Η Ελλάδα ασμένως συντάσσεται με την κοινή δήλωση που έγινε μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, της 26ης Ιανουαρίου, και κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να υπάρξει ειρήνευση στην περιοχή, η οποία θα δημιουργήσει και τις συνθήκες, για μια βιώσιμη ευημερία, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρου Καζαμία, για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, κατά του Ισραήλ, για παραβίαση της Συνθήκης Γενοκτονίας, στη Γάζα.

«Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως έχει εκφραστεί, είναι μια στάση αρχής, η οποία κατατείνει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια, για να καταπολεμηθεί πραγματικά η σοβούσα κρίση, όσο και για να υπάρξει μια βιώσιμη διακοπή των εχθροπραξιών», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Εμείς θα επιμείνουμε στη στάση αρχής: απόλυτη προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, καμία παραχώρηση, σεβασμός ανθρωπιστικού δικαίου. Βεβαίως να μπορέσουμε να ανοίξουμε όσο το δυνατό περισσότερους ανθρωπιστικούς διαύλους και να έχουμε μια διακοπή των εχθροπραξιών, η οποία θα είναι μακρά και θα δημιουργήσει συνθήκες, για να μπούμε στην υποκείμενη διαφορά και να λυθεί επιτέλους το Μεσανατολικό, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

«Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, της 26ης Ιανουαρίου, συνιστά μια σημαντική συμβολή», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποτελεί το μείζον δικαιοδοτικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών και περιβάλλεται με σημαντική νομιμοποίηση και αποδοχή. Ειδικά σε σχέση πάντως, με την απόφαση αυτή, και η οποία έχει εξέχουσα θέση στη νομολογία του Δικαστηρίου, θα ήθελα να επισημάνω τρία σημεία, τα οποία δεν απομειώνουν τη σημασία της απόφασης αυτής, απλά θέτουν τη σωστή της διάσταση. Το πρώτον είναι ότι η απόφαση αυτή συνιστά μια απόφαση επί αιτήματος προσωρινών μέτρων, δεν είναι η οριστική απόφαση και κατά τούτο, δεν υπάρχει προδιάθεση, ως προς το τελικό αποτέλεσμα της δίκης αυτής. Εξάλλου, ακριβώς επειδή πρόκειται για μια απόφαση επί προσωρινών μέτρων, το μέτρο της απόδειξης των πραγματικών είναι εντελώς διαφορετικό, εάν δύναται να επιφέρει ζημία, σε δικαιώματα τα οποία αναγνωρίζονται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και για το λόγο αυτό, υπήρξε εντολή από το Διεθνές Δικαστήριο, το Ισραήλ να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία θα μπορούσε δυνητικά να επιφέρει το αδίκημα της Γενοκτονίας, δεν αναφέρεται σε κάποιο σημείο της απόφασης ότι υπάρχουν αποδείξεις, για τετελεσμένη γενοκτονία. Εξάλλου, όπως θα έχετε δει, το Δικαστήριο, όπως είχε διαδικαστικά το δικαίωμα, δεν υιοθέτησε τα αιτήματα της πλευράς της Νότιας Αφρικής αλλά το ίδιο διέλαβε ένα ειδικό διατακτικό και μάλιστα είναι σημαντικό ότι σε δύο από τις έξι εντολές που έδωσε, συναίνεση και ο ad hoc Ισραηλινός δικαστής, ο οποίος ακριβώς στο πλαίσιο της ανάγκης να υπάρχει άμεση ανθρωπιστική αποσυμπίεση, υπερψήφισε τις διατάξεις αυτές». 

Ειδικά σε ό,τι αφορά την ελληνική θέση, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «εξ αρχής η κυβέρνηση έλαβε μια θέση αρχής. Η θέση αρχής είχε να κάνει με την προστασία του άμαχου πληθυσμού, με την κατά το δυνατόν ελαχιστοποίηση της οποιασδήποτε ζημίας προκαλείται, εξαιτίας του πολέμου αυτού, με την απελευθέρωση των αμάχων και με την ειρηνευτική επίλυση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». 

«Η στάση μας αυτή εξακολουθεί να είναι αυστηρή και αταλάντευτη. Και για το λόγο αυτό η Ελλάδα έχει διατηρήσει το διπλωματικό κεφάλαιο να μπορεί να συνομιλεί με όλες τις πλευρές, έχοντας έναν ισχυρό λόγο στα θέματα της Μέσης Ανατολής», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Ειδικά δε σε σχέση με την απόφαση της 26ης Ιανουαρίου, θέλω να σας πω ότι υπήρξε τοποθέτηση, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Κοινή Δήλωση της 26ης Ιανουαρίου, του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία γίνεται αποδεκτή η απόφαση, τίθεται το ζήτημα της εφαρμογής του ανθρωπιστικού δικαίου καθώς επίσης και της πλήρους συμμόρφωσης, στο διατακτικό της απόφασης αυτής. Η Ελλάδα ασμένως συντάσσεται με την κοινή αυτή δήλωση και την ευρωπαϊκή αυτή θέση και κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να υπάρξει επιτέλους ειρήνευση στην περιοχή, η οποία θα δημιουργήσει και τις συνθήκες, για μια βιώσιμη ευημερία».

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι γίνονται πολύ μεγάλες προσπάθειες για να υπάρξει «βιώσιμη ειρήνευση» και τόνισε: «Καλό είναι να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα στο σύνολό τους και όχι αποσπασματικά. Καλό είναι, όπως ορθά αναφέρετε, ότι θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική πολιτεία, να στέκεται με το διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μια αφετηρία των γεγονότων. Η αφετηρία αυτή είναι μια τρομοκρατική δράση, η οποία συντελέστηκε, κατά απόλυτη παρωδία σιωπής οποιασδήποτε έννοιας ανθρωπισμού και καλό είναι όταν αναφερόμαστε συνολικά στην κρίση, να μην αφήνουμε στην άκρη τη ζήτημα αυτό». 

Απαντώντας στις επισημάνσεις του βουλευτή ότι πρέπει να υπάρξει πίεση, για τη διακοπή των εχθροπραξιών, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι πράγματι πρέπει να υπάρξει πίεση προς όλα τα μέρη, και «προς αυτή την κατεύθυνση, εργαζόμαστε όλοι, πολύ σκληρά, πολύ συστηματικά». Η πίεση πρέπει να ασκείται προς όλες τις πλευρές, επέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών, διότι «όπως αυτή τη στιγμή διαφαίνεται ότι το Ισραήλ μπορεί να υπερβαίνει το μέτρο της αναγκαίας άμυνάς του, εξακολουθούν να υφίσταται όμηροι και η ομηρία συνιστά χειρότερη αποτύπωση της παραβίασης ανθρώπινης αξίας».