Άνγκελα Μέρκελ και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανοίγουν το κεφάλαιο της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και των Σκοπίων μετά το Veto που είχε ασκήσει ο γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Του Μανώλη Μαυρομμάτη *

Στην Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου στις Βρυξέλλες θα κριθεί η τύχη των δύο κρατών.

Στην χθεσινοβραδινή σύσκεψη της Κομισιόν, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έκανε γνωστούς τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση να ανοίξει ο διάλογος για τις δύο υπό αναμονή χώρες στην διάρκεια της προσεχούς συνόδου 12 και 13 Μαρτίου.

Το Veto της Γαλλίας φαίνεται να ξεπεράστηκε μετά το Brexit αφού ο Μακρόν πήρε συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις από την πρόεδρο της ΕΕ που αφορούν κυρίως στις αυστηρότερες προϋποθέσεις και τους όρους έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα ο Μακρόν φέρεται να είπε ότι «Η διεύρυνση δεν πρόκειται να έχει από εδώ και στο εξής τις ίδιες προδιαγραφές που ακολουθήθηκαν για τα κράτη που έγιναν μέλη από το 2004 έως και το 2014″!

Κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η Φον ντερ Λάιεν ενημέρωσε τα μέλη διεύρυνσης στην Κομισιόν για ορισμένες πτυχές δέσμευσης των αιτημάτων του Μακρόν προκειμένου ο τελευταίος να ψηφίσει θετικά στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Μπορούμε να αναφέρουμε μεταξύ άλλων όρους που ζητήθηκαν και να εστιάσουμε στη φράση: “Περισσότερη και αυστηρότερη παρακολούθηση της προόδου στις διαπραγματεύσεις”.

Σημαντική αναφορά θα γίνει στην παρακολούθηση όχι μόνο κατ’ έτος, αλλά σε τακτικότερη βάση όπου εφόσον παρατηρηθούν ελλείψεις ακόμα και σε εγκεκριμένους όρους, η Επιτροπή θα «παγώνει» τις συζητήσεις καί θα ακυρώνει τα σημεία που έχουν ήδη εγκριθεί ώστε να επανεξετάζονται από μηδενική βάση!

Ο Μακρόν επανέλαβε τους λόγους της αρχικής θέσης του και επανέφερε ορισμένα κύρια σημεία που θα ζητήσει να περιληφθούν στο τελικό κείμενο της συμφωνίας. Όπως: «Αλβανία και Β. Μακεδονία θα πρέπει να πείσουν ότι έχουν βελτιώσει την οικονομική τους πολιτική. Την πολιτική καλής γειτονίας με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα. Ότι έχουν προχωρήσει σε σειρά μεταρρυθμίσεων. Έχουν βελτιώσει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχουν παρθεί μέτρα κατά της διαφθοράς και του κράτους δικαίου!”

Επιπλέον στα κύρια σημεία περιλαμβάνεται το μεταναστευτικό και η μεγαλύτερη προσπάθεια στην αντιμετώπισηη της παράνομης μετανάστευσης.

 “Συναίνεση γιά τό μέλλον τών Δυτικών Βαλκανίων”.

 Η φράση που φαίνεται να βρήκε σύμφωνους πολλούς αποδέκτες αφορούσε τήν “θεωρία της ΕΕ ότι η ενσωμάτωση των Βαλκανικών χωρών αποτελεί εργαλείο σταθεροποίησης σε μια περιοχή που συγκλονίστηκε από συγκρούσεις στη δεκαετία του 1990. Οι αναφορές έγιναν με αφορμή την αναμονή για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Βοζνίας Ερζεγοβίνης, του Κοσόβου και της Τουρκίας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν πριν από την σύσκεψη είχε επαφές με σημαντικό αριθμό προέδρων κυβερνήσεων προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις τους. Ιδιαίτερα θετική φέρεται να ήταν η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πιέσεις στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης στη Γερμανία, θέλει να κερδίσει πόντους από τον Μακρόν με την έγκριση Τυράννων και Σκοπίων.

Η Λάιεν ζύγισε επίσης τις θέσεις της Ολλανδίας καί της Δανίας που είχαν συνταχθεί με τον γάλλο πρόεδρο. Οι εγγυήσεις που δόθηκαν εκατέρωθεν ήταν η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών με την προστασία των συνόρων τους και την αποσυμφόρηση άλλων (π.χ Ελλάδα)με την κατανομή βαρών στις υπό ένταξη χώρες με αντάλλαγμα μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και μάλιστα με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων!

Μια διαφορετική τροπή του θέματος, δεδομένου ότι η ΕΕ αποφάσισε να παρέμβει δραστικά προκειμένου να αντιμετωπίσει συνολικά το μεταναστευτικό, κυρίως στις χώρες της Μεσογείου και τα νησιά του Αιγαίου!

*Ο Μανώλης Μαυρομμάτης διετέλεσε ευρωβουλευτής της Ν.Δ και Ειδικός Σύμβουλος της Επιτρόπου Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα στην Κομισιόν.