Ο Γιώργος Γεωργαντάς δεν κρύβει την ανησυχία του «από την τακτική του κ. Τσίπρα καθώς έχει βγει εκτός ορίων και θυμίζει λίγο το 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ παραλίγο να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κεκτημένου», είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών και υπερήφανος για τη στήριξη των αγροτών – τη μεγαλύτερη που δόθηκε ποτέ σε μία κυβερνητική περίοδο τριών ετών.

 

Στην ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ

 

Πώς νιώσατε όταν ακούσατε ένα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να αποκαλεί την κυβέρνηση εγκληματική συμμορία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει ξεκάθαρα στη δημιουργία τοξικού κλίματος μέχρι τις εκλογές γιατί πολύ απλά δεν έχει κάτι να πει. Το μόνο που ακούμε είναι ύβρεις. Ακολουθούν την τακτική «πες, πες, κάτι θα μείνει». Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το θέμα των παρακολουθήσεων όχι μόνο δεν προσπάθησε να συγκαλύψει τίποτα, αλλά αντίθετα λειτούργησε με θεσμικό τρόπο, προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές και πλέον η υπόθεση διερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι επιθυμούμε να είναι όλα στο φως. Αυτή είναι η θέση μας. Οσες σκευωρίες προσπάθησε να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πέσει στο κενό. Και να σημειώσουμε κάτι εδώ: δεν είμαστε εμείς που έχουμε δύο πρώην υπουργούς μας να δικάζονται στο Ειδικό Δικαστήριο. Αλλά ο κ. Τσίπρας, όσες φορές του έχει τεθεί αυτό το θέμα από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σφυρίζει αδιάφορα.

 

Τι θα σκέφτονται οι πολίτες όταν ακούν τα κυβερνητικά στελέχη να αποκαλούν τον επικεφαλής μιας ανεξάρτητης Αρχής «εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ» και αντιστοίχως όταν ακούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζουν σχεδόν ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου;

Να βάλουμε τα θέματα στη σωστή τους διάσταση. Τα όσα έχουμε δει να διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα –ειδικά μετά και την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και την καταψήφισή της– έχουν δείξει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπάθησε να εκμεταλλευθεί μια ανεξάρτητη Αρχή και να «χρησιμοποιήσει» τον επικεφαλής της για μικροκομματικά οφέλη. Πολλά έχουν ακουστεί από ειδικούς και μη για τις αρμοδιότητες των ανεξάρτητων Αρχών, αλλά μη μας διαφεύγει το εξής σημαντικό: ο κ. Χρήστος Ράμμος, τον οποίο σέβομαι, δεν είναι πλέον δικαστής. Η ΑΔΑΕ δεν είναι δικαστήριο. Προκαλεί μεγάλη εντύπωση και έχει μείνει αναπάντητο το ερώτημα πού βρήκε ο κ. Τσίπρας τα ονόματα για τα οποία ζήτησε διερεύνηση όσον αφορά το θέμα των παρακολουθήσεων. Νομίζω ότι εκεί είναι το ζήτημα.

 

Ετσι όπως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό υπάρχει δυνητικός κυβερνητικός εταίρος για τη ΝΔ;

Βασικός προσανατολισμός και στόχος της ΝΔ είναι να επιδιώξει καθαρή εντολή αυτοδύναμης διακυβέρνησης. Αυτό που βλέπουμε εσχάτως είναι ένας πόλεμος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με τη νέα εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, την κα Τσαπανίδου, να λέει ευθέως ότι μία κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα είναι αποτέλεσμα εκβιασμού. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Εμείς, με το έργο μας το οποίο συνεχίζουμε απρόσκοπτα και θα συνεχίζουμε μέχρι την τελευταία ημέρα, θα αποδεικνύουμε στους πολίτες ότι πρέπει να μας δώσουν μια δεύτερη θητεία καθώς μέσα σε τέσσερα χρόνια και εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων καταφέραμε όχι μόνο να τις αντιμετωπίσουμε αλλά και να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Στον τομέα ευθύνης μου να σας πω ότι στηρίξαμε τον πρωτογενή τομέα αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που είχαμε στη διάθεσή μας, στεκόμαστε δίπλα στον Ελληνα αγρότη. Την τριετία 2020-2022 έχουν καταβληθεί στους λογαριασμούς των αγροτών από τον ΕΛΓΑ 782.731.722 ευρώ και από τις κρατικές ενισχύσεις, επίσης την τριετία αυτή ’20-22 80.828.826 ευρώ. Σύνολο αποζημιώσεων 863.560.549 ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ σε μία κυβερνητική περίοδο τριών ετών.

 

Σε αυτό το κλίμα πόλωσης αλλά και τοξικότητας υπάρχει κάποιο νέο από το υπουργείο στο οποίο προΐστασθε που θα λύνει τα χέρια των αγροτών μας;

Παρουσιάσαμε μια καινούργια εφαρμογή, την οποία έκανε το ίδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, και δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να ενημερώνονται πολλές ώρες πριν για την πιθανότητα παγετού στο χωράφι τους· τέλος Φεβρουαρίου ευελπιστούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να έχει έγκαιρη προειδοποίηση και στο κινητό του κάθε αγρότη. Ετσι θα μπορεί να ξέρει τη μεγάλη πιθανότητα παγετού και να προετοιμαστεί ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις δυσμενείς συνέπειες ενός τέτοιου φαινομένου, το οποίο δυστυχώς θα παρατηρείται όλο και πιο συχνά. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο cloud του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, frost.minagric.gr.

 

Δεν φοβάστε ότι το τοξικό κλίμα μπορεί να σπρώξει τους πολίτες και πάλι στα άκρα;

Μιλούν για εκτροπή εκείνοι που τη μια ημέρα κάνουν χρήση ενός εκ των ύψιστων κοινοβουλευτικών θεσμών –της πρότασης δυσπιστίας– και λίγα 24ωρα μετά ανακοινώνουν και μάλιστα διά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα απέχουν από κάθε ψηφοφορία στην Βουλή. Οταν δηλαδή ακόμα και οι ίδιοι οι θεσμοί δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς τους, τους απαξιώνουν και κηρύσσουν τον δικό τους «ανένδοτο». Ακόμα μια φορά αμφισβητούν και υποβαθμίζουν έναν θεσμικό πυλώνα της ελληνικής Δημοκρατίας. Δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ από την τακτική αυτήν του κ. Τσίπρα καθώς έχει βγει εκτός ορίων και θυμίζει λίγο το 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ παραλίγο να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κεκτημένου.