Τον ρόλο της οικογένειας στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων υπογραμμίζει σε δήλωσή του στο «Μανιφέστο» ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος ε.τ. Ένωσης Αστυνομικών Ν.Α. Αττικής, σημειώνοντας πως «μόνο η φωτεινή οικογενειακή μέριμνα και θαλπωρή και μια ελληνοκεντρική ανθρωπιστική παιδεία μπορούν να αποτρέψουν τους νέους μας από τα μιντιακά υποπροϊόντα και την καλπάζουσα τηλεοπτική αχυροφαγία».

Αναλυτικά ο Γιώργος Καλλιακμάνης δήλωσε στο «Μανιφέστο»:

Κατά τον Ουγκό εάν μορφώσουμε το κεφάλι του λαού, δεν θα βρεθούμε στην ανάγκη να το κόψουμε. Η παιδεία, που δεν μορφώνει μόνο τον νου, αλλά κυρίως διαπλάθει και διαμορφώνει την ψυχή, μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην ογκούμενη νεανική παραβατικότητα.

Είναι γνωστές οι κοινωνιολογικές αναλύσεις που θέλουν γενεσιουργό αιτία της παραβατικής συμπεριφοράς και της ποικιλώνυμης βίας τις εισοδηματικές ανισότητες και τις ταξικές διαφορές. Ολοι οι ανασφαλείς νέοι που πιέζονται εσωτερικά προσπαθούν με τη βίαιη εκτόνωσή τους να τονωθούν ψυχολογικά, και επειδή ένας άνθρωπος που τον εμπιστευόμαστε κάποτε υπήρξε ένα παιδί που μας εμπιστεύθηκε, εάν σπείρουμε ασυλλόγιστα στην παιδική ψυχή τους ανέμους της ανασφάλειας και της αστοργίας, θα θερίσουμε αργότερα τις θύελλες της κοινωνικής παραβατικότητας και της βίας.

Μία ακόμη αιτία της αντικοινωνικής συμπεριφοράς των νέων είναι ο μειωμένος αυτοσεβασμός τους, ο ανύπαρκτος αξιακός κώδικας. Η απομυθοποίηση των παραδοσιακών φορέων της αυθεντίας προσθέτει τη δική της μαύρη πινελιά στον πίνακα της νεανικής αμφισβήτησης και δυσπιστίας. Ο Αγγελος Τερζάκης έγραφε: «Από εδώ και μπρος όλο και πιο πολύ ο πολιτικός θα ελέγχεται, ο διδάσκων θα κρίνεται και ο γονιός καθημερινά θα αποδεικνύεται αντάξιος της αποστολής του». Οταν όμως αυτά τα διαχρονικά ηθικά πρότυπα δέχονται τα πυρά της αμφισβήτησης και συχνά εκτοπίζονται από τα διάφορα θνησιγενή τηλεοπτικά κακέκτυπα, μόνο η φωτεινή οικογενειακή μέριμνα και θαλπωρή και μια ελληνοκεντρική ανθρωπιστική παιδεία μπορούν να αποτρέψουν τους νέους μας από τα μιντιακά υποπροϊόντα και την καλπάζουσα τηλεοπτική αχυροφαγία.