Τη βασιλόπιτα του υπουργείου Εξωτερικών έκοψε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γιώργος Γεραπετρίτης, έχοντας στο πλάι του τους υφυπουργούς Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Γιώργο Κώτσηρα, καθώς και τη γενική γραμματέα Τερέζα – Παρασκευή Αγγελάτου. 

Στον χαιρετισμό του, ο Γιώργος Γεραπετρίτης προέταξε την ανάγκη βελτίωσης του επιπέδου εργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, ενίσχυσης του προσωπικού του και ανάταξης των κτηριακών υποδομών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με εντάξεις σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Στην κατεύθυνση αυτή, είπε ότι θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας του ΥΠΕΞ στο εξωτερικό. Επιπροσθέτως, προανήγγειλε ότι θα ενισχυθεί η τεχνική υπηρεσία του υπουργείου και ότι θα υπάρξει συγκροτημένη ιατρική φροντίδας, με γιατρό υπηρεσίας. 

«Είχα την ευκαιρία να τα δω και να τα μελετήσω. Γνωρίζω τα ζητήματα που έχουν να κάνουν και με την υποστελέχωση και με την έλλειψη υποδομών και με την έλλειψη πόρων» είπε για τα προβλήματα του υπουργείου και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα εργασιακό περιβάλλον το οποίο να βοηθά την ποιοτική εργασία, και κυρίως να είναι ανθρωποκεντρικό. Σημασία σε κάθε εργασιακό περιβάλλον έχει ο άνθρωπος και το πώς αισθάνεται. Προσπαθούμε να δημιουργούμε τις συνθήκες εκείνες έτσι ώστε να αισθάνεστε καλά στον εργασιακό σας χώρο. Να μπορείτε να αισθάνεστε ότι είμαστε σε μια ομάδα και είμαστε σε μία και μόνο αποστολή, να εξυπηρετούμε την πατρίδα, να βοηθάμε τα εθνικά συμφέροντα, να πηγαίνουμε τη χώρα πιο μπροστά». 

Για την αντιμετώπιση αυτή της κατάστασης, υπογράμμισε πως γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια βελτίωσης. Είπε πως σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τους ακολούθους πρεσβείας το 2023 και πρόσθεσε ότι προβλέπονται πιθανότατα κι άλλοι δύο το 2024, ενώ δρομολογείται και μια σειρά από άλλους διαγωνισμούς για την ενίσχυση του προσωπικού του υπουργείου, σε τμήματα όπως της Νομικής Υπηρεσίας. Για τους διαγωνισμούς υπογράμμισε πως θα γίνονται με τρόπο όσο το δυνατό πιο προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες και με γρήγορες διαδικασίες. 

Απευθυνόμενος στο στελεχιακό δυναμικό του ΥΠΕΞ, ο Γεραπετρίτης δεσμεύτηκε για τακτική επικοινωνία και τόνισε πως βούλησή του είναι να βελτιωθεί το επίπεδο της εργασίας τους, η οποία αντανακλά και στην αποτελεσματικότητα του ίδιου του υπουργείου. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια, είπε, για τη διεξαγωγή τακτικών, περιοδικών και έγκαιρων συνεδριάσεων και του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Το δεύτερο εξάμηνο του 2023 έγιναν δέκα Υπηρεσιακά Συμβούλια, πρόσθεσε.

Εν συνεχεία, στάθηκε στην ψηφιακή αναβάθμιση του ΥΠΕΞ, αναφέροντας πως από 1ης Ιανουαρίου έχουν ενεργοποιηθεί μια σειρά από ψηφιακά εργαλεία, μεταξύ των οποίων ο ψηφιακός βοηθός και εξήγγειλε πως θα αναβαθμιστεί το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο του υπουργείου, έτσι ώστε να συμπορευτεί με την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Τέλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου για τη «σπουδαία του δουλειά». Αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία που αποδίδει στο ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου, είπε ότι «στηριζόμαστε πάνω σας και είναι πεποίθησή μου ότι στηριζόμαστε στο προσωπικό του υπουργείου και στην καλή λειτουργία του δημόσιου λειτουργού». Όπως επισήμανε, το προσωπικό του ελληνικού δημοσίου είναι μια κοιτίδα ενέργειας και σύνεσης όταν του δίδεται η δυνατότητα να μπορέσει να δουλέψει υπό όρους που θα μπορέσουν να είναι αποτελεσματικοί και ωφέλιμοι για τη χώρα μας.