Για τις δυνατότητες μιας στρατηγικής συνεργασίας της Ελλάδας με την Ινδία μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξη του στο αγγλόφωνο, ινδικό ειδησεογραφικό δίκτυο WION.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο συνεργασίας μεταξύ μιας ναυτικής χώρας όπως η Ελλάδα με την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. «Η Ελλάδα και η Ινδία μπορούν να ξεκινήσουν μια αμοιβαία επωφελή στρατηγική συνεργασία ενισχύοντας τις διμερείς σχέσεις και επενδύοντας στη συνδεσιμότητα. Για το σκοπό αυτό, οι θαλάσσιες υποδομές στην Ελλάδα, όπως το λιμάνι του Πειραιά, μπορούν να γίνουν πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη» είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών.

Οι πολιτικές, οικονομικές και αμυντικές σχέσεις Ελλάδας-Ινδίας 

Ακόμα, ο κ. Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στις πολιτικές, οικονομικές και αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών, ανέφερε: «Οι πολιτικές σχέσεις μας είναι άριστες και ελπίζουμε ότι θα ενισχύσουμε και θα διευρύνουμε περαιτέρω τους οικονομικούς δεσμούς μας». Ως ενδεικτικά παραδείγματα αυτών των καλών σχέσεων παρουσίασε, μεταξύ άλλων, τον 13ο γύρο πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας-Ινδίας σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών και την 8η Σύνοδο Μεικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας-Ινδίας, στην Αθήνα, το 2022, η οποία «οδήγησε στην υπογραφή Πρωτοκόλλου για το Εμπόριο, την Ενέργεια, τον Τουρισμό και τη Θαλάσσια Συνεργασία». 

Αναφορικά με την άμυνα, ο υπουργός τόνισε: «Εκτός από την αμοιβαία συμμετοχή τμημάτων των ενόπλων δυνάμεων σε στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγουν οι δύο χώρες, ο αρχηγός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας επισκέφθηκε την Ινδία, τον Ιούνιο, ενώ πρόσφατα επισκέφθηκε την Ελλάδα και η ηγεσία της Ακαδημίας Αμυντικής Διοίκησης των Ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων».

«Ιστορική» η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα

Για την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi που αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε: «Πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη, δεδομένου ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα μετά από 40 χρόνια. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού Modi στην Ελλάδα θα δώσει νέα ώθηση στη δυναμική των σχέσεών μας. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης αναμένει με μεγάλη χαρά να υποδεχθεί τον πρωθυπουργό Modi».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχουν εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες που διερευνούν Ελλάδα και Ινδία για να ενισχύσουν περαιτέρω τους οικονομικούς δεσμούς τους, ο υπουργό απάντησε ότι «το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων επιβεβαιώθηκε στην 8η Σύνοδο της Μεικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας-Ινδίας. Η πρόοδος στην εμπορική συνεργασία αντικατοπτρίζεται στα σχετικά στοιχεία, καθώς ο όγκος του διμερούς εμπορίου μας αυξήθηκε κατά 58% το 2022, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών (1,32 δισ. ευρώ)».

Όπως, υπενθύμισε, «το 2019, η συμμετοχή της Ινδίας ως τιμώμενης χώρας στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης - τη μεγαλύτερη ετήσια εμπορική έκθεση στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη - αποτέλεσε ορόσημο για την ενίσχυση της εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας μας. Για το σκοπό αυτό, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στις θαλάσσιες υποδομές και τα logistics της δίνει την ευκαιρία να γίνει η πύλη προς την ευρωπαϊκή αγορά για τα ινδικά προϊόντα». 

«Επιπλέον, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στις στρατηγικές ινδικές επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια, στις υποδομές λιμένων και αεροδρομίων, στη ναυτιλία, στην πληροφορική, την υγεία, τη γεωργία, τον τουρισμό, τον κινηματογράφο και την οπτικοακουστική παραγωγή. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε αμοιβαίως επωφελείς συνέργειες», πρόσθεσε.

Συνεργασία για την πράσινη ανάπτυξη και την ασφαλή και ελεύθερη ναυσιπλοΐα

Ο κ. Γεραπετρίτης, αφού τόνισε ότι «η προστασία του πλανήτη και η προώθηση της πράσινης ανάπτυξης αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης», μίλησε και για τη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η μεταφορά τεχνολογίας και η βιώσιμη ανάπτυξη: «Φιλοδοξούμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας με την Ινδία σε θέματα ενεργειακής μετάβασης για να επιτύχουμε το βιώσιμο εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των οικονομιών μας. Η Ελλάδα απολαμβάνει περισσότερες από 250 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο και διαθέτει ισχυρό αιολικό δυναμικό».

«Ως εκ τούτου, η χώρα μας παρουσιάζει σημαντικό ανεκμετάλλευτο δυναμικό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Από αυτή την άποψη, η Ελλάδα είναι υπερήφανη που συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που έχουν υπογράψει και επικυρώσει τη Συμφωνία της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας (ISA), μια πρωτοβουλία της Ινδίας και της Γαλλίας με στόχο την ανάπτυξη τεχνολογιών ηλιακής ενέργειας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», συμπλήρωσε.

Επίσης, ο υπουργός ερωτήθη και για τη συνεργασία των δύο χωρών για την ασφάλεια και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στη Μεσόγειο, απαντώντας: «Η Ελλάδα και η Ινδία είναι προσηλωμένες στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) ως θεμελιώδεις πυλώνες ενός διεθνούς θαλάσσιου περιβάλλοντος που βασίζεται σε κανόνες. Έχουμε πλήρη επίγνωση της στρατηγικής σημασίας ενός ελεύθερου, ανοικτού και χωρίς αποκλεισμούς Ινδικού-Ειρηνικού και, ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε αυτόν το στόχο. Χαιρετίζουμε, επίσης, την Πρωτοβουλία του Ινδικού-Ειρηνικού Ωκεανού (IPOI), η οποία υποστηρίζει πλήρως την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε ένα ασφαλές, σταθερό και βιώσιμο θαλάσσιο πεδίο».

«Επιπλέον, η συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση ATALANTA της EUNAVFOR, με εντολή την αποτροπή, πρόληψη και καταστολή της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας στη θάλασσα, την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και τη συμβολή στο εμπάργκο όπλων στη Σομαλία, έχει αναβαθμίσει σημαντικά τον ρόλο της χώρας μας ως φορέα παροχής ασφάλειας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, η οποία βρίθει προκλήσεων», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης. 

Η Ινδία στην προεδρία της G20 και η τριμερής συνεργασία της με Ελλάδα και Κύπρο

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνέντευξη, ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο και για το γεγονός ότι η Ινδία πρόσφατα ανέλαβε την προεδρία της G20: «Η Ινδία ανέλαβε την προεδρία της G20 σε μια περίοδο διεθνούς αναταραχής και παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης. Η Ελλάδα χαιρετίζει τη φιλοδοξία της Ινδίας να αντιμετωπίσει σημαντικές παγκόσμιες προκλήσεις με συμπεριληπτικό τρόπο, μέσω επωφελών λύσεων συνεργασίας».

Στο τέλος, είπε για την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ινδίας: «Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο κράτη-μέλη της ΕΕ με σημαντικό αποτύπωμα στο παγκόσμιο εμπόριο και την Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτή την ιδιότητα, μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδίας. Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα εκτιμά τη μακροχρόνια συνεπή θέση και υποστήριξη της Ινδίας για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού».