Τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου στον τομέα της ενέργειας τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Qaheera.
Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επισκέπτεται την Αίγυπτο, μίλησε για την επένδυση του ομίλου Κοπελούζου σε έργο που υλοποιείται από την Αίγυπτο και το Άμπου Ντάμπι για τη μεταφορά ενέργειας στην Ευρώπη. «Είναι ζωτικής σημασίας η σημαντική αυτή επένδυση στην ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας. Ουσιαστικά, αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εδραιώσει το ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου, δεδομένου ότι αυτή η διασύνδεση θα επιτρέψει τη μεταφορά καθαρής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μια επένδυση άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι πράγματι πολύ σημαντική. Η ελληνική κυβέρνηση ενθάρρυνε την επένδυση αυτή προωθώντας την ένταξή της στον κατάλογο των ευρωπαϊκών έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ελπίζουμε ότι το έργο αυτό θα ενταχθεί στα ευρωπαϊκά έργα μέχρι το τέλος του έτους. Είναι επίσης σημαντικό, διότι πρόκειται για έργα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αίγυπτο, με τα δύο τρίτα αυτών να αφορούν αιολικά και το εν τρίτο φωτοβολταϊκά έργα. Είναι σημαντικό να αναπτύξουμε αυτές τις συνέργειες μεταξύ των χωρών μας, προκειμένου να προωθήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή».
Σε ερώτηση για τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι ο όγκος του διμερούς εμπορίου ξεπερνά τα 2 δισ. δολάρια κα μίλησε για έργα που υλοποιούνταο από Έλληνες επιχειρηματίες. «Για παράδειγμα, αναφέρομαι ιδιαίτερα στην επένδυση του ελληνικού ομίλου στη διώρυγα του Σουέζ, η οποία θα αφορά ουσιαστικά στη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων. Επίσης, πραγματοποιούνται πολλές άλλες επενδύσεις, όπως για παράδειγμα η επένδυση της Energean, σχετικά με την έρευνα και εξόρυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο Σίσι, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε οι δύο χώρες να συστήσουν ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο θα αποτελείται από αξιωματούχους όχι μόνο του υπουργείου Εξωτερικών ή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και των υπουργείων Ανάπτυξης και Ενέργειας. Τα μέλη του συμβουλίου θα συνεργάζονται με στόχο την προώθηση των εν λόγω έργων. Ελπίζουμε ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 θα μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε αυτό το συμβούλιο και να ενισχύσουμε ουσιαστικά τις διμερείς μας σχέσεις στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.
Συντονισμός για το μεταναστευτικό
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επισήμανε ότι η Αίγυπτος είναι πολύ σημαντική χώρα στο ζήτημα της αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συνεργαστεί μαζί της. «Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και μια άλλη πτυχή που πρέπει να εξεταστεί, και αυτή είναι η νόμιμη μετανάστευση. Όπως πιθανώς γνωρίζετε, πρόσφατα η Αίγυπτος υπέγραψε μια σημαντική συμφωνία σχετικά με τη μετάκληση εργατικού δυναμικού από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και τη δημιουργία ενός μηχανισμού προκειμένου πράγματι να διευκολυνθούν οι Αιγύπτιοι που έρχονται στην Ελλάδα για να εργαστούν, ιδίως στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας. Τους επόμενους μήνες, θα ενισχύσουμε περαιτέρω αυτή την πρωτοβουλία, ώστε να επιτρέψουμε σε μεγαλύτερο αριθμό Αιγυπτίων εργαζομένων να μετακληθούν στην Ελλάδα και να εργαστούν σε καίριους οικονομικούς τομείς. Συνεπώς, είναι όντως σημαντικό να σταματήσουμε και να ελέγξουμε την παράτυπη μετανάστευση, σεβόμενοι παράλληλα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Από την άλλη πλευρά, είναι απαραίτητο να προωθήσουμε νόμιμες οδούς μετανάστευσης και πιστεύω ότι η συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας είναι το καλύτερο πρότυπο» πρόσθεσε.
«Πολύ σημαντική η συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ»
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου Passant Akram για τα ελληνοτουρκικά σε σχέση με την Αίγυπτο, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε αρχικά στα θετικά βήματα που έγιναν στην προσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν και, μιλώντας, για τη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο πρόσθεσε: «Ήταν μια σημαντική συμφωνία, όχι μόνο επειδή ουσιαστικά επιλύθηκε ένα σημαντικό ζήτημα, που θα επιτρέψει στις δύο χώρες να αναπτύξουν περαιτέρω τις πλουτοπαραγωγικές τους πηγές, αλλά και επειδή αυτό είναι το πρότυπο που πρέπει να ακολουθήσουμε: με συζητήσεις, διαπραγματεύσεις, αμοιβαίους συμβιβασμούς και τελικά να καταλήξουμε σε μια κατάσταση που θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες».
Δείτε τη συνέντευξη του Γιώργου Γεραπετρίτη: