Ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το προεδρικό διάταγμα και τις αλλαγές που θα έρθουν στον κλάδο των ηθοποιών.

«Το εν λόγω προεδρικό διάταγμα που αφορά σε όλη αυτή τη συζήτηση δεν έχει να κάνει με τη διαβάθμιση ή αναβάθμιση τίτλου σπουδών ή όλα αυτά που ακούγονται ότι εξισώνονται οι τίτλοι σπουδών των δραματικών σχολών με το απολυτήριο. Δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση και δεν αφορά αυτό το θέμα. Τι αφορά λοιπόν;

«Ακαδημαϊκά δεν αλλάζει τίποτα. Μισθολογικά και επαγγελματικά, να θυμίσουμε ότι οι καλλιτέχνες όταν προσλαμβάνονταν στο Δημόσιο, δεν προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ, εξαιρούνται από τον ΑΣΕΠ βάσει νόμου. Πώς και γιατί; Γιατί προφανώς όταν θέλει το Εθνικό Θέατρο να πάρει ηθοποιούς κάνει οντισιόν δεν βγάζει διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Ή μια ορχήστρα θα βάλει μουσικούς να παίξουν και θα επιλέξει τον μουσικό που επιθυμεί. Δεύτερον εξαιρούνται όχι μόνο προς την πρόσληψη αλλά και μισθολογικά. Ο νόμος εξαιρεί κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών από το ενιαίο μισθολόγιο», είπε αρχικά.

Για το τι περιλαμβάνει το προεδρικό διάταγμα και τη σύγχυση που έχει προκύψει ο κ. Γιατρομανωλάκης διευκρίνισε πως, «Η συγκέντρωση των καλλιτεχνών είχε να κάνει με ένα ευρύτερο θέμα το οποίο είναι άλυτο εδώ και 10ετίες. Η σύσκεψη που κάναμε αφορούσε στην ανωτατοποίηση ενδεχομένως και η αναβάθμιση των σπουδών στην καλλιτεχνική εκπαίδευση, δηλαδή για το εάν θα έχουμε σχολές πανεπιστημιακού επιπέδου στη χώρα μας σε αυτές τις τέχνες και εκεί είπαμε ότι ανοίγουμε την συζήτηση, η οποία ήταν μπλοκαρισμένη κι θα φτιαχτούν μικτές επιτροπές και από το υπουργείο Πολιτισμού και από το Παιδείας. Και το άλλο που κάναμε σχετικά με τα μισθολογικά των καλλιτεχνών είναι τα εξής. Όπως είπαμε προηγουμένως, τα μισθολογικά δεν επηρεάζονται και δεν εντάσσονται στο νέο μισθολόγιο. Αυτό λοιπόν το επεκτείνουμε σε όλο το Δημόσιο. Έχει σημασία γιατί καλλιτέχνες προσλαμβάνει και ένας δήμος. Το προεδρικό διάταγμα εξαιρεί τις προσλήψεις του υπουργείου Παιδείας. Άρα ούτε αυτές αγγίζονται από το Π/Δ».

«Είδαμε ότι κάποια θέατρα έκαναν κάποιες περίεργες «πατέντες» αναφορικά με τις προσλήψεις, που δεν ήταν σωστής μεθοδολογίας. Οπότε για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, είπαμε να επεκτείνουμε αυτή την μισθολογική εξαίρεση και στους ΟΤΑ στο ευρύτερο Δημόσιο για να είναι όλοι ασφαλείς», τόνισε κλείνοντας.