίσκους, ενάντια στην επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό.

Συμμετέχουμε στην αμυντική συνδρομή της ΕΕ προς την Ουκρανία, στηρίζουμε την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της και είχαμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για εκταμίευση πρόσθετου ποσού ύψους 50 δισ. ευρώ για την υποστήριξη της Ουκρανίας τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, οργανώσαμε πρόσφατα στο Υπουργείο Εξωτερικών διεθνές συνέδριο για την ανοικοδόμησή της.Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και να συμμετέχουμε ενεργά στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια για αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας.