Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, επισκέφθηκε τη Βεγγάζη, όπου μεταξύ άλλων είχε συνάντηση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Τον περασμένο Φεβρουάριο μετέβη στη Συρία, όπου συναντήθηκε με τον νέο μεταβατικό πρόεδρο, Αχμέντ Χουσεΐν αλ Σαράα, πρώην τζιχαντιστή. Παράλληλα, οι επαφές του με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν –πρώην επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ– έχουν καταστεί συχνές. Πρόκειται για ένα σκηνικό διπλωματικής δραστηριότητας που δύσκολα θα φανταζόταν ο ίδιος μερικά χρόνια νωρίτερα, πριν από την είσοδό του στην πολιτική το 2019 και ιδίως πριν από την ανάληψη της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών το καλοκαίρι του 2023.
Υστερα από μια τετραετία ως υπουργός Επικρατείας –θέση από την οποία ανέλαβε κρίσιμες αποστολές και λειτουργούσε ουσιαστικά ως εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού– ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών. Πέραν της εμπιστοσύνης που είχε αναπτυχθεί μεταξύ Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη, σύμφωνα με τον δεύτερο υπήρχε «μια κοινότητα πνεύματος όσον αφορά τη σημασία του ορθού λόγου στη διαδικασία λήψης αποφάσεων».
Η ανάληψη των καθηκόντων του Γεραπετρίτη συνέπεσε με την έναρξη μιας περιόδου αποκλιμάκωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η διαφορά στο ύφος, στις δημόσιες τοποθετήσεις και στην προσέγγιση σε σχέση με τον προκάτοχό του, Νίκο Δένδια, ήταν εμφανής, όπως και το διαφορετικό περιβάλλον εντός του οποίου κλήθηκαν να κινηθούν. Ο μεν Γεραπετρίτης ανέλαβε κατά τη διάρκεια μιας φάσης των θεωρούμενων «ήρεμων νερών» –παρά τα ζητήματα που ανέκυψαν λόγω Άγκυρας όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου–, ο δε Δένδιας σε μια περίοδο ιδιαίτερης έντασης, με αποκορύφωμα την κρίση του 2020 που Αθήνα και Άγκυρα βρέθηκαν μια ανάσα από τη σύρραξη αλλά και την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου λίγους μήνες νωρίτερα.
Παρά το σχετικά πιο ήρεμο κλίμα και τη διάνοιξη διαύλων, η ελληνοτουρκική προσέγγιση έχει επιβραδυνθεί. Ο ίδιος ο κ. Γεραπετρίτης, με σταθερά αισιόδοξη στάση, εξέφραζε –και σε ιδιωτικό επίπεδο– την πεποίθησή του πως ο διάλογος μπορεί να αποδώσει άμεσα πρακτικά και αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα. Ωστόσο, φάνηκε ότι είχε υπερβολικά υψηλές προσδοκίες για την ταχύτητα και το βάθος της ελληνοτουρκικής προόδου.
Η προσέγγισή του, πάντως, προκάλεσε αντιδράσεις. Δέχθηκε επικρίσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από πρώην πρωθυπουργούς και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με κατηγορίες περί «υποχωρητικότητας» ή «ήπιας στάσης». Χαρακτηρίστηκε –σε ακραίους τόνους– ακόμη και ως «προδότης» ή «μειοδότης». Ο ίδιος, απαντώντας σε αυτά, ανέφερε τον Σεπτέμβριο του 2024 (Τα Νέα): «Η μισαλλοδοξία και η έλλειψη ορίων στον δημόσιο λόγο είναι μια καθημερινή γροθιά στο στομάχι και απαιτεί ανεξάντλητα αποθέματα ψυχραιμίας και στοχοπροσήλωσης ώστε να εξακολουθεί κανείς να πράττει ανεπηρέαστος το ορθό».
Πρόσφατα (Πρώτο Θέμα), δήλωσε πως δεν θα χαρακτήριζε ποτέ κάποιον ως προδότη ή μειοδότη, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πρόσωπα με διαφορετικά, πολιτικά ή ιδεολογικά, κίνητρα. Όπως είπε, «υπεύθυνος πατριώτης είναι εκείνος ο οποίος αντιμετωπίζει τους συμπολίτες του με τρόπο που να διασφαλίζει την ευημερία τους και την ειρήνη τους». Επανέλαβε επίσης ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, αλλά πολίτης, και ότι σκοπεύει να επιστρέψει στην ακαδημαϊκή του δραστηριότητα μετά την πολιτική.
Αυτή την περίοδο, ο υπουργός Εξωτερικών επικεντρώνεται στις εξελίξεις στη Λιβύη, επιδιώκοντας την αποκατάσταση της ελληνικής παρουσίας και την αποτροπή επικύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου από την κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να επισκεφθεί και την Τρίπολη, έδρα της έτερης κυβέρνησης, στις 15 Ιουλίου. Παράλληλα, κινείται και στο μέτωπο των ελληνοαλβανικών σχέσεων, οι οποίες επηρεάστηκαν καταλυτικά –κατόπιν αλβανικής υπαιτιότητας– από την καθαίρεση και φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη. Χθες, μάλιστα, ο κ. Γεραπετρίτης πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κορυτσά, εγκαινιάζοντας το ανακαινισμένο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.
Στα θετικά της μέχρι τώρα θητείας του ο ίδιος καταγράφει και την επανεκκίνηση των άτυπων πενταμερών συναντήσεων για το Κυπριακό, μια διαδικασία που είχε παραμείνει στάσιμη από το 2021.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης δεν έχει λογαριασμούς σε Instagram, X ή TikTok. Διατηρεί δύο μάλλον «ξεχασμένα» προφίλ σε Facebook και LinkedIn, στο ένα εκ των οποίων η φωτογραφία είναι αρκετά παλιά. Παρότι είναι επικοινωνιακός, ευγενής και δίνει συχνά συνεντεύξεις (όχι πάντοτε στα ενδεδειγμένα μέσα), δεν υιοθετεί τη συνήθη πρακτική της διαρκούς προβολής των δράσεών του μέσω των κοινωνικών δικτύων. Είναι της παλαιάς σχολής και έτσι αντιλαμβάνεται τη διπλωματία: μια δραστηριότητα που απαιτεί πολλή δουλειά, δίχως φωνές και χωρίς πολλά φώτα δημοσιότητας. Αν το πρόσημο της θητείας του είναι θετικό θα φανεί στο μέλλον. Άλλωστε, όπως και ο ίδιος έμαθε στο υπουργείο Εξωτερικών, τα αποτελέσματα μιας ενέργειας στη διπλωματία φαίνονται σε βάθος χρόνου.