Στην «προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης», που «απειλούνται από την τεχνητή νοημοσύνη», αναφέρεται σε ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Γιώργος Αυτιάς.

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι, πέρα από τις θετικές πτυχές που έχει η τεχνητή νοημοσύνη στις επιστήμες, η χωρίς όρους και προϋποθέσεις εφαρμογή της «εγκυμονεί κινδύνους», γι’ αυτό και «επιβάλλεται η άμεση θέσπιση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου».

«Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί κομβικής σημασίας εξέλιξη για τη σύγχρονη κοινωνία με πολλές θετικές πτυχές», επισημαίνει ο κ. Αυτιάς, προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξή της θα συμβάλει καθοριστικά στην επίλυση ουσιαστικών προβλημάτων σε τομείς που επηρεάζουν την ανθρωπότητα, όπως είναι η υγεία, η προστασία προσωπικών δεδομένων, η εκπαίδευση και η επιστήμη γενικότερα».

Ωστόσο, διευκρινίζει, η χωρίς όρους και προϋποθέσεις εφαρμογή της εγκυμονεί κινδύνους και «κατακτήσεις ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης απειλούνται άμεσα», καθώς «συγγραφείς, μουσικοσυνθέτες, ζωγράφοι, σχεδιαστές, καλλιτέχνες και, γενικότερα, άνθρωποι του πολιτισμού βλέπουν τις δημιουργίες τους να γίνονται αντικείμενα ανηλεούς αντιγραφής».

«Απαιτείται η άμεση παρέμβασή μας για την προστασία των πνευματικών τους δικαιωμάτων», τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι «είναι χρέος μας να προστατεύσουμε την επαγγελματική τους υπόσταση, την ύπαρξή τους».

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο κ. Αυτιάς ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εάν «προτίθεται να θεσπίσει ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο για τον έλεγχο εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης» και «με ποιο τρόπο θα προστατεύσει επαγγελματικούς κλάδους, που απειλούνται άμεσα και συγκεκριμένα τα πνευματικά δικαιώματα των ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης».