Λίγες ώρες πριν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, πατήσει το… κουμπί κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Ροτόντα του Καπιτωλίου λέγοντας το περιβόητο «drill, drill, drill» (εξόρυξη, εξόρυξη, εξόρυξη), η ελληνική κυβέρνηση άναβε το πράσινο φως στην αμερικανική εταιρεία Chevron για έρευνα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως δυτικά της Κρήτης.
Μάλιστα το τμήμα αυτό στο οποίο θα ξεκινήσει τις έρευνες η Chevron συνορεύει με τα θαλάσσια οικόπεδα που παραχωρήθηκαν στην κοινοπραξία των Exxon Mobil-Helleniq Energy και αφορούν τις έρευνες φυσικού αερίου στην περιοχή.
Οι αποφάσεις αυτές της κυβέρνησης έρχονται ως απάντηση στα όσα συμβαίνουν με αφορμή όχι μόνο την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο και τον «ενεργειακό πόλεμο» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην περιοχή, εξαιτίας του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, αλλά κυρίως αποτελούν μια προσπάθεια εξορθολογισμού στην πορεία προς την πράσινη μετάβαση.
Είναι αλήθεια ότι η πρόταση του αμερικανικού κολοσσού παρέμενε στα συρτάρια εδώ και μήνες, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις και η αργοπορία σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις, που παρατηρείται στο θέμα από την ΕΕ, παρά τις επιστολές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν, υποχρέωσαν την Ελλάδα να ενεργοποιήσει την εθνική στρατηγική της σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ανεξαρτησία και μείωση του ενεργειακού κόστους, με παράλληλες πρωτοβουλίες για την αυξημένη προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.
Για την απόφαση της χώρας μας ήδη ο κ. Μητσοτάκης είχε προετοιμάσει την Κομισιόν για την ανάγκη αλλαγής στρατηγικής με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και για την ενεργειακή μετάβαση στο νέο πλαίσιο που ορίζουν οι γεωπολιτικές συνθήκες.
Όπως εκτιμούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το φυσικό αέριο που «επιδιώκουμε να εντοπίσουμε και να εξαγάγουμε, αποτελεί κρίσιμο καύσιμο-γέφυρα για την Ευρώπη μέχρι το 2050, ενώ για τον υπόλοιπο πλανήτη και πέραν του 2050. Συνεπώς, η αξιοποίηση δυνητικών εγχώριων κοιτασμάτων είναι ενεργειακά, οικονομικά και κοινωνικά μεγάλης σημασίας για μια οικονομικά βιώσιμη πράσινη μετάβαση».
Η αμερικανική εταιρεία Chevron είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων και αποτελεί το πρώτο βήμα για να επεκταθεί η συμφωνία και πέραν των 11.000 τετραγωνικών μέτρων που προβλέπει η σχετική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα.
Το ενδιαφέρον της Chevron, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήδη δραστηριοποιείται στη χώρα μας η ExxonMobil, σηματοδοτεί την ταυτόχρονη παρουσία δύο ενεργειακών κολοσσών και ενισχύει την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.
Η Chevron Corporation είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο, με έδρα το Σαν Ραμόν της Καλιφόρνιας, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ειδικεύεται στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα στις βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών πηγών. Ιδρύθηκε το 1879 και είναι μια από τις επτά μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, γνωστές και ως «supermajors».
Να σημειώσουμε ότι η Chevron ήδη δραστηριοποιείται σε αρκετές χώρες παγκοσμίως και η κεφαλαιοποίησή της αγγίζει τα 300 δισ. δολάρια. Παράλληλα έχει σημαντική παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με ερευνητικές δραστηριότητες σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο.
Όσον αφορά την κοινοπραξία υπό την ExxonMobil, έχει ήδη συμφωνηθεί ότι θα προχωρήσει στη δεύτερη φάση σεισμικών ερευνών για φυσικό αέριο στ’ ανοιχτά της Κρήτης. Παράλληλα, ορισμένες ήδη αδειοδοτημένες περιοχές στο Ιόνιο θα παραχωρηθούν για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου, μετά από συμφωνία με τους αδειούχους. Στόχος της Ελλάδας, που υπέγραψε το 2020 συμφωνία θαλάσσιων ορίων με την Ιταλία, είναι η προστασία της βιοποικιλότητας με δύο θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και Αιγαίο.
Με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τον επανασχεδιασμό της στρατηγικής της, πέραν των όποιων οικονομικών ωφελημάτων, δείχνει ότι θέλει να δηλώσει «παρούσα» και να μπει στο… ραντάρ των σχεδιασμών της νέας αμερικανικής κυβέρνησης ως «εταίρος» των εξελίξεων και ως αξιόπιστος επενδυτικός προορισμός.
Εξάλλου, κεντρικός στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, παραμένει η μετατροπή της χώρας μας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, που διασφαλίζει από τη μια την ενεργειακή της ανεξαρτησία, αλλά από την άλλη και την ενεργή παρουσία της στα γεωπολιτικά παιχνίδια στην περιοχή.