Στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες περιλαμβάνει το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων με την ονομασία “Ελλάδα μπροστά”, το οποίο έχει ήδη δημοσιοποιηθεί αναφέρεται σε άρθρο του στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας τα “Νέα” ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Στο επίπεδο του κράτους, το επόμενο βήμα είναι η κάθετη οργάνωση, που περιλαμβάνει τοπική αυτοδιοίκηση και αποκέντρωση», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Γεραπετρίτης: «Στο επίπεδο της κοινωνίας, συνεκτικό σχέδιο για την ίση μεταχείριση και την ισότητα ευκαιριών όλων των πολιτών, ενώ επισπεύδεται η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των ΑΜΕΑ. Στο επίπεδο της παιδείας, έρχεται η νέα δομή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η αναδιοργάνωση του ΔΟΑΤΑΠ με σκοπό να αναδειχθεί η αυτονομία και η εξωστρέφεια των πανεπιστημίων μας και να επιταχυνθεί η διαδικασία αναγνώρισης των ακαδημαϊκών τίτλων του εξωτερικού. Στο επίπεδο της υγείας θα εδραιωθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα συνολικής φροντίδας από την πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα μέχρι την αποκατάσταση. Στο επίπεδο της δικαιοσύνης θα έλθουν σημαντικές εκσυγχρονιστικές δομές και θα τροποποιηθούν σταδιακά οι κώδικες ποινικής και πολιτικής δικονομίας, ο ποινικός κώδικας και ο κώδικας δικαστηρίων και δικαστικών λειτουργιών» και προσθέτει και τονίζει:

«Όλες οι τομές έχουν ως κοινό παρανομαστή τον πολίτη».

Ο υπουργός Επικρατείας, καταλήγοντας, σημειώνει ότι «σύμμαχος θα είναι οι σημαντικοί πόροι ύψους 77 δισ. ευρώ που θα έρθουν στην πατρίδα μας τα επόμενα χρόνια» και επισημαίνει: «Το πιο σημαντικό είναι, όμως, ότι για πρώτη φορά οι πόροι αυτοί δεν θα αναλωθούν σε εφήμερα ωφελήματα για την εξυπηρέτηση πελατειακών δικτύων αλλά εξ ολοκλήρου σε δράσεις με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την παρούσα και τις επόμενες γενιές».

Ολόκληρο το άρθρο: 

Στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων, η Ελλάδα άντεξε. Με πληγές και απώλειες αλλά άντεξε. Και σε ορισμένους τομείς, όπως η ψηφιακή διακυβέρνηση, βγαίνει ενδυναμωμένη. Σε διεθνές επίπεδο, η χώρα μας απολαύει υψηλής εμπιστοσύνης, έχοντας δημιουργήσει μια εξαιρετική παράσταση αξιοπιστίας στη διεθνή σκηνή. Στο εσωτερικό, μετά την ψήφιση 200 νόμων σε δύο χρόνια, ενεργοποιούμε το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά», το οποίο για λόγους διαφάνειας και λογοδοσίας της κυβέρνησης έχει ήδη δημοσιοποιηθεί. Το σχέδιο αυτό, όπως εξειδικεύεται με τα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων, αποτελεί στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους τον οδικό χάρτη των επικείμενων μεταρρυθμίσεων.

Στο επίπεδο του κράτους, το επόμενο βήμα είναι η κάθετη οργάνωση, που περιλαμβάνει τοπική αυτοδιοίκηση και αποκέντρωση. Σκοπός είναι να αποκατασταθούν οι αρμοδιότητες δήμων, περιφερειών και αποκεντρωμένων διοικήσεων, ώστε να εξαλειφθούν επικαλύψεις, να υπάρχει σαφής λογοδοσία και έλεγχος και να βελτιωθεί η λειτουργικότητα των δημοσίων δομών που βρίσκονται πιο κοντά στον πολίτη.

Στο επίπεδο της κοινωνίας, θα υπάρξει ένα συνεκτικό σχέδιο συμπεριληπτικών δημοσίων πολιτικών για την ίση μεταχείριση και την ισότητα ευκαιριών όλων των κατηγοριών πολιτών, ιδίως των φύλων και των νέων. Επιπλέον, επισπεύδεται η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των ΑΜΕΑ με σκοπό την καθολική προσβασιμότητα και την ανεξάρτητη διαβίωση και προετοιμάζεται η νέα εθνική στρατηγική για την απόκτηση δεξιοτήτων, ώστε να υποστηρίξουμε με το κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό τις επερχόμενες αναπτυξιακές δράσεις.

Στο επίπεδο της Παιδείας, μετά το σχολείο έρχεται η νέα δομή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η οργάνωση του ΔΟΑΤΑΠ με σκοπό να αναδειχθεί η αυτονομία και εξωστρέφεια των πανεπιστημίων μας και να επιταχυνθεί η διαδικασία αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων του εξωτερικού.

Στο επίπεδο της υγείας, θα εδραιωθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα συνολικής φροντίδας, από την πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μέχρι την οξεία φροντίδα και την αποκατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η αλλαγή του οργανωτικού πλαισίου λειτουργίας των υγειονομικών δομών, η αναδιοργάνωση της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, η υλοποίηση σχεδίου διαχείρισης και ανάπτυξης ανθρωπίνων πόρων, εκπαίδευσης, κατάρτισης και παροχής κινήτρων προς το προσωπικό του ΕΣΥ, η καθιέρωση φακέλου ασθενούς, ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα της υγείας.

Στο επίπεδο της δικαιοσύνης, θα έλθουν σταδιακά σημαντικές εκσυγχρονιστικές τομές με σκοπό την ταχεία απονομή της, τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας δικαίου, την προσαρμογή διατάξεων σε νέες και κρίσιμες για την κοινωνία διακυβεύσεις και την κατάρτιση και επιμόρφωση των δικαστών. Θα τροποποιηθούν για τον λόγο αυτό σταδιακά οι κώδικες πολιτικής και ποινικής δικονομίας, ο ποινικός κώδικας και ο κώδικας οργάνωσης δικαστηρίων και δικαστικών λειτουργών.

Στο επίπεδο του περιβάλλοντος, τίθεται σε εφαρμογή μια συνολική δημόσια πολιτική που αφορά τον δημόσιο χώρο και την πράσινη ανάπτυξη. Ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών με τις αναγκαίες διορθώσεις, η ενεργοποίηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τουρισμό και βιομηχανία.

Ολες οι ανωτέρω τομές έχουν ως κοινό παρονομαστή τον πολίτη. Πρόκειται για αλλαγές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των ανθρώπων και θα σπάσουν αδράνειες που συντηρούνται επί μακρόν. Σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή θα είναι οι σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι ύψους 77 δισ. ευρώ που θα έλθουν στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Με συνέπεια και επαγγελματισμό, πετύχαμε να είμαστε η πρώτη χώρα το σχέδιο της οποίας εγκρίθηκε για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, μεταξύ των πρώτων χωρών που εγκρίθηκε το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και να διατηρήσουμε το ίδιο ύψος πόρων από τη νέα κοινή αγροτική πολιτική. Ολα αυτά δεν είναι καθόλου αυτονόητα. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι για πρώτη φορά οι πόροι αυτοί δεν θα αναλωθούν σε εφήμερα ωφελήματα για την εξυπηρέτηση πελατειακών δικτύων αλλά εξ’ ολοκλήρου σε δράσεις με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την παρούσα και τις επόμενες γενιές.