«Η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας» λέει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας στην ανά χείρας συνέντευξη που παραχώρησε στο «Μ» σε μια μέρα που η Τουρκία κατέφυγε μια ακόμη φορά σε μαξιμαλιστικές θεωρίες περί Κυκλάδων και ενώ η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα κλείστηκε για τις 13 Μαΐου. Ο κύριος Κώτσηρας μας μίλησε με νηφαλιότητα για τα εθνικά θέματα και με εμφανή αισιοδοξία ανέπτυξε το σχέδιο του υπουργείου του για τους απόδημους: «Η πολιτική μας για τον απόδημο Ελληνισμό εντάσσεται στο πλαίσιο της εξωστρεφούς και ενεργητικής διπλωματίας μας» λέει και καταλήγει πως «οι Έλληνες της διασποράς είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας στο εξωτερικό με διαχρονικά ανεκτίμητη συμβολή στην πρόοδο της χώρας μας. Η ενίσχυση της φωνής τους και η σύσφιγξη των σχέσεών τους με τη μητέρα πατρίδα είναι υπόθεση εθνικής σημασίας.

Κύριε υφυπουργέ, σας ανησυχεί η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή; Πώς μπορεί να αποφευχθεί το δυσμενέστερο σενάριο;

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι, αναμφίβολα, κρίσιμες. Τις αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και εγρήγορση. Η χώρα μας καταδίκασε απερίφραστα τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ, καθώς τέτοιες ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια. Είναι ανάγκη να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές, ώστε να αποφευχθεί μια περαιτέρω διάχυση των εχθροπραξιών και να μη μετατραπεί η κρίση σε περιφερειακή σύγκρουση.
Σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους μας, συμμετέχουμε ενεργά σε όλες τις διπλωματικές προσπάθειες, ώστε να υπάρξει εκτόνωση της κρίσης. Ως αξιόπιστος συνομιλητής όλων των πλευρών, η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή με ουσιαστική συμβολή στις πρωτοβουλίες για αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Στις 13 Μαΐου είναι προγραμματισμένο το τετ α τετ του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στην Αγκυρα. Τι προσβλέπει η Αθήνα από αυτήν τη συνάντηση; Σημαίνει κάτι η προκλητική τουρκική ρητορική των τελευταίων ημερών;

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρηθεί κλίμα ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι όποιες υπαρκτές διαφωνίες μας να μην προκαλούν κρίσεις. Με την Τουρκία μάς ενώνει η γεωγραφία και είναι σημαντικό να συζητάμε με ειλικρίνεια και να αναζητούμε λύσεις. Βεβαίως, δεν αναμένουμε να λυθούν τα προβλήματα από τη μια στιγμή στην άλλη. Προχωράμε βήμα-βήμα, με αυτοπεποίθηση και σύνεση. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο στην Αγκυρα. Σταθερή πυξίδα μας η εξωτερική πολιτική αρχών, με έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Τι σηματοδοτεί η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη στην ευρωλίστα της ΝΔ αναφορικά με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις;

Ο Φρέντι Μπελέρης είναι ένας Ελληνας ομογενής, ο νόμιμα εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας, ο οποίος δικαιούται να έχει δίκαιη δίκη και να αναλάβει τα καθήκοντά του. Η υποψηφιότητά του θεωρούμε ότι έχει συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα, εκφράζει την προσήλωσή μας στο κράτος δικαίου. Από κει και πέρα, θα ήθελα να τονίσω ότι το ζήτημα του Φρέντι Μπελέρη δεν είναι ένα διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, αλλά ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Ανάγεται στο κράτος δικαίου, στην προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων και στη διεθνή προστασία των μειονοτήτων. Η Ελλάδα υπήρξε πρωταγωνίστρια στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και εξακολουθούμε να στηρίζουμε την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλά αυτή η διαδικασία έχει κανόνες. Ο σεβασμός στο κράτος δικαίου, στη δημοκρατία και στα δικαιώματα των μειονοτήτων αποτελούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις.


Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Εξωτερικών για την ενδυνάμωση των σχέσεων με τον απόδημο Ελληνισμό;

Η ενδυνάμωση των σχέσεων του μητροπολιτικού κέντρου με τον απόδημο Ελληνισμό αποτελεί βασική προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Προς αυτήν την κατεύθυνση, σε συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, εκπονήσαμε για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο για τον απόδημο Ελληνισμό, με ορίζοντα τετραετίας, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια.
Το σχέδιο αποτυπώνει το όραμά μας για τους Ελληνες της διασποράς και διαρθρώνεται σε έξι στρατηγικούς στόχους: την υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της ομογένειας, την αξιοποίηση της παρουσίας του ομογενειακού στοιχείου για προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος, την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, παράδοσης και πολιτισμού με έμφαση στη νέα γενιά, τη διατήρηση και ενδυνάμωση δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας, την ενίσχυση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών στον τομέα της Διασποράς και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις προξενικές Αρχές.
Κάθε στόχος αναλύεται σε περαιτέρω άξονες, για την επίτευξη των οποίων προβλέπονται συγκεκριμένες δράσεις, όπως, ενδεικτικά, η δημιουργία μητρώου ομογενειακών οργανώσεων και ιστότοπου για τον απόδημο Ελληνισμό, εκπαιδευτικά προγράμματα ανταλλαγών, φιλοξενίας και πρακτικής άσκησης νέων της Διασποράς στην Ελλάδα και η διαρκής αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Ελληνες του εξωτερικού.
Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις συνέργειες με άλλα υπουργεία και φορείς και στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και έχουμε ήδη υλοποιήσει σειρά δράσεων για την ενίσχυση των αποδήμων. Ενδεικτικά, θα ήθελα να αναφερθώ στη δημιουργία ειδικής ενότητας στον ιστότοπο gov.gr για τους Ελληνες του εξωτερικού, στην επέκταση της ψηφιακής πλατφόρμας εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας staellinika.com και στον ψηφιακό μετασχηματισμό των προξενικών υπηρεσιών, ένα έργο κομβικής σημασίας για την ταχύτερη, καλύτερη, εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των αποδήμων, που θα βελτιώσει την καθημερινότητά τους.
Η πολιτική μας για τον απόδημο Ελληνισμό εντάσσεται στο πλαίσιο της εξωστρεφούς και ενεργητικής διπλωματίας μας. Οι Ελληνες της διασποράς είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας στο εξωτερικό με διαχρονικά ανεκτίμητη συμβολή στην πρόοδο της χώρας μας. Η ενίσχυση της φωνής τους και η σύσφιγξη των σχέσεών τους με τη μητέρα πατρίδα είναι υπόθεση εθνικής σημασίας.

Ανταποκρίνονται οι ομογενείς στον στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Εξωτερικών που έχει τεθεί σε διαβούλευση και πότε ολοκληρώνεται;

Η ανταπόκριση της ομογένειας στο στρατηγικό σχέδιο για τον απόδημο Ελληνισμό υπήρξε σημαντική. Γίναμε αποδέκτες αναλυτικών και καλά επεξεργασμένων προτάσεων από ομογενειακές οργανώσεις, αλλά και μεμονωμένους πολίτες από όλον τον κόσμο. Το έντονο ενδιαφέρον των αποδήμων διαπίστωσα και στις επαφές μου με μέλη και εκπροσώπους της ομογένειας στις πρόσφατες επισκέψεις μου στο εξωτερικό και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας κάθε πρόταση. Ασφαλώς, πολλές από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν θα ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο. Σε κάθε περίπτωση, επιδιώκουμε το στρατηγικό σχέδιο να έχει δυναμικό χαρακτήρα, με διαρκή αξιολόγηση και αναπροσαρμογή των δράσεων, ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.


Δύο μήνες πριν από τις κάλπες τα κόμματα μετρούν δυνάμεις... Σας προβληματίζει η άνοδος των κομμάτων που κινούνται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας και μια ενδεχόμενη διαρροή ψηφοφόρων σας;

Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι μια τάση που διαπιστώνεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε κάθε μία. Βρισκόμαστε όμως σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα και είναι πιο σημαντική από ποτέ η διατήρηση της σταθερότητας και η συνέχιση της προώθησης σύγχρονου μεταρρυθμιστικού έργου. Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει εμπράκτως ότι αποτελεί τη μοναδική επιλογή σταθερότητας και αξιοπιστίας που μπορεί να τα επιτύχει αυτά. O πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη δημόσια παρουσία του έχει συμβάλει στην ενδυνάμωση της εικόνας της χώρας και έχει επιτύχει χειροπιαστά αποτελέσματα εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι σημαντικό λοιπόν η Νέα Δημοκρατία να ενισχυθεί στις ευρωεκλογές, να έχει ακόμα πιο ισχυρή εκπροσώπηση στην Ευρώπη και να συνεχίσει την ενεργητική άσκηση πολιτικής σε όλα τα διεθνή fora. Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς.

Λόγω της θητείας σας στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και της επαγγελματικής ιδιότητάς σας, τελικά τι δεν λειτουργεί σωστά και έχουμε τόση έξαρση σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και παραβατικότητας ανηλίκων;


Κ. Κουτροκόη, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ζήτημα της αύξησης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και παραβατικότητας ανηλίκων απασχολεί έντονα την κυβέρνηση και για τον λόγο αυτόν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα από τα συναρμόδια υπουργεία. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου απαιτούνται οριζόντιες δράσεις και διεπιστημονική συνεργασία. Μάλιστα, όπως γνωρίζετε, σε συνέχεια των σημαντικών τροποποιήσεων στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που είχαν λάβει χώρα τόσο κατά την προηγούμενη κυβερνητική θητεία όσο και κατά την παρούσα, το νομοθετικό πλαίσιο για την πρόληψη και καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας εκσυγχρονίστηκε έτι περαιτέρω, ενώ σημαντικές πρωτοβουλίες λαμβάνονται και από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Κοινωνικής Συνοχής και Παιδείας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει έμπρακτα πως λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα για την περαιτέρω θωράκιση των δικαιωμάτων των ευάλωτων συμπολιτών μας και, μάλιστα, με οριζόντιες πρωτοβουλίες. Ενδεικτικά αναφέρω το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού που υιοθετήθηκε το 2021, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση 2022-2027, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.