Την έμφαση που δίνει το υπουργείο Εξωτερικών στη στήριξη της ελληνομάθειας και στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού διεθνώς τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, απευθύνοντας χαιρετισμό, χθες Πέμπτη, κατά την έναρξη του συνεδρίου με τίτλο «Η διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας στα πανεπιστήμια του εξωτερικού: προκλήσεις και προοπτικές». Το συνέδριο διοργανώνουν στην Αθήνα το Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών.

Όπως σημείωσε ο κ. Κώτσηρας, «αφετηρία μας είναι το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό και το Στρατηγικό Σχέδιο για τη Δημόσια Διπλωματία, δύο σχέδια με ορίζοντα τετραετίας, στους κεντρικούς άξονες των οποίων περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η προώθηση της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας, καθώς και η προβολή του πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας, με έμφαση στην αξιοποίηση νέων τεχνολογικών εργαλείων».

03-kotsiras.JPG

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός επισήμανε πρόσφατες δράσεις, όπως την αναβάθμιση της πλατφόρμας διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας staellinika.com και τη συνεργασία με τον φορέα Study in Greece, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της Ελλάδας στη διεθνή ακαδημαϊκή σκηνή και των ευκαιριών προς ξένους και ομογενείς φοιτητές να γνωρίσουν καλύτερα τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κώτσηρας στη συνεργασία του υπουργείου Εξωτερικών με το ΕΚΠΑ, υπογραμμίζοντας τον «καίριο ρόλο» του Πανεπιστημίου Αθηνών στην προαγωγή της ελληνικής γλώσσας, η οποία αποτελεί «συστατικό και υπαρξιακό στοιχείο για το σύνολο του Ελληνισμού», όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο υφυπουργός.

02-kotsiras.JPG
01-kotsiras.JPG