Ο Γιώργος Κώτσηρας λέει στην εφημερίδα “tomanifesto” πως «η εκλογική διαδικασία της 21ης Μαΐου είναι η κρίσιμη κάλπη, καθώς αυτή εντέλει θα στείλει το μήνυμα έκφρασης του λαού και ποιος επιθυμεί να κυβερνήσει τη χώρα» και ευελπιστεί πως θα συνεχίσει να εκπροσωπεί τους συμπολίτες του στο Κοινοβούλιο, με στόχο να βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες διαβίωσης στη Δυτική Αττική, όπου και πολιτεύεται.

 

Στην ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ

 

Ποιες είναι οι προκλήσεις που καλείστε να διαχειριστείτε και ποιο το όραμά σας για τη Δυτική Αττική;

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω και της δικής μας συμβολής και της αγαστής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με τους αυτοδιοικητικούς και τοπικούς φορείς, δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις έτσι ώστε να δρομολογηθούν στη Δυτική Αττική μία σειρά εμβληματικών επενδύσεων και έργων.

Η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, το Εμπορευματικό Κέντρο Θριασίου στην περιοχή του Ασπροπύργου, το σπουδαίο έργο της αναβάθμισης και επέκτασης της νέας γραμμής του Προαστιακού, από τα Ανω Λιόσια μέχρι τα Μέγαρα, η αναβάθμιση των δημόσιων δομών Υγείας (Θριάσιο Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας Ελευσίνας, Μεγάρων & Ερυθρών), η ενίσχυση της αστυνόμευσης, η χρηματοδότηση των δήμων για σημαντικά έργα καθημερινότητας καθιστούν πλέον τη Δυτική Αττική από «ουραγό» και έναν παραμελημένο τόπο σε πρωταγωνίστρια σε όλους τους τομείς.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, ευελπιστώ ότι θα συνεχίσω να εκπροσωπώ τους συμπολίτες μου στο Κοινοβούλιο, με στόχο να βελτιώσουμε περαιτέρω τις συνθήκες διαβίωσης στη Δυτική Αττική, μέσα από εμβληματικά έργα υποδομής και καίριες παρεμβάσεις, που θα αφήνουν ένα ξεκάθαρο αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα στον τόπο μας.

 

Στόχος η αυτοδυναμία. Πόσο εφικτή είναι για τη Νέα Δημοκρατία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις;

Οπως έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναδειχθεί μία αυτοδύναμη κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη. Ωστόσο, υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες η Νέα Δημοκρατία να επιτύχει την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη.

Θέλω όμως να είμαι ξεκάθαρος: η εκλογική διαδικασία της 21ης Μαΐου είναι η κρίσιμη κάλπη, καθώς αυτή εντέλει θα στείλει το μήνυμα έκφρασης του λαού και ποιος επιθυμεί να κυβερνήσει τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, βεβαίως και τις λαμβάνουμε υπ’ όψιν, όπως κάνουν άλλωστε και όλα τα κόμματα. Αυτό που καταγράφεται και δεν αμφισβητείται είναι το ξεκάθαρο προβάδισμα που έχει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και η επιθυμία των πολιτών να υπάρξει μία σταθερή πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Αποκωδικοποιώντας αυτήν την επιθυμία, η εξασφάλιση της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας εξασφαλίζει και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο μας.

 

Θεωρείτε πως σε περίπτωση νίκης σας υπάρχει περιθώριο κυβέρνησης συνεργασίας εφόσον κριθεί αναγκαίο;

Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε κυβερνήσεις με συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει –και αρκεί να δείτε τη σύνθεση της κυβέρνησης σήμερα– ότι έχει ενσωματώσει στο κυβερνητικό σχήμα και στελέχη τα οποία δεν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία.

Αυτό αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο, προκειμένου οι πολίτες να μας δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στις κάλπες, η οποία ψήφος θα οδηγήσει σε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση και κατ’ επέκταση σε μία αυτοδύναμη Ελλάδα.

Η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις που θα μπορούν να διαχειρίζονται με ταχύτητα και αποφασιστικότητα τις προκλήσεις που υπάρχουν.

 

Κάνοντας απολογισμό της τετραετίας και της θητείας σας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, δηλώνετε ικανοποιημένος από την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης; Εγιναν λάθη και παραλείψεις και ποια είναι αυτά;

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης και σε αυτό το κρίσιμο κομμάτι που αναφέρετε, έχουμε λάβει από την αρχή της παρούσας διακυβέρνησης, με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα, ουσιαστικές πρωτοβουλίες.

Ενδεικτικά σας αναφέρω την πιλοτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών πινακίων, την ψηφιακή αίτηση και παραλαβή ποινικού μητρώου μέσω του gov.gr, την εφαρμογή διατάξεων του κανονισμού για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, την τροποποίηση των διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, της νομοθεσίας για το Ελεγκτικό Συνέδριο και τους δικαστικούς υπαλλήλους, καθώς και του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μέσω των οποίων παρέχεται επιπρόσθετη προστασία στα θύματα εγκληματικών πράξεων και ιδίως στα πλέον ευάλωτα απ’ αυτά, όπως είναι τα ανήλικα θύματα. Επίσης, οφείλω να αναφερθώ στην υλοποίηση δράσεων για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, στην ολοκλήρωση σύνταξης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στην υλοποίηση δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.

Ολες αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν αναμορφώσει το δικαστικό σύστημα στη χώρα μας και αποσκοπούν στην άμεση, αποτελεσματική και ποιοτική πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη για την άσκηση των δικαιωμάτων τους.

Επιπρόσθετα, αποσκοπούν στην εξασφάλιση της αποδοτικότητας και της ποιότητας του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, καθώς και της ανεξαρτησίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, των δικαστικών λειτουργών και στην περαιτέρω επιμόρφωσή τους, στην ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη Δικαιοσύνη προς υποβοήθηση του έργου όλων των παραγόντων που υπηρετούν τον ευαίσθητο αυτό χώρο και την ενίσχυση των διαδικασιών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Αναμφίβολα, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης. Η συνολικότερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2019 θα συνεχιστεί και κατά την επόμενη κυβερνητική περίοδο, όπου οι πολίτες είμαι πεπεισμένος ότι θα αναγνωρίσουν το σημαντικό αυτό έργο.