Ο πρώην υπουργός υπογραμμίζει τους κινδύνους που διατρέχει η Ελλάδα από τον διαρκή αναθεωρητισμό της Τουρκίας, χαρακτηρίζει εθνική επιτυχία το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και επικροτεί την απόκτηση των F35.
Στη Βασιλική Πολύζου
Αν είχε (εισ)ακουστεί το 2000, όταν έλεγε ότι για το καλό της χώρας «πρέπει να σταματήσει η σίτιση στο πρυτανείο του Δημοσίου», ίσως είχε γλιτώσει η Ελλάδα πολλές από τις περιπέτειες της τελευταίας δεκαετίας. Σίγουρα, όμως, θα είχε αποφύγει τους λαϊκιστές. Τότε, όμως, ο Γιώργος Φλωρίδης δέχθηκε σκληρή κριτική. Αλλά δεν λείανε τον δημόσιο λόγο του. Συνέχισε και συνεχίζει να εκφράζεται ελεύθερα. Ανοικτά και χωρίς να μασά τα λόγια του! Οπως έκανε και στη συνέντευξη που έδωσε στο tomanifesto.
Γιατί πιστεύετε, κύριε Φλωρίδη, ότι τέμνονται σε κάποιο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας και η Μαρίν Λεπέν; Σας ρωτώ διότι γράψατε ότι με τα σχόλιά του για τη Γαλλίδα πολιτικό, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθυνόταν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ…
Ο λαϊκισμός, είτε αριστερός είτε δεξιός, έχει βάση την κολακεία του «αγνού λαού» απέναντι στις «ελίτ» και την απατηλή διαβεβαίωση προς τους πολίτες ότι έχει άμεσες και απλές λύσεις στα δύσκολα και σύνθετα προβλήματα που απασχολούν τις κοινωνίες. Αυτά είναι τα σημεία συνάντησης μεταξύ δεξιού και αριστερού λαϊκισμού σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Στις περιπτώσεις που ο λαός παρασύρθηκε και έδωσε στους λαϊκιστές τη δυνατότητα διακυβέρνησης, όπως στην Ελλάδα, το πλήρωσε πολύ ακριβά.
Υπάρχουν οι πολιτικές δυνάμεις για να στηρίξουν ένα πρόγραμμα πατριωτικής και μεταρρυθμιστικής συμπόρευσης;
Οι δυνάμεις αυτές βρίσκονται κατ’ αρχάς μέσα στην ελληνική κοινωνία και αναζητούν, διαχρονικά, πολιτική εκπροσώπηση. Η εκπροσώπηση αυτή παίρνει διαφορετική μορφή σε διαφορετικές εποχές. Ενα σημαντικό παράδειγμα μιας τέτοιας πετυχημένης εκπροσώπησης ήταν το ΠΑΣΟΚ με την ηγεσία του Κώστα Σημίτη. Στην περίοδο που διανύουμε, οι πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν, αν υπήρχε ανάγκη, να εκπροσωπήσουν και να υλοποιήσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι κατά την άποψή μου η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τις σημερινές ηγεσίες τους.
Μιλάτε συχνά για τον διαχωρισμό ανάμεσα στον μεταρρυθμισμό και τον λαϊκισμό. Σε ποια κατεύθυνση κινείται το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μετά το Συνέδριό του;
Θα ήταν ευχής έργον το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά την ολοκλήρωση των οργανωτικών διαδικασιών, που ακολούθησαν την εκλογή της νέας ηγεσίας του, να παρουσιάσει ένα σύγχρονο πολιτικό πρόγραμμα που θα δώσει περιεχόμενο στον όρο «Νέα Σοσιαλδημοκρατία». Με άλλα λόγια, πρέπει να εξηγήσει τι εννοεί με τον όρο αυτόν ως προς το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, την παιδεία, την υγεία, το ασφαλιστικό σύστημα, την ψηφιακή και ενεργειακή μετάβαση, την οργάνωση και λειτουργία του κράτους. Αν τα καταφέρει και δώσει μια σύγχρονη, εκσυγχρονιστική και ευρωπαϊκή διάσταση στις πολιτικές του, πιστεύω ότι μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη δύναμή του και να παίξει σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
Η ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος έχει προκαλέσει πολλές πολιτικές συγκρούσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς έχετε κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση για διπροσωπία. Ποιο είναι το επιχείρημά σας;
Η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν σε πλήρη ισχύ τα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Είναι υποκριτικό να μιλάνε τώρα σαν να μην άκουσαν ποτέ για την ύπαρξή της. Οπως και οι διατάξεις για το χρηματιστήριο ενέργειας, από τη λειτουργία του οποίου προκύπτουν πολλά προβλήματα, ψηφίστηκαν από την κυβέρνησή τους. Αλλά μία ακόμα φορά δημαγωγούν, πιστεύοντας ότι κάποιους θα καταφέρουν να παραπλανήσουν.
Πώς αποτιμάτε το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες; Είχε τα επιθυμητά οφέλη για τη χώρα;
Πιστεύω ότι ήταν μια μεγάλη στιγμή για την Ελλάδα. Η αποτίμηση αυτού του ταξιδιού δεν μπορεί να γίνει με μικροκομματικά κριτήρια ούτε μικρόψυχα, γιατί ήταν μια μεγάλη εθνική επιτυχία. Επιτυχία και ως προς το γεγονός της ομιλίας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, αλλά κυρίως ως προς το περιεχόμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού. Η χώρα μας κέρδισε πολλά από το ταξίδι αυτό.
Χρειάζεται η Ελλάδα τα F35 ή πιστεύετε ότι είναι περιττά μετά την αγορά των Rafale με δεδομένο ότι τη διαφορά στο Αιγαίο έκαναν κατά κύριο λόγο τα γαλλικά μαχητικά;
Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Τουρκία, υπό οποιαδήποτε ηγεσία, θα παραμείνει μια αναθεωρητική δύναμη στην περιοχή μας. Αυτό σημαίνει ότι η εδαφική μας ακεραιότητα και τα ζωτικά μας συμφέροντα θα διατρέχουν πάντα τον κίνδυνο να προσβληθούν από τη χώρα αυτήν. Κατά συνέπεια, ό,τι ενισχύει την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας πρέπει να είναι βασική εθνική μας προτεραιότητα. Οι ειδικοί λένε ότι η απόκτηση των F35, θα αποτελέσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την άμυνά μας. Μακάρι να τα αποκτήσουμε.
Μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία τους νέους εξοπλισμούς;
Οταν τίθεται θέμα επιβίωσης της χώρας και του λαού μας, τότε οφείλουμε να κάνουμε εκείνες τις οικονομικές προσαρμογές που θα εξασφαλίσουν την άμυνά μας, άρα και τη συνέχειά μας ως χώρας και ως έθνους. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, από την αδίστακτη και κτηνώδη εισβολή της Ρωσίας, πρέπει να μας διδάξει πολλά.
Σας ανησυχεί η διαρκώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα;
Δεν είναι κάτι καινούργιο. Το ευτύχημα είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις που εγγυώνται την ασφάλειά της, καθώς και διεθνείς συμμαχίες που την ενισχύουν. Είναι σημαντική η δήλωση του πρωθυπουργού στο Νταβός για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπίσει την εθνική κυριαρχία της και τα κυριαρχικά δικαιώματά της.
Υπάρχει ελπίδα για το μέλλον στην Ελλάδα; Πρόσφατα σχολιάσατε θετικά τις δράσεις των μαθητών στο Πειραματικό Γυμνάσιο της ιδιαίτερης πατρίδας σας, το Κιλκίς…
Σαφώς και υπάρχει. Η Ελλάδα έχει σημαντικό πλούτο σε ανθρώπινο κεφάλαιο είτε αυτό βρίσκεται στο εσωτερικό είτε σε άλλες χώρες και πρέπει να διευκολυνθεί ο επαναπατρισμός του. Χρειαζόμαστε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην παιδεία, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε το 2010-2011 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την κ. Διαμαντοπούλου, ώστε να απελευθερωθούν σημαντικές δυνάμεις και να μπορέσει η χώρα να παρακολουθήσει τις εξελίξεις του 21ου αιώνα. Δυστυχώς, στο θέμα αυτό, η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει σημαντικά.
Θα σας θέσω και ένα ερώτημα, όπως το αλίευσα από τον λογαριασμό σας στο Facebook στην επέτειο των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν στη Marfin. Γιατί όσοι δολοφονούνται από ακροδεξιούς ονομάζονται «ήρωες», ενώ όσοι δολοφονούνται από ακροαριστερούς είναι απλώς «θύματα»; Είναι δική σας απορία. Εσείς έχετε την απάντηση;
Αυτό οφείλεται, κατά τη γνώμη μου, στη μεταπολιτευτική κυριαρχία του αριστερού λόγου και της αριστερής μυθολογίας. Υπάρχει μια ολοκληρωτική αντιστροφή της ιστορίας με την «ηρωοποίηση» των «αγώνων της Αριστεράς», που πολλοί από αυτούς, όπως ο καταστρεπτικός εμφύλιος που προκάλεσε, έφεραν ανείπωτες συμφορές στη χώρα μας. Μόλις τα τελευταία χρόνια οργανώθηκε και είναι σε εξέλιξη ένας πειστικός αντίλογος απέναντι στη μακροχρόνια παραχάραξη της ιστορίας από την Αριστερά. Αυτό εννοούσα με τη δημοσίευση στην οποία αναφέρεστε.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”