Τον ομόλογό του από τη Χιλή Alberto van Klaveren συνάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο κ. Γεραπετρίτης με τον Χιλιανό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος έχει επισκεφθεί την Αθήνα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την πρόθεση των δύο χωρών να διευρύνουν τη συνεργασία μεταξύ τους σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία, η ενέργεια, η πράσινη ανάπτυξη, οι επενδύσεις και η ναυτιλία. 

Επίσης, μίλησαν και για την προοπτική να συμβάλλει η Ελλάδα στην προώθηση της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Χιλής: «Η Ελλάδα, παράλληλα, είναι έτοιμη να παράσχει τις καλές της υπηρεσίες για να προωθήσει τη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Χιλής». 

«Ελλάδα και Χιλή εμπνεόμαστε από κοινές, θεμελιώδεις αξίες»

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ομόλογό του στη Χιλή ότι «Ελλάδα και Χιλή εμπνεόμαστε από κοινές, θεμελιώδεις αξίες: τη δημοκρατία και την ειρήνη των λαών».

Ακόμα, επεσήμανε ότι «η αγάπη για τη νομική επιστήμη και το Δίκαιο, που αποτελεί τη βάση κάθε ευνομούμενης πολιτείας» είναι κάτι που συνδέει προσωπικά τον ίδιο και τον ομόλογό του, ενώ πρόσθεσε: «Μοιραζόμαστε την πίστη στην ειρηνική επίλυση των διαφορών σε διακρατικό επίπεδο επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο κατ' εξοχήν θεραπεύει ο φίλος υπουργός Εξωτερικών της Χιλής».

Για την ελληνική συμμετοχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Επίσης, ευχαρίστησε τον Alberto van Klaveren για τη δέσμευση της Χιλής να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το 2025-2026. Σε αυτό το σημείο δήλωσε ότι η χώρα μας είναι πρόθυμη να αντιμετωπίσει την παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής κρίσης μέσα από τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα εργαστεί για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως αυτή της κλιματικής κρίσης, με το σκληρό πρόσωπο της οποίας ήρθαν αντιμέτωπες οι χώρες μας αυτή τη χρονιά», είπε χαρακτηριστικά.

«Η δύναμη των λαών»

Σημείωσε ακόμη πως «πέρα από τις κοινές αξίες, είναι και οι ίδιοι οι άνθρωποι που ενώνουν τους λαούς μας», μιλώντας σε αυτό το σημείο για την ελληνική κοινότητα που βρίσκεται στη Χιλή: «Eίναι η μικρή, αλλά δραστήρια ελληνική κοινότητα στη Χιλή, διακεκριμένο μέλος της οποίας είναι και η σύντροφος του Προέδρου της Χιλής, η Irina Karamanos, με καταγωγή από την Κύμη της Ευβοίας».

Στο τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης έκανε αναφορά και στον νομπελίστα ποιητή από τη Χιλή Πάμπλου Νερούδα και τον δικό μας σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη, λέγοντας ότι αυτή «είναι η δύναμη των λαών, όπως την αποτύπωσε στο συγκλονιστικό έργο-σύμβολο της ελευθερίας Canto General, ο νομπελίστας Χιλιανός ποιητής Πάμπλο Νερούδα, το οποίο μελοποίησε ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης μας, Μίκης Θεοδωράκης».